Adevărul despre luptele cu gladiatori din Roma Antică. Ce se întâmpla în Colosseum, de fapt

Mulți nu știu adevărul despre luptele cu gladiatori din Roma Antică. Acestea nu au început în arenă, așa cum cred mulți. Deși reprezintă unul dintre cele mai cunoscute sporturi din istorie, puțini știu cum au început aceste lupte, de fapt, și ce scop aveau într-una din cele mai avansate civilizații din Antichitate. 

Publicat: 17 octombrie 2021, 7:43
Reclamă

Luptele cu gladiatori au apărut în numeroase filme, cărți și seriale. Sunt considerate unul dintre cele mai sângeroase sporturi, dar adevărul e diferit față de ce își imaginează majoritatea. Acestea au început ca un ritual organizat în cadrul unor înmormântări, înainte să ajungă în faimosul Colosseum.

În arenele romane și în faimosul Colosseum și-au pierdut viața nenumărate persoane, dar gladiatorii supraviețuiau mai des decât credem, potrivit National Geographic

Mai mult, sportul sângeros, unul dintre cele mai cunoscute din istorie, a început ca un ritual, de fapt. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Adevărul despre luptele cu gladiatori din Roma Antică

Luptele cu gladiatori au reprezentat o industrie importantă în Roma Antică. De la influența politică pe care o puteau exercita unele persoane din tribune, la modul în care se desfășurau, multe detalii despre aceste înfruntări sunt redescoperite abia acum.

Mulți nu știu că Cezar a avut un rol în dezvoltarea acestei industrii și că, la început, luptele cu gladiatori din Roma Antică nu aveau un final sângeros.

Reclamă
Reclamă

”Un gladiator e un fel de interpret, menit să distreze publicul, din unele puncte de vedere,” a declarat dr. Alison Futrell, profesor asociat din cadrul Universității din Arizona. ”În spectacole ce atrag un număr imens de spectatori în lumea romană.”

Recent, au apărut mai multe perspective privind adevărul despre luptele cu gladiatori. Acestea neagă ideea potrivit căreia fiecare luptă se încheia cu moartea unuia dintre gladiatori.  

”Nu are sens, din punct de vedere economic,” a continuat dr. Futrell. 

Luptele cu gladiatori ar fi apărut inițial la înmormântări

Înainte să fie transformate în spectacolul sângeros, luptele cu gladiatori aveau un cu totul alt rol. 

”Primele confruntări cu gladiatori despre care știm, din Roma, au avut loc în secolul 3 î.e.n. Și erau asociate cu înmormântări publice,” a declarat dr. Futrell privind adevărul despre luptele cu gladiatori.  

Deși o confruntare violentă la înmormântare pare un ritual morbid după standardele actuale, era o practică pe care multe familii bogate o foloseau în Roma Antică. 

Luptele erau folosite pentru ”a trimite un decedat nobil în cealaltă existență și pentru a-l onora prin sugerarea faptului că moartea sa merită scoasă în evidență de întreaga societate, nu doar de către familie”.

Pe măsura ce Imperiul Roman s-a dezvoltat, influența politică a jocurilor a crescut. Politicieni și oameni bogați le foloseau pentru a distra masele. 

În anul 65 î.e.n., Cezar i-a adus un omagiu tatălui său – ce murise cu 20 de ani în urmă – cu mari lupte cu gladiatori. El a repetat evenimentul și în numele fiicei sale, Julia Caesaris, care murise cu 8 ani înainte.

În cadrul arenelor, cea mai cunoscută fiind cea din Colosseum, oamenii cu influență din Imperiu stăteau în primele rânduri, pentru a privi luptele, dar și pentru a fi văzuți de public. Adevărul despre luptele cu gladiatori are legătură cu începutul lor, când reprezentau un ritual.

În timpul jocurilor, membri din public primeau diferite cadouri, de la case, la bani și mâncare. 

Nu toate luptele se încheiau cu moartea unuia dintre gladiatori

Potrivit lui Futrell, nu întotdeauna era ucis un gladiator. Astfel de lupte erau extrem de violente – animale erau ucise cu bestialitate și erau executați criminali și creștini. 

Adevărul despre luptele cu gladiatori e că nu toate confruntările se încheiau cu moartea unuia dintre gladiatori. Potrivit lui Futrell, 9 din 10 gladiatori supraviețuiau primei lor lupte.

Unii indivizi alegeau să fie gladiatori

Cei care câștigau un renume în arenă puteau ajunge cunoscuți în întregul Imperiu. Unii dintre ei erau văzuți precum celebritățile din ziua de azi. 

Potrivit mai multor surse, susține Futrell, gladiatorii nu erau doar bărbați, așa cum se crede. Există mai multe inscripții ce arată femei în arenă. 

Cei mai mulți gladiatori erau sclavi și prizonieri de război. Alții, însă, alegeau acest gen de viață, în ciuda faptului că gladiatorii făceau parte din cea mai de jos clasă din societatea din Roma Antică. 

Unii dintre ei alegeau să participe la luptele cu gladiatori din Roma Antică pentru că aveau datorii foarte mari. Alții alegeau acest gen de viață pentru că pur și simplu așa voiau.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Colosseumul din Roma Antică, noaptea. Experții au dezvăluit recent secretul cimentului roman
Secretul cimentului roman. De ce rezistă clădirile din Roma Antică și acum
Secretul cimentului roman. De ce rezistă clădirile din Roma Antică și acum
„Cercuri de zâne”, sute de simboluri antice misterioase, pe fundal portocaliu de pământ
Sute de simboluri misterioase au fost găsite pe tot globul. Ce ar fi „cercurile de zâne”, de fapt
Sute de simboluri misterioase au fost găsite pe tot globul. Ce ar fi „cercurile de zâne”, de fapt
Mumie egipteană, expusă în muzeu. Experții au dezvăluit cum mumificau egiptenii cadavrele în Antichitate
Cum mumificau egiptenii cadavrele în Antichitate. Soluția ascunsă a fost descoperită
Cum mumificau egiptenii cadavrele în Antichitate. Soluția ascunsă a fost descoperită
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Mână de femeie care ajustează un termostat alb, pe perete, cu temperatura optimă pentru termostat
Temperatura optimă pentru termostat în timpul iernii. Experții zic că așa scade factura la căldură
Experții au dezvăluit care e temperatura optimă pentru termostat în timpul iernii, astfel încât să nu îți încarci factura la căldură.  Atunci când temperaturile de afară scad, mulți proprietari trebuie să decidă cum să...
Temperatura optimă pentru termostat în timpul iernii. Experții zic că așa scade factura la căldură
2
Doi utilizatori care au fiecare în mână un dispozitiv, unul Android, unul iOS, pe fundal cu verdeață. Experții au dezvăluit cum poți transfera datele de pe un iPhone pe un telefon Android
Schimbarea iPhone așteptată ani întregi. Ce a decis Apple să introducă în sfârșit
Apple a anunțat schimbarea iPhone așteptată ani întregi de către utilizatori, funcționalitate ce a fost integrată deja pe mai multe dispozitive Android. Se pare că Apple vrea să includă standardul RCS în actualizarea iOS...
Schimbarea iPhone așteptată ani întregi. Ce a decis Apple să introducă în sfârșit
3
Samsung Galaxy S23 Ultra, cel mai rapid telefon Android, ținut în mână de un utilizator
Funcțiile ascunse Samsung Galaxy pe care trebuie să le folosești. Mulți utilizatori nu au auzit de ele
Funcțiile ascunse Samsung Galaxy te pot ajuta să realizezi anumite acțiuni mult mai ușor și eficient decât în mod obișnuit. Atunci când vine vorba de sisteme de operare pentru smartphone-uri, utilizatorii au acces la...
Funcțiile ascunse Samsung Galaxy pe care trebuie să le folosești. Mulți utilizatori nu au auzit de ele
4
Telefon care are WhatsApp pe ecran, cu logo-urile whatsapp langa, pe fundal de lemn deschis la culoare. Toți utilizatorii WhatsApp sunt avertizați să șteargă mesajele periculoase
Surpriză pentru utilizatorii WhatsApp. Unii dintre ei vor primi acces la una dintre cele mai puternice funcții Meta
Meta a pregătit o surpriză pentru utilizatorii WhatsApp, ce ar putea fi introdusă în curând pe toate platformele deținute de companie. Mark Zuckerberg vrea să introducă Meta AI pe WhatsApp, o veste care a...
Surpriză pentru utilizatorii WhatsApp. Unii dintre ei vor primi acces la una dintre cele mai puternice funcții Meta
5
telefon samsung Galaxy Note 7, cu stilou, pe fundal de lemn, unul dintre cele mai mari eșecuri tehnologice din ultimii ani
Cele mai mari îmbunătățiri Samsung Galaxy S24 Ultra. Informațiile care au ajuns deja pe Internet
Pe Internet au apărut informații despre cele mai importante îmbunătățiri Samsung Galaxy S24 Ultra, ce se pare că va fi lansat anul următor.  Samsung Galaxy S23 Ultra e unul dintre cele mai așteptate telefoane...
Cele mai mari îmbunătățiri Samsung Galaxy S24 Ultra. Informațiile care au ajuns deja pe Internet
PARTENERI
×