Înmormântat într-o poziție fetală parțială și înconjurat de polen de flori, descoperirea unui schelet al omului de Neanderthal în 1960 a ridicat semne de întrebare privind obiceiurile de acum zeci de mii de ani.
Înmormântare neobișnuită din perioada omului de Neanderthal. Ce ar fi făcut strămoșii oamenilor acum zeci de mii de ani
Experții au descoperit o înmormântare neobișnuită din perioada omului de Neanderthal, cu o posibilă tradiție care s-a păstrat până azi.
Numit Shanidar 4, scheletul ar fi fost înmormântat alături de flori, o tradiție care se păstrează în numeroase culturi și în ziua de azi, scrie The Guardian.
Un studiu recent susține că înmormântarea nu ar fi avut loc așa cum au crezut experții în trecut.
Înmormântare neobișnuită din perioada omului de Neanderthal
După ce a fost descoperit Shanidar 4, mulți experți au concluzionat că oamenii de Neanderthal aveau ritualuri de înmormântare complexe, care demonstrau grija comunității pentru membrii săi. Noi dovezi indică faptul că această interpretare ar fi putut fi greșită din anumite puncte de vedere.
Înmormântare neobișnuită din perioada omului de Neanderthal ar fi fost un ritual complex, dar e posibil să nu fi inclus flori. Specia a dispărut în urmă cu 45.000 de ani. Au rămas puține semne ale impactului pe care l-a avut asupra lumii.
În anii 1950 – 1960, arheologul Ralph Solecki a descoperit rămășițele a 10 oameni de Neanderthal. Printre aceștia se numărau și femei și copii. Aceștia au fost înmormântați în peștera Shanidar, în Irak.
În jurul unuia dintre masculi, Shanidar 4, experții au descoperit polen antic. Solecki a concluzionat că acesta provenea de la flori proaspăt tăiate, ce au fost așezate lângă trup.
„Deși dovezile au ridicat ulterior semne de întrebare, povestea era îndeajuns de spectaculoasă încât a ajuns în cele mai multe cărți de arheologie,” a declarat prof. Chris Hunt, din cadrul Universității John Moores, Marea Britanie.
Excavări recente în peșteră au dus la restructurarea teoriei. Hunt și colegii săi au descoperit alte 2 trupuri din acea perioadă. Unul dintre ele, umit Shanidar Z, se afla în apropiere de Shanidar 4. Au fost găsite și alte oase și dinți aproximativ 15 centimetri sub acest schelet.
Cele 3 corpuri par să fi fost poziționate într-un fel de șanț în care curgea apa uneori, în apropierea unei roci. Adâncimea la care au fost descoperite trupurile sugerează că au fost îngropate în perioade diferite. E posibil să fi trecut zeci sau chiar sute de ani între cele 3 înmormântări.
Oamenii de Neanderthal nu ar fi folosit flori la înmormântări
Shanidar 4 pare să fi fost poziționat similar cu celelalte rămășițe, de parcă privea în afara peșterii. Rămășițele celui de-al 3-lea specimen erau prea puține pentru a trage o concluzie fermă privind poziția sa. Dar se pare că trupul ar fi fost îndreptat către est.
„Ce e foarte clar e că cel puțin 3 oameni de Neandertgal au venit și au stat în peșteră, în apropierea șanțului. Și au pus un trup în el,” a declarat Hunt despre înmormântare neobișnuită din perioada omului de Neanderthal.
„E foarte dificil să descoperim tradiții doar din arheologie. Dar se pare că tradiția înmormântării într-un mod foarte similar a fost realizată cu grijă. Pentru că 2 dintre trupuri sunt intacte,” a continuat Hunt.
Echipa de cercetare a verificat iar și ipoteza polenului și florilor folosite în înmormântare. Experții au descoperit că polenul provenea de la mai multe tipuri de flori. Nu toate aceste specii înfloreau în aceeași perioadă a anului. Ca urmare, e posibil ca florile să nu fi ajuns acolo ca parte a înmormântării.
În schimb, Hunt sugerează că polenul a provenit de la albine. Dovada unui roi a fost descoperit în apropiere de înmormântare neobișnuită din perioada omului de Neanderthal.
Recent, prima familie de oameni de Neanderthal a fost descoperită în Rusia.
Potrivit lui Hunt, una dintre flori avea spini lungi, de 2 centimetri. E posibil ca aceasta să fi fost folosită mai degrabă în scopuri medicinale.
În același timp, echipa a descoperit și fragmente de lemn în jurul corpurilor, cu polen provenit de la copaci. E posibil ca trupurile să fi fost acoperite cu crengi, pentru a fi protejate.