Un nou venit în competiția Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS) a avut un succes impresionant, după 6 ani în care acesta a tot fost căutat, chiar și de către experți. Noul număr a doborât recordul pentru cele prime.
Un amator a descoperit cel mai mare număr prim cunoscut. Cum a fost posibilă reușita istorică
Un amator a descoperit cel mai mare număr prim cunoscut până acum, după o pauză de 6 ani de la fostul număr record.
Numărul e compus din 41.024.320 de cifre, scrie Science Alert.
Pentru a scrie numărul întreg sunt necesare luni întregi. Numărul poartă denumirea oficială de M136279841.
Un amator a descoperit cel mai mare număr prim cunoscut
Fostul angajat NVIDIA, Luke Durant, s-a implicat în cursa pentru căutarea celui mai mare număr prim în octombrie 2023. El nu avea experiență în această latură a matematicii. Dar a dezvoltat un sistem care l-a ajutat.
Software-ul lui Durant a folosit mii de unități de procesare grafică, care erau stocate pe 24 de centre de date din 17 țări diferite, pentru a funcționa.
Pe 11 octombrie 2024, un server din Dublin a identificat numărul M136279841 drept un candidat pentru record. O zi mai târziu, un server din Texas a confirmat că numărul e cel mai mare descoperit până acum, ceea ce i-a oferit statutul legendar de Optimus Prime.
Numerele prime sunt numere mai mari decât 1 care nu sunt rezultatul a 2 numere mai mici. Atunci când sunt numere mici, cum ar fi 2, 3 și 5, nu par atât de complexe. Dar, pe măsură ce numărăm numere mai mari, numerele care nu pot fi împărțite perfect devin din ce în ce mai greu de identificat.
Ceea ce a ridicat și semne de întrebare privind limita categoriei. Dar matematicienii au concluzionat că numerele prime reprezintă o resursă infinită. Dar sunt dificil de găsit.
Durant a folosit un hardware complex pentru a identifica acest număr. Dar cursa pentru aceste numere prime imense a început încă din secolul 17. Atunci, călugărul Marin Mersenne a început să cerceteze acest sector, pentru a găsi cel mai mare număr prim. Numele său a fost folosit pentru o metodă menită să identifice anumite numere prime.
Fostul record pentru numărul prim a fost deținut de Patrick Laroche
Numerele prime Mersenne sunt cele care au forma 2n – 1. Nu toate numerele care urmează acest format sunt prime. 2 x 2 x 2 x 2 = 16 și cu -1 se ajunge la 15. Care nu e un număr prim pentru că poate fi compus din 3 și 5. Și nu toate numerele prime sunt Mersenne.
Dar această abordare e una eficientă, pentru că poate fi testată cu ușurință. Ca urmare, a devenit și metoda aleasă de cei care participă la GIMPS. Cursa oficială a fost fondată în 1996. De atunci, participanții au găsit ale 18 numere prime atât de rare. În total, până acum, oamenii au găsit doar 52 de astfel de numere.
Înainte ca Durant să doboare recordul cu numărul său, recordul a fost deținut de un număr prim descoperit în 2018 de către Patrick Laroche, din Ocala, Florida. Numărul său e format din aproape 25 de milioane de cifre.
Laroche a folosit programul de căutare de numere prime pe propriul calculator. Ca urmare, numărul lui Durant nu e doar cel mai mare număr prim în acest moment, ci și primul din această categorie care a fost descoperit cu o rețea de GPU-uri.
Cei care caută aceste numere prime au și șansa de a câștiga premii în bani, dincolo de prestigiul care vine cu aceste descoperiri.
George Woltman, cofondatorul GIMPS, susține că această cursă e „divertisment pentru tocilarii de matematică”.
Astfel de numere sunt importante pentru sectorul de criptare. Dar, cum computerele cuantice devin din ce în ce mai complexe și mai accesibile, e posibil ca astfel de numere să nu mai fie folositoare.