Aceasta va fi cea de-a 4-a și ultima Superlună plină din acest an. Ca urmare, o să pară mai mare și mai luminoasă decât de obicei. Acest efect e dat de apropierea sa față de Pământ în această perioadă.
Luna Castorului 2024. Când are loc ultima Superlună Plină din acest an
Luna Castorului 2024 va fi ultima Superlună Plină din acest an, ce promite un spectacol astronomic inedit în noiembrie.
Luna va fi la o distanță de 361.867 de kilometri de Pământ începând de joi, 14 noiembrie, scrie PBS.
În America de Nord și anumite părți din Europa, Luna Plină din noiembrie e numită și Luna Castorului, potrivit Almanahului Fermierilor din Maine.
Luna Castorului 2024
Fiecare dintre Lunile Pline avea o denumire specifică pe vremuri. Una dintre cele mai cunoscute denumiri pentru Luna Plină din noiembrie e Luna Castorului. Acest nume era folosit mai ales în America de Nord, pentru că era sezonul în care erau prinși castorii pentru blana lor groasă.
Printre alte denumiri pentru această Lună Plină se numără Luna Săpatului (pentru că numeroase animale se pregătesc pentru iarnă) și Luna Înghețului (pentru că acum venea primul mare îngheț în numeroase teritorii).
Luna Castorului din 2024 e și ultima Superlună Plină din acest an. Va atinge punctul maxim vineri, pe 15 noiembrie.
Această Superlună Plină are loc chiar spre finalul ploii de meteoriți Tauride și înainte să înceapă ploaia de meteoriți Leonide. Așa că, teoretic, pot fi văzute și „stele căzătoare” pe cer. Dar Superluna va fi mult mai luminoasă decât de obicei. Așa că e posibil ca meteoriții să nu fie la fel de vizibili cu ochiul lliber.
Superluna precedentă a fost mai apropiată cu 4.500 de kilometri decât cea din luna noiembrie. Așa că a părut și mai mare și mai luminoasă decât va fi Luna Castorului din 2024.
În 2025, vom avea parte de 3 Superluni Pline, începând cu luna octombrie.
De ce par Superlunile Pline mai mari și mai luminoase
Superluna e mai mult un termen popular decât unul științific, dar fenomenul la care se referă e real. Astfel de Superluni Pline ar loc atunci când Luna Plină se sincronizează cu o distanță mică între Lună și Pământ.
Acest lucru are loc de 3-4 ori pe an, consecutiv, dar fiind faptul că Luna are o orbită eliptică. Luna Castorului din 2024 va fi o astfel de Superlună Plină.
O Superlună evident nu e mai mare. Dar poate să pară așa, pentru că e mai apropiată de Pământ. În acest an, Superluna din august s-a aflat la 361.970 de kilometri distanță de Pământ. Cea din septembrie a fost la 357.486 de kilometri distanță. În aceeași noapte a avut loc și o eclipsă lunară parțială. Acest fenomen a fost vizibil doar în America de Nord și de Sud, Africa și Europa.
Acest fenomen are loc atunci când umbra Pământului acoperă Luna.
Superluna Plină din octombrie s-a apropiat la 357.364 de kilometri distanță de Pământ. Diferența dintre o Superlună și o Lună Plină obișnuită nu e atât de mare. Dar experții susțin că cei care sunt foarte atenți vor observa diferențele subtile. Cea mai mare dintre aceste diferențe e cea de luminozitate. O Superlună Plină poate fi cu 30% mai luminoasă decât de obicei.