Placentele din nașterile premature aveau o cantitate mult mai ridicată de microplastic decât cele din nașterile obișnuite. Potrivit unui alt studiu, fragmente de microplastic și nanoplastic au fost descoperite în toate placentele studiate, dar cantitatea e importantă.
Microplasticul descoperit în placentă ar fi asociat cu nașterile premature. Cum ajung acolo particulele periculoase
Potrivit unui studiu recent, microplasticul descoperit în placentă ar fi asociat cu nașterile premature, mai ales în concentrații mari.
Nivelul identificat era mult mai mare decât cel găsit în sânge. Ceea ce sugerează că micile particule se acumulează în placentă, scrie The Guardian.
Dar cantitatea mai ridicată de plastic din nașterile premature a fost o „mare surpriză” pentru cercetători.
Microplasticul descoperit în placentă ar fi asociat cu nașterile premature
Microplasticele măsoară mai puțin de 5 milimetri și nanoplasticele sunt invizibile cu ochiul liber. Aceste particule sunt foarte răspândite. O nouă cercetare a descoperit concentrații ridicate din aceste particule în placenta copiilor născuți prematur, într-o proporție mai mare decât în cazul copiilor născuți la termen, transmite agenția EFE, scrie AGERPRES.
Microplasticul descoperit în placentă se găsea în concentrații mai mari în cazurile nașterilor premature decât în nașterile obișnuite.
Cercetătorii au utilizat spectrometria de masă de înaltă sensibilitate pentru a analiza 175 de placente. Acestea erau 100 de placente colectate la termen și 75 prematur (la mai puțin de 37 de săptămâni de sarcină).
”Tehnologia avansată ne permite acum să măsurăm cu exactitate microplasticele. În moduri în care nu am fost capabili să o facem în trecut”, a declarat într-un comunicat Kjersti Aagaard, de la Boston Children’s Hospital și HCA Healthcare Research Institute din SUA.
Cercetătorii au constatat cantități de microplastice și nanoplastice ‘semnificativ mai ridicate’ în placenta prematură. La niveluri mult mai ridicate comparativ cu cele măsurate anterior în sânge.
Acest lucru a determinat echipa științifică să concluzioneze că este probabil ca materialele plastice să se acumuleze în placentă în timpul sarcinii. Cu o expunere și o acumulare crescute în cazurile de naștere prematură pentru microplasticul descoperit în placentă.
În plus, conform studiului, în cazul nașterii premature s-a observat nu doar o acumulare a unui număr mai mare de microplastice și nanoplastice în placentă în raport cu o naștere la termen. Ci și faptul că acest lucru s-a întâmplat mai devreme în timpul sarcinii.
Particulele de plastic s-ar putea acumula în placentă
”Acest lucru sugerează posibilitatea ca materialele plastice acumulate să contribuie la riscul și apariția nașterii premature”, a spus Aagaard.
Alături de alte cercetări recente, acest studiu se adaugă numărului tot mai mare de dovezi – de la boli de inimă la posibile accidente vasculare cerebrale -, care ”demonstrează un risc real al expunerii la plastic asupra sănătății și afecțiunilor umane”, a continuat ea. Dincolo de microplasticul descoperit în placentă, aceste particule pot fi extrem de periculoase.
Rezultatele acestei cercetări, la care au participat și oameni de știință de la Universitatea din New Mexico, SUA, au fost publicate în jurnalul științific Pregnancy al Society for Maternal-Fetal Medicine (Societatea pentru Medicină Materno-Fetală), cu sediul la Washington. Detalii cu privire la rezultatele studiului au fost prezentate la reuniunea anuală a acestei organizații, în desfășurare în această perioadă.
Aceste fragmente nu se găsesc doar în corpul uman. Potrivit unui alt studiu, experții trag un semnal de alarmă. Susțin că Europa se confruntă cu „obstacole serioase atunci când vine vorba de securitatea apei”. Tot din cauza microplasticului.