Cum ar fi murit Beethoven, de fapt. Experții au elucidat misterul de sute de ani

Experții ar fi descoperit cum ar fi murit Beethoven, de fapt. Se pare că celebrul compozitor ar fi suferit de mai multe afecțiuni și ar fi implorat ca doctorii să descopere ce boală are.

Publicat: 15 aprilie 2023, 9:47
Reclamă

În toamna anului 1802, cu 25 de ani înainte de moartea sa, Ludwig van Beethoven le-a scris fraților săi. În scrisoare, celebrul compozitor îi implora să îl caute pe doctorul său după ce va muri și să „îl rugați, în numele meu, să descrie maladia mea”. 

La peste 2 secole, experții s-au apropiat de îndeplinirea acestei dorințe a lui Beethoven, scrie Nature.

Din păcate, motivul pentru care compozitorul și-a pierdut auzul rămâne un mister. Analiza sugerează, însă, că Beethoven a murit din cauza unei boli comune.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum ar fi murit Beethoven, de fapt

Un nou studiu publicat miercuri a ajuns la mai multe concluzii referitoare la ascendenţa şi istoricul medical al compozitorului Ludwig van Beethoven, relatează DPA/TCA şi AFP, scrie AGERPRES

Analiza genomică a examinat mostre de ADN din opt şuviţe de păr prezentate ca aparţinând legendarului compozitor. Acestea au fost dobândite din colecţii publice sau private. Astfel, experții au analizat cum ar fi murit Beethoven, de fapt.

Reclamă
Reclamă

Cercetătorii au stabilit că cinci dintre fire provin de la un singur individ de sex masculin, fiind datate la începutul secolului al XIX-lea. Aceste cinci şuviţe acoperă ultimii şapte ani din viaţa lui Beethoven. Șuvițele sunt aproape sigur autentice, potrivit cercetătorilor.

Secvenţierea ADN-ului a fost efectuată în Germania, în laboratorul de antropologie de la Institutul Max-Plank din Leipzig, unde sunt de obicei studiaţi oamenii preistorici.

Oamenii de ştiinţă au descoperit, printre altele, că Beethoven avea o predispoziţie genetică pentru boli hepatice. În plus, compozitorul era infectat cu virusul hepatitei B, o boală inflamatorie care afectează ficatul, în lunile anterioare morţii sale. Astfel, experții cred că au aflat cum ar fi murit Beethoven, de fapt. 

Aceşti factori, alături de consumul regulat de alcool, prezintă „explicaţii plauzibile” pentru moartea lui Beethoven. Decesul său a avut loc în 1827.

„Aşadar, credem că boala lui provine dintr-o interacţiune” între aceşti trei factori, a explicat Markus Nothen, de asemenea coautor al studiului.

Una dintre șuvițele studiate e foarte cunoscută 

Dintre cele opt şuviţe studiate, una era un artefact istoric proeminent. Șuvița e cunoscută sub numele de „Hiller’s Lock”. A fost studiată anterior şi a făcut subiectul unui documentar şi al unei cărţi devenită bestseller.

Studiile asupra acestei şuviţe au sugerat anterior că Beethoven ar fi murit din cauza intoxicaţiei cu plumb (saturnism). Însă, în urma analizei recente, s-a constatat că şuviţa nu îi aparţinuse lui Beethoven. Aceasta ar fi aparținut unei femei descendentă a evreilor aşkenazi.

În plus, membrii unei familii din Belgia care credeau că sunt rude cu Beethoven şi au acelaşi numele de familie nu sunt de fapt înrudiţi direct cu compozitorul, conform acestei analize care a scos la iveală și cum ar fi murit Beethoven, de fapt. 

Cauza acestei surprize s-a datorat unui „eveniment de paternitate extra-pereche” identificat în ascendenţa pe linie paternă a lui Beethoven, asociată cu cromozomii Y ai indivizilor.

Se crede că bunica lui Ludwig van Beethoven ar fi avut o relaţie extraconjugală. Aceasta a dus la naşterea tatălui compozitorului, după cum susţine Maarten Larmuseau, coautor al studiului şi profesor de genealogie genetică la Universitatea Leuven din Belgia.

Și un mister al lui Leonardo da Vinci a fost elucidat după 500 de ani.

„Nu se poate exclude faptul că Beethoven însuşi ar fi ilegitim”, a spus Tristan Begg, din cadrul Universității din Cambridge. Begg e autorul principal al studiului. „Este o posibilitate”, a adăugat el.

Ludwig van Beethoven s-a născut în decembrie 1770 la Bonn, în Germania. A murit la 26 martie 1827, la Viena, la vârsta de 56 de ani.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Doza de suc Coca Cola în nisip, după ce Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Fun
Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Imagine cu o pădure de brazi, surprinsă din aer. Li se văd vârfurile verzi
Câți copaci există în China. Experții au folosit drone și lasere pentru a afla numărul real
Câți copaci există în China. Experții au folosit drone și lasere pentru a afla numărul real
Femeie care bagă în gura 2 tablete de gumă, pentru a ilustra riscul la care te expui când o mesteci
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Doi astronauți, lângă Stația Spațială Internațională, în spațiu, cu Pământul pe fundal. Acolo vor ajunge și astronauții amatori care au plătit câte 55 de milioane de dolari pentru misiune
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Puțini știu riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte, un drum care are efecte semnificative asupra corpului lor. Călătoriile mai lungi în spațiu vor avea loc în următoarele decenii. Pentru a...
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
2
Utilizator care are un telefon cu WhatsApp pe ecran. Experții au dezvăluit cum poți verifica dacă ți-a fost citit mesajul pe Android
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Dacă îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp, s-ar putea să ai o trăsătură pe care psihologii au scos-o în evidență.  Mesajele vocale tind să dividă utilizatorii. Unii dintre ei adoră să le...
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
3
Femeie care a adus un laptop pe avion și îl folosește
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
Experții au dezvăluit ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion, o greșeală mult mai comună decât își dau seama cei mai mulți pasageri.  Pentru mulți pasageri, timpul petrecut în zbor reprezintă...
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
4
Planeta Pământ, împărțită în două. Într-o parte e verde și sănătoasă, în cealaltă e uscată, pe moarte. Planeta e ținută de o mână
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Experții au estimat că încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală, o scădere care va avea loc în timpul vieții noastre. Distrugerea cauzată de schimbarea climei se va resimți și la nivelul...
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
5
Logoul Google Chrome, înainte să fie schimbat, pe ecranul unui telefon mobil, lângă o tastatură
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust împotriva Departamentului de Justiție din SUA, după ce gigantul tech a fost acuzat că are monopol în domeniul publicității în industria tech. O mare parte din profitul Google...
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
PARTENERI
×