Deși calculatoarele sunt create pentru a rezolva probleme de matematică mai repede decât un om, problemele mai complexe au fost, până, rezervate pentru oameni. Dar o nouă reușită a Google DeepMind a adus sistemele AI mai aproape de punctul de a rezolva și aceste ecuații.
Inteligența artificială Google Deepmind impresionează în domeniul matematicii. Cum a primit o medalie de argint la olimpiadă
Inteligența artificială Google Deepmind a impresionat într-un concurs de matematică recent, unde a primit o medalie de aur.
Noile sisteme, numite AlphaProof și AlphaGeometry 2, au muncit împreună pentru a rezolva probleme de la Olimpiada Internațională de matematică, scrie The Guardian.
Competiția e organizată anual, încă din 1959.
Inteligența artificială Google Deepmind impresionează în domeniul matematicii
Google DeepMind e laboratorul de cercetări al grupului californian. Două sisteme de inteligenţă artificială (AI) ce aparțin acestui laborator au reuşit să rezolve probleme date la Olimpiada Internaţională de Matematică în 2024, transmite AFP, scrie AGERPRES.
Nu e prima dată când inteligența artificială Google Deepmind impresionează, dar acum a făcut-o în domeniul matematicii.
Sistemele AlphaProof şi AlphaGeometry 2 au rezolvat patru din şase probleme prezentate în acest an la concursul internaţional destinat elevilor de liceu. Au atins nivelul corespunzător medaliei de argint. Ceea ce reprezintă o premieră, conform Google.
AlphaProof a rezolvat două probleme de algebră şi una de aritmetică. În timp ce AlphaGeometry 2 a rezolvat o problemă de geometrie.
Cea de-a 65-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică (OIM) s-a desfăşurat în Marea Britanie între 11 şi 22 iulie. Această competiţie, care există din anul 1959, reuneşte liceeni selecţionaţi din aproximativ o sută de ţări. Inteligența artificială Google Deepmind a rezolvat aceleași probleme precum elevii din concurs.
Prima versiune a sistemului AlphaGeometry reuşise deja să rezolve 25 de probleme olimpice de geometrie dintr-un total de 30 de exerciţii propuse, raporta în ianuarie revista ştiinţifică Nature.
„Aceste rezultate deschid noi perspective în domeniul raţionamentului matematic şi sugerează un viitor în care matematicienii şi inteligenţa artificială vor colabora pentru a rezolva probleme complexe”, conform unui comunicat de presă al Google.
Deepmind a creat peste 700 de noi materiale
Dincolo de reușita din domeniul matematicii, AI-ul Deepmind a impresionat și în alte domenii. Noua unealtă folosește abilitățile AI pentru a accelera semnificativ procesul de descoperire a noilor materiale. Tehnologia GNoME (rețele grafice pentru explorarea materialelor) a fost folosită deja pentru a prezice 2.2 milioane de noi materiale.
Dintre acestea, peste 700 au ajuns să fie create în laborator și urmează să fie testate de către oameni. Studiul a fost publicat în jurnalul Nature. Inteligența artificială Google Deepmind e folosită pentru a testa mai multe modele.
Dincolo de GNoME, Laboratorul Național Lawrence Berkeley a anunțat și un nou laborator autonom. Laboratorul preia datele din baza de date despre materiale, ce include și descoperirile GNoME. După aceea, mâini robotice creează noile materiale fără ajutorul oamenilor.
GNoME e un fel de AlphaFold pentru descoperirea materialelor, susține Ju Li, profesor din cadrul MIT. AlphaFold e un sistem DeepMind anunțat în 2020. Acesta prezice structura proteinelor cu o precizie ridicată. De când a început să fie folosit, sistemul a dus la avansul cercetătorilor biologice și descoperirii medicamentelor.
Datorită GNoME, numărul materialelor stabile cunoscute a crescut de 10 ori, până la 421.000.
„În timp ce materialele joacă un rol critic în aproape orice tehnologie, noi, ca oameni, știm doar câteva mii de materiale stabile,” a declarat Dogus Cubuk, expert din cadrul DeepMind.