Pentru a crește eficiența în sectorul public, guvernul din Marea Britanie a decis să apeleze la ajutorul AI. Guvernul a anunțat introducerea noului asistent AI, numit Humphrey, care ar putea ajuta la prevenirea cheltuielilor inutile, printre altele.
Marea Britanie introduce asistentul AI Humphrey în sectorul public. Cum ar putea economisi miliarde de lire sterline
Marea Britanie introduce asistentul AI Humphrey în sectorul public, în încercarea de a economisi miliarde de dolari.
Departamentul de Știință, Inovație și Tehnologie a confirmat într-un comunicat că Humphrey va fi folosit pentru a limita cheltuielile pentru consultanți, scrie Tech Radar.
Numele asistentului AI a fost inspirat de un personaj din serialul Yes, Minister, difuzat în anii 1980.
Marea Britanie introduce asistentul AI Humphrey în sectorul public
Guvernul Regatului Unit a anunțat că va introduce utilizarea inteligenței artificiale (AI) în serviciile publice. Guvernul a luat decizia pentru a moderniza o serie de instrumente ‘arhaice’.
Potrivit guvernului, instrumentele au făcut ca administrația britanică să piardă 45 de miliarde de lire sterline (53 de miliarde de euro) pe an, informează AFP, scrie AGERPRES. Ca urmare, Marea Britanie introduce acum asistentul AI Humphrey pentru a evita o astfel de pierdere pe viitor.
‘Un nou ansamblu de instrumente AI (…) va fi pus la dispoziția funcționarilor. Cu scopul de a moderniza tehnologia’ utilizată în administrație și ‘de a furniza servicii publice mai bune’, a precizat Guvernul britanic într-un comunicat.
În timp ce anumite funcționalități vor fi implementate imediat, sistemul dezvoltat de o echipă specializată din cadrul Ministerului Științei, Inovării și Tehnologiei ‘ar trebui să fie pus în curând la dispoziția tuturor funcționarilor publici’, afirmă Guvernul de la Londra. Oficialii nu au oferit detalii suplimentare privind calendarul acestei măsuri.
Unul dintre instrumentele AI va permite analiza mai rapidă a miilor de răspunsuri primite de serviciile statului în timpul numeroaselor anchete publice lansate în țară. De menționat e că oamenii încă nu pot distinge între ChatGPT și o persoană în conversație, în anumite situații, potrivit experților.
‘În prezent, acest proces este sub-contractat către consultanți și analiști. Care pot avea nevoie de luni întregi’ pentru a analiza informațiile. ‘Înainte să factureze contribuabilul cu aproximativ 100.000 de lire sterline de fiecare dată’, potrivit aceluiași comunicat.
Printre celelalte instrumente AI prevăzute figurează în special un serviciu de transcriere securizat pentru reuniuni. Se adaugă și un instrument de pregătire a ședințelor și un asistent juridic.
Marea Britanie introduce asistentul AI Humphrey în sectorul public pentru a economisi miliarde de lire sterline. Dar schimbarea poate avea un efect benefic și în alte sectoare.
Guvernul britanic vrea să renunțe la „tehnologiile arhaice”
Anunțul Guvernului britanic se bazează pe un raport recent. Acesta a fost realizat de cabinetul de consultanță Bain & Company și publicat marți.
Raportul afirmă că ‘tehnologiile arhaice’ utilizate în prezent de administrația britanică ‘fac sectorul public să piardă 45 de miliarde de lire sterline’ pe an.
Raportul avertizează că utilizarea unei tehnologii învechite duce la ‘costuri enorme de mentenanță’. Și dezvăluie că aproape jumătate din serviciile publice din Regatul Unit nu pot fi accesate online. Ca urmare, Marea Britanie introduce asistentul AI Humphrey în sectorul public.
Pe lângă introducerea AI, Guvernul de la Londra dorește să modernizeze serviciul public pe scară mai largă. De exemplu prin eliminarea cerinței de a declara în persoană decesul unei rude. Sau prin promovarea schimbului de date între diferite ministere și cu autoritățile locale.
În pofida preocupărilor etice și de securitate legate de inteligența artificială, prim-ministrul britanic Keir Starmer a declarat săptămâna trecută că dorește să atragă companiile din acest sector. Le-ar permite să își testeze inovațiile în Regatul Unit înainte de orice reglementare, diferențiindu-se astfel de Uniunea Europeană.
Află și care sunt țările care folosesc ChatGPT cel mai mult.
‘Vom urma propria noastră cale. Vom testa și vom înțelege inteligența artificială înainte de a o reglementa. Pentru a ne asigura că, atunci când o vom face, acea reglementare va fi proporțională și bazată pe știință’, a afirmat premierul britanic.