În fiecare an, descoperim informații noi despre istoria umană, ce se dovedește a fi și mai complexă decât ne imaginam. Printre cele mai surprinzătoare artefacte recuperate de acum mii de ani se numără și un portret uman sculptat într-un colț de mamut.
Cel mai vechi portret uman din istorie. Ce vechime impresionantă are Dolní Vĕstonice
Cel mai vechi portret uman are o vechime impresionantă și a fost sculptat într-un colț de mamut mai devreme decât se credea până acum.
Portretul poartă denumirea de Dolní Vĕstonice, după situl arheologic în care a fost găsit, scrie Live Science.
Acesta se află în regiunea Moravia de Sud, din Republica Cehă.
Cel mai vechi portret uman din istorie
Potrivit experților, sculptura ar fi fost creată în jurul anului 24.000 î.e.n. Aceasta a fost găsită în situl arheologic Dolní Vĕstonice, din Republica Cehă, în anii 1920. În acest moment, e cel mai vechi portret uman descoperit oriunde pe Pământ. Are o vechime de minim 26.000 de ani.
Portretul a fost realizat cu unelte din piatră, cu ajutorul cărora a fost sculptat fildeșul de mamut. Micul cap are o înălțime de doar 4.8 centimetri și o lățime de 2.4 centimetri.
Potrivit experților, sculptura pare să reprezinte fața unei femei. În sculptură se văd ochii, bărbie cu gropiță și un nas și buze care ies în relief. E posibil să aibă părul ridicat sau să poarte o pălărie mai țuguiată.
La același sit arheologic au fost găsite și alte obiecte inedite, precum Venus de Vĕstonice, o sculptură care nu are trăsături faciale. Spre deosebire de celelalte obiecte descoperite acolo, această față pare să fie personalizată. Ca urmare, e și cea mai veche reprezentare a unei persoane specifice.
Cel mai vechi portret uman din istorie ar fi fost creat în cadrul unui grup de vânători de mamuți. Aceștia s-au stabilit la Dolní Vĕstonice, ce acum e un mic sat din apropierea graniței sudice a Republicii.
Portretul Dolní Vĕstonice a fost sculptat din fildeș
Grupul s-a stabilit acolo în timpul Paleoliticului și a format mai multe așezări, ce sunt numite uneori Pompeii din Epoca de Piatră. În zonă au fost descoperite mii de fragmente de ceramică, unelte de piatră și obiecte din oase. În plus, experții au găsit și numeroase morminte acolo.
Într-unul din acestea, în 1949, experții au găsit scheletul unei femei de vârstă mijlocie. Aceasta era acoperită în ocru roșu, o culoare folosită des în trecut, cu 10 dinți de vulpe găuriți. Craniul ei nu era simetric, posibil din cauza unei răni din copilărie. E posibil ca cel mai vechi portret uman din istorie să îi fie dedicat ei.
În 2018, arheologii au folosit tehnici de criminalistică pentru a reconstrui fața femeii. Astfel, au descoperit că are trăsături similare cu cea din sculptură. Și portretul are un ochi semnificativ mai mic decât celălalt.
Află și în ce zonă din România au fost descoperite cele mai vechi urme ale prezenței umane din Europa.
Dolní Vĕstonice e un sit unic în Europa datorită abundenței de artefacte din perioada Gravettian. Printre acestea se numără și printre primele dovezi ale ceramicii arse în cuptor. Așa că nu e surprinzător că acolo sunt și alte obiecte istorice importante. Portretul, alături de alte artefacte recuperate de acolo, sunt expuse acum în muzeul Anthropos Pavilion, din Republica Cehă.