Deși imaginea lui Iisus din biserici și de pe icoane pare universală, se pare că nu ar fi cea pe care ar fi putut s-o aibă în perioada în care a trăit. Iisus reprezintă cea mai pictată figură din arta vestică și una dintre cele mai cunoscute.
Cum ar fi arătat Iisus, de fapt. Nu ar fi semănat cu imaginea de pe icoane, potrivit experților
Experții au dezvăluit cum ar fi arătat Iisus, de fapt, pornind de la trăsăturile și tradițiile din perioada în care a trăit, potrivit Bibliei.
De cele mai multe ori, e pictat cu părul lung și o barbă. Poartă o robă, cu mâneci lungi (de multe ori albe), scrie BBC News.
Experții cred că Iisus nu ar fi arătat așa, însă, și au oferit mai multe teorii despre adevărata sa înfățișare.
Cum ar fi arătat Iisus, de fapt
Imaginea pe care o știm cu Iisus provine din era bizantină, de la secolul 4 încoace. Reprezentările bizantine ale lui Iisus erau simbolice și nu se bazau pe dovezi istorice. Acestea aveau la bază imaginea unui împărat pe tron, așa cum se poate vedea în mozaicul din biserica Santa Pudenziana, din Roma.
Pentru această reprezentare, artiștii s-au inspirat din imaginea lui Zeus, deși nu e o imagine potrivită pentru cum ar fi arătat Iisus, de fapt, potrivit experților.
Ar fi putut avea barbă
În primul rând, atunci când Iisus nu era reprezentat drept un conducător suprem, apărea în imagini drept un om obișnuit, fără barbă și cu părul scurt. Experții cred, însă, că ar fi putut avea barbă, un simbol pentru filosofi.
În rest, bărbații din zona greco-romană a secolului 1 erau rași și aveau părul scurt. Părul lung și barba erau considerate trăsături asociate cu zeii, așa că muritorii nu aveau acces la ele. Chiar și filosofii, care își lăsau barba să crească optau să se tundă scurt.
Nu ar fi purtat haine albe
Din punct de vedere al hainelor, în perioada în care a trăit Iisus, bărbații care aveau resurse financiare purtau robe pentru ocazii speciale, pentru a-și arăta statutul în public. În Biblie, e menționat că Iisus i-ar fi avertizat pe credincioși să fie precauți atunci când văd oameni care „doresc să umble în robe lungi”.
Ca urmare, în discuția despre cum ar fi arătat Iisus, de fapt, trebuie să fie luate și aceste detalii în considerare. Experții cred că, cel mai probabil, Iisus ar fi purtat o tunică până la genunchi. Tunicile până la glezne erau purtate de femei.
Recent, un inel creştin din aur a fost descoperit în Israel.
Deasupra, ar fi putut purta o manta, detaliu care e menționat și în Biblie, când o credincioasă l-a atins pe Iisus. Aceasta ar fi fost mai lungă decât tunica și ar fi acoperit-o.
În acea perioadă, culorile și calitatea materialului indicau puterea și statusul în societate. Movul și anumite nuanțe de albastru erau considerate regale, pentru că vopseaua necesare era foarte rară și scumpă.
Experții cred că, dincolo de cum ar fi arătat Iisus, nu ar fi purtat alb. Această culoare ar fi fost asociată cu un grup distinct din acea perioadă. În plus, Iisus e descris în Biblie ca părând un om obișnuit.
Ar fi purtat sandale
În acea perioadă, toată lumea purta sandale. Au fost descoperite astfel de încălțări în peșteri din apropierea Mării Moarte, din perioada în care a trăit Iisus. Acestea erau simple, cu talpa creată din bucăți groase de piele, cusute împreună.
Recent, cea mai veche pereche de pantaloni din lume a uimit experții.
Ar fi avut trăsături diferite față de cele folosite în icoane
În 2001, antropologul Richard Neave a creat un model al unui bărbat tipic din Galileea, pentru un documentar BBC. Pentru că Iisus a fost descris în Biblie ca având trăsături comune din acea perioadă, există șanse mari să fi semănat cu localnicii din acea perioadă.
Experții mai fac și o altă trimitere în discuție despre cum ar fi arătat Iisus, de fapt. Există o reprezentare a lui Moise din secolul 3, în sinagoga Dura-Europos. În aceasta, Moise apare în haine care nu au fost vopsite. Mulți cercetători cred că această imagine e mai apropiată de cum ar fi putut arăta Iisus. Are părul scurt, barbă și poartă o tunică scurtă cu o manta.