În Malaezia, una dintre cele mai mari companii din China a investit 100 de miliarde de dolari pentru a construi un oraș. Deși era menit pentru 1 milion de locuitori, în așezare locuiesc doar câteva sute și cei mai mulți îl evită.
„Orașul fantomă” care a costat 100 de miliarde de dolari. Unde se află așezarea în care oamenii nu vor să se mute: „Am reușit să scap”
„Orașul fantomă” care a costat 100 de miliarde de dolari nu reușește să vândă locuințele oamenilor, deși prețurile au scăzut semnificativ.
În 2016, compania imobiliară Country Garden, cea mai mare din China, a dezvăluit Forest City, scrie BBC News.
Investiția a costat 100 de miliarde de dolari, dar nu a avut succesul pe care l-au anticipat dezvoltatorii.
„Orașul fantomă” care a costat 100 de miliarde de dolari
„Am reușit să scap de aici,” a declarat Nazmi Hanafiah, un fost rezident al Forrest City. El a închiriat un apartament în oraș, dar după 6 luni nu a mai suportat să locuiască acolo.
„Nu mi-a păsat de avans, nu mi-a păsat de bani. Voiam doar scap de acolo,” a continuat Hanafiah, care s-a întors în „orașul fantomă” care a costat 100 de miliarde de dolari pentru un interviu. „Mi se face pielea de găină acum că m-am întors. Te simți foarte singur aici. Ești doar tu cu gândurile tale.”
Country Garden a vrut să construiască o metropolă în sudul Malaeziei, ce includea un teren de golf, un parc acvatic, baruri, restaurante și birouri, dincolo de clădirile rezidențiale. Compania a estimat că aproximativ 1 milion de oameni vor trăi în metropolă.
În acest moment, doar 15% din oraș a fost construit, în ciuda investiției enorme. Și doar 1% din oraș e locuit.
Deși acum are datorii de peste 200 de miliarde de dolari, reprezentanții Country Garden susțin că firma e optimistă că proiectul va fi finalizat.
Forest City a fost prezentat drept un „paradis de vis”, dar a fost promovat în piața din China. Proiectul oferea posibiliatea cumpărării unei locuințe secundare, în afara Chinei. Prețurile reședințelor din Forest City erau mult prea mari pentru salariile medii din Malaezia.
În realitate, însă, orașul a fost construit într-o zonă izolată, pe insule aflate departe de cea mai apropiată așezare, Johor Bahru. Astfel, locația nu a atras foarte mulți chiriași și, de aici, a primit și denumirea de „orașul fantomă”, care a costat 100 de miliarde de dolari.
„Ca să fiu sincer, e cam sinistru,” a declarat Nazmi. „Chiar aveam așteptări mari de la locul ăsta, dar a fost o experiență foarte urâtă. Nu ai nimic de făcut.”
Forest City seamănă cu o stațiune abandonată
Orașul a fost construit în apropierea unei plaje, dar nu mulți vor să locuiască acolo. În apa din zonă există crocodili și localnicii nu pot înota acolo din acest motiv.
În mall-ul din oraș, cele mai multe restaurante și magazine sunt închise. Pentru că sunt foarte puține persoane în zonă, a primit denumirea de „orașul fantomă”, care nu a atras cumpărători, deși a costat o sumă imensă.
Află și de ce China sapă o gaură adâncă de 10.000 de metri în Pământ.
„Locul e foarte straniu,” a declarat Joanne Kaur, una dintre chiriașe. La fel ca Nazim, vrea să se mute de acolo cât mai repede. „Chiar și în timpul zilei, când ieși pe ușă și ajungi pe hol, e întunecat.”
„Îmi pare rău pentru oamenii care chiar au investit și au cumpărat un loc aici,” a continuat Kaur. „Dacă ai căuta Forest City pe Google, nu vezi ce se întâmplă azi aici.”
Unii dintre cei care au cumpărat apartamente în Forest City sunt extrem de dezamăgiți de rezultat. Valoarea proprietăților a scăzut semnificativ în ultimii ani.
„Prețul proprietății mele a scăzut atât de mult, n-am cuvinte,” a scris pe rețelele de socializare un proprietar ce caută acum metode prin care își poate recupera pierderea.