Tesla atrage milioane de candidați de pe piața muncii, deși procesul de selecție e extrem de dificil. Puținii care primesc o ofertă din partea companiei au ulterior o decizie importantă de luat, pentru că Tesla folosește o strategie diferită atunci când vine vorba de salarii.
Cum își plătește Tesla angajații. Strategia lui Elon Musk a fost dezvăluită în sfârșit
Un nou raport a dezvăluit cum își plătește Tesla angajații și care e strategia pe care CEO-ul companiei, Elon Musk, o folosește.
Tesla oferă un salariu de bază mai mic pentru angajați, cu potențialul unui profit mai mare pe viitor, scrie Business Insider.
Publicația a obținut acces la o bază de date anuale despre salariile a aproximativ 100.000 de angajați Tesla. Cu ajutorul acestor date și documentelor fiscale publice depuse de Tesla, alături de interviuri cu foștii angajați, Business Insider a dezvăluit strategia de salarizare a producătorului auto.
Cum își plătește Tesla angajații
Potrivit acestor informații, Tesla oferă un salariu de bază mai mic decât competitorii săi. Dar, spre deosebire de aceștia, include o ofertă semnificativă pentru acțiuni pe care le pot primi angajații.
În raportul care detaliază cum își plătește Tesla angajații, se poate observa cum cei cu cele mai mari salarii sunt aproape obligați să aibă încredere în viitorul companiei, prin acțiunile pe care le dețin. Acest sistem cu risc mare dar și posibilitatea unui profit considerabil se adaugă unui proces de angajare selectiv. În trecut, Elon Musk insista să fie de acord cu absolut fiecare nouă angajare.
Pentru aproximativ 13.000 de angajați din SUA, pentru categorii precum inginerie, manufactură și gestionarea datelor, a fost observată această tendință. Tesla are și angajați plătiți cu ora. Cei mai mulți dintre ei se află la baza ierarhiei corporației și lucrează în departamentul de producție.
Potrivit raportului, directorii departamentelor inginerilor din cadrul service-urilor Tesla au salarii care variază de la 35.000 la 324.000 de dolari.
9 foști angajați Tesla au dezvăluit structura salariilor, ce a rămas aceeași din decembrie 2021 până acum. Potrivit acestora, Musk a vrut să angajeze doar muncitori „duri”.
„Întregul sistem a fost creat pentru a găsi fanaticii,” a declarat un angajat actual tesla. „Ar putea primi salarii mai mari în altă parte. Dar noi îi vrem pe cei care sunt mari fani Tesla.”
Un fost angajat Tesla care se ocupa de recrutări susține că procesul de angajare pentru ingineri includea 9 interviuri. În plus, putea dura luni de zile. Strategia de salarizare a companiei a fost și ea creată pentru a ține departe angajații „care vor doar să vină și să muncească pentru un salariu”.
Tesla are peste 100.000 de angajați la nivel global
„E o chestie de cultură,” a declarat fostul angajat despre cum își plătește Tesla angajații. „Nici măcar nu are legătură cu cât de deștept ești sau cât de multe lucruri știi. Ei caută o deschidere pentru învățare și pentru a munci în plus.”
În decembrie 2023, Tesla avea peste 140.000 de angajați, la nivel mondial. Dar în aprilie 2024, a concediat peste 10% din forța de muncă. Potrivit unui alt raport, din iunie, Tesla are 120.000 de angajați.
Business Insider a comparat și salariul mediu din Tesla cu cel oferit de alți producători auto și de cele mai mari firme tech. Tesla oferă salarii mai mici decât toate dintre ele, cu excepția Amazon. Dar în cazul Amazon, salariul mediu e influențat și de muncitorii care lucrează în depozite.
Așa că sunt susținute datele din raportul despre cum își plătește Tesla angajații. Compania oferă un salariu de bază mai mic decât competitorii săi. Dar adaugă promisiunea unor câștiguri viitoare, prin acțiuni.
Mulți angajați acceptă această oferă. Acțiunile Tesla i-ar putea îmbogăți, teoretic – cel puțin pe hârtie. După ce Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale, acțiunile Tesla – și averea lui Elon Musk – au crescut semnificativ.