Avansul tehnologic a adus numeroase beneficii în domeniul medical. Acum, progresul permite și servicii care nu ar fi fost disponibile în urmă cu zeci de ani, ce pot salva viețile pacienților chiar și de la distanță.
Cum ajută tehnologia la salvarea vieților. Telemedicina are numeroase avantaje pentru pacienți
În emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani, Angela Galeța a vorbit despre cum ajută tehnologia la salvarea vieților pacienților.
Cu ajutorul noilor dispozitive și al sistemelor care au apărut relativ recent, monitorizarea sănătății, în anumite situații, poate fi realizată de la distanță.
Telemedicina e un domeniu în continuă creștere, ce deja a avut succes în zonele în care a fost introdus.
Cum ajută tehnologia la salvarea vieților
În cadrul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani, Angela Galeța, reprezentanta unei fundații, a vorbit despre beneficiile tehnologiei în context medical.
Ea a vorbit despre cum ajută tehnologia la salvarea vieților și avansul pe care l-a avut telemedicina în ultima perioadă. Angela a vorbit și despre impactul pe care îl poate avea acestor sector în cazul nou-născuților și copiilor.
„Unul dintre cele mai importante sectoare este cel pentru copii și nou-născuți. Dezvoltarea continuă a tehnologiei ne permite să facem astăzi telemedicină,” a declarat Angela. „Nu webcam, nu consultații prin telefon, ci un sistem performant care permite ca doctorii din marile spitale să urmărească în timp real consultații care au loc în maternități mici. Doctorii se pot sfătui în timp real, pot să vadă o serie de parametri ai pacientului, iar toată lumea are la final de câștigat.”
Potrivit Angelei, sistemul e folosit deja în România și s-ar putea extinde în viitorul apropiat în toată țara. „E doar o parte din avantajul internetului și al tehnologiei, în general,” a continuat ea.
Află și cum pot dronele să salveze viața oamenilor în situații de urgență.
Dincolo de cum ajută tehnologia la salvarea vieților în cazul pacienților care nu se află în marile centre medicale din țară, Angela a vorbit și despre monitorizarea pacienților. Aceasta e posibilă, în anumite situații, și după ce ies din spital.
Află mai multe detalii despre cum poate tehnologia să salveze viața oamenilor în rubrica Simplu cu tehnologia, sponsorizată de Vodafone!
Pacienții externați pot fi monitorizați de la distanță
În acest moment, „75 de spitale din toată România beneficiază de soluții de telemedicină”. Ea a oferit și exemplul unui sistem folosit deja de mai multe spitale din țară.
„Există un sistem în care copiii externați sunt monitorizați medical, chiar dacă sunt la sute de kilometri distanță de spital,” susține Angela.
Un astfel de sistem e un exemplu care demonstreză cum ajută tehnologia la salvarea vieților chiar și după externarea din spital.
„În cazul micuților care au nevoie de insulină, ei nu mai trebuie să fie treziți noaptea. Există un dispozitiv care ajustează în timp real nevoia de insulină. Iar doctorii primesc un raport. Dacă este cazul, pot ajusta tratamentul pentru cele mai bune rezultate,” a continuat Angela. „Astfel, copii nu mai trebuie urcați în tren. Să călătorească până la București, să aștepte o consultație, și așa mai departe. Iar medicii au mai mult timp la dispoziție pe care îl pot aloca altor cazuri mai grave.”
Cu ajutorul tehnologiei, călătoriile de sute de kilometri către spitalele mai mari pot fi evitate, în unele situații. Telemedicina are avantaje nu doar pentru pacienți, cât și pentru doctori.