Fostul angajat a primit o pedeapsă de 18 luni în închisoare, la care se adaugă o amendă de 14.300 de dolari. El e acuzat că a furat documente secrete legate de o tehnologie specială pentru semiconductoare înainte să se mute la Huawei.
Un angajat tech a furat documentele secrete ale companiei pentru Huawei. Ce pedeapsă a primit pentru spionaj industrial
Un angajat tech a furat documentele secrete ale companiei SK Hynix, din Coreea de Sud, pentru Huawei, potrivit unei sentințe recente.
Angajata a fost găsită vinovată de încălcarea legilor din Coreea de Sud legate de spionajul industrial și de protejarea tehnologiei, scrie Tom’s Hardware.
Dar pedeapsa nu e atât de mare pe cât anticipau mulți. Se pare că acesta ar fi rezultatul faptului că procurorii nu au putut dovedi că Huawei chiar a primit aceste informații secrete.
Un angajat tech a furat documentele secrete ale companiei pentru Huawei
Inculpata a lucrat în cadrul SK Hynix încă din anul 2013. Inițial, ea a început munca pe poziția de analiză a cipurilor defecte. În 2020, a devenit lider de echipă în cadrul departamentului de relații cu clienții industriali, la sediul companiei din China.
Cu ajutorul poziției sale, angajata a avut acces la documentele secrete ale companiei, pe care le-ar fi furat pentru Huawei. Aceste documente includeau informații esențiale despre producția cipurilor.
În 2020, fosta angajată a decis să se mute la Huawei, care i-a oferit un salariu fantastic. Dar, înainte să își dea demisia din cadrul SK Hynis, angajata a furat aproximativ 4.000 de pagini de informații secrete de-a lungul a 4 zile.
Aceste documente includeau „soluții specifice pentru problemele legate de procesul de producție pentru semiconductoare”. Ceea ce intră în categoria tehnologiei de bază în legislația din Coreea de Sud.
Se pare că angajata a scos la imprimantă aproximativ 300 de pagini pe zi. Ulterior, le-a ascuns în rucsac și în pungi de cumpărături pentru a le scoate din clădire, pentru a nu fi descoperită.
Judecătorii din cadrul Suwon District Court au decis că acțiunile sale încalcă legea Industrial Technology Protection Act. Angajata a susținut că a scos la imprimantă acele documente doar pentru a le studia. Și pentru a permite o tranziție mai eficientă a responsabilităților atunci când și-a dat demisia. Deloc surprinzător, judecătorii nu au crezut că fosta angajată spunea adevărul despre documentele secrete ale companiei pe care le-ar fi furat pentru Huawei.
Huawei a mai fost acuzată în trecut că apelează la astfel de strategii de spionaj industrial. În plus, producătorul tech a fost aspru criticat pentru acțiunile din cadrul MWC 2023.
Fosta angajată a primit o sentință de 18 luni în închisoare
Judecătorii au decis că acest comportament al fostei angajate a fost extrem de suspicios. Mai ales că a scos la imprimantă documentele fix înainte să își dea demisia din cadrul SK Hynix. Ulterior, a acceptat o poziție mult mai bine plătită în cadrul Huawei. Producătorul tech a lansat recent primul smartphone cu pliere triplă.
Judecătorii au sugerat că intenția fostei angajate cu documentele secrete ale companiei pe care le-a furat pentru Huawei a fost creșterea valorii sale la noul loc de muncă.
În ciuda suspiciunilor, procurorii nu au putut demonstra că documentele au ajuns la Huawei. Din acest motiv, sentința a fost mai mică decât anticipau mulți.
Decizia a fost influențată de lipsa dovezilor directe că tehnologia furată a fost folosită. Cel puțin până acum. SK Hynix nu a raportat vreo daună financiară specifică în urma acestui incident.
Sentința a luat în considerare și protocolul de siguranță pe care îl menține SK Hynix. Compania interzice angajaților să folosească accesorii USB sau alte dispozitive de stocare externe. În plus, monitorizează îndeaproape toate materialele care sunt scoase la imprimantă.
Dar protocolul de siguranță nu e implementat la același nivel în cadrul sucursalei din Shanghai. Ca urmare, comportamentul angajatei nu a fost descoperit inițial.