Limbajul e plin de interjecții, unele dintre ele mai comune decât altele. Unele dintre ele sunt atât de folosite, încât vorbitorii nici nu își dau seama că le folosesc zilnic. Potrivit unui nou studiu realizat de Mark Dingemanse și de colegii săi din cadrul Institutului Max Planck, Olanda, una dintre interjecții se găsește în numeroase limbi.
Singurul cuvânt care se pronunță la fel în toate limbile. E folosit zilnic de milioane de oameni
Mulți nu știu care e singurul cuvânt care se pronunță la fel în toate limbile, folosit în fiecare zi de milioane de oameni.
Potrivit studiului, interjecția „huh” e un „cuvânt universal”, scrie Smithsonian Magazine.
Acesta e primul „cuvânt universal” studiat de lingviști moderni.
Singurul cuvânt care se pronunță la fel în toate limbile
Echipa lui Dingemanse a analizat înregistrări cu oameni care vorbeau în 10 limbi diferite. Printre acestea se numără spaniolă, chineză și islandeză. Dar și limbi indigene din Ecuador, Australia și Ghana.
Toate limbile aveau un cuvânt destinat unei clarificări simple și acesta mereu avea o formă similară cu „huh”. Ca urmare, e considerat acum singurul cuvânt care se pronunță la fel în toate limbile.
Potrivit experților, acesta reprezintă o invenție lingvistică remarcabilă. În fiecare dintre limbile investigate, dacă vocala era produsă cu limba relaxată (spre deosebire de vocalele care necesită tensiune în limbă și ridicarea ei, precum „ee” sau retragerea limbii în spate, precum „oo”).
Dacă un sunet vine înainte de vocală, e fie un h sau o consoană formată prin închiderea glotei.
Nu e neobișnuit ca limbile să aibă cuvinte sau sunete în comun. Cuvântul număr e number în engleză și numero în spaniolă și are un strămoș în limba latină. Unele limbi adoptă cuvinte din alte limbi (precum okay). Dar un principiu lingvistic e că dacă nu există o origine comună sau schimbare de cuvinte, atunci cuvântul pentru un anumit lucru va fi foarte diferit, în funcție de limbă. De exemplu, casă e house în engleză, maison în franceză, fangzi în chineză.
Singurul cuvânt care se pronunță la fel în toate limbile pare să fie huh. Echipa lui Dingemanse a confirmat că există paralele între înregistrări și alte 21 de alte limbi, care nu sunt înrudite.
Un cuvânt trebuie să urmeze reguli lingvistice precise
Potrivit experților, huh e un cuvânt și nu e echivalentul unor alte zgomote. Râsul, plânsul și alte astfel de sunete sunt considerate importante, dar nu fac parte din limbaj. Un cuvânt adevărat e învățat și urmează anumite reguli lingvistice, în funcție de limbă.
Huh se potrivește acestei definiții. Nu are un echivalent în regnul animal. Spre deosebire de alte vocalizări, copiii nu folosesc huh înainte să învețe să vorbească. Potrivit lui Dingemanse, huh e singurul cuvânt care se pronunță la fel în toate limbile și e „vital pentru limbajul nostru zilnic”.
Află și care a fost cel mai căutat cuvânt al anului 2022 pe Google.
Pentru a explica de ce huh? sună similar în toate limbile, Dingemanse a folosit teoria evoluției. Se pare că acest cuvânt e rezultatul „presiunilor selective din mediul conversațional”. Huh? e un cuvânt foarte eficient, care are o funcție foarte restrânsă, ce a apărut în diferite limbi, independent. Aceasta se numește evoluție convergentă (sau apariția unui element în organisme diferite, care nu sunt înrudite). Rechinii și delfinii, de exemplu, „au ajuns la același aspect, în linii mari, nu datorită faptului că au anumite gene în comun, ci pentru că trăiesc în același mediu”, a continuat Dingemanse.