Experți din China au găsit minereul ce conține un element care e foarte căutat datorită proprietăților superconductoare. Minereu a fost numit niobobaotite. Include niobiu, bariu, titan, fier și clorură.
China a descoperit un minereu care nu a mai fost văzut până acum. Ce se ascundea în el
China a descoperit un minereu care nu a mai fost văzut până acum, ce ascundea un element extrem de rar și valoros în interior.
Niobiul e cel care a atras atenția experților, potrivit Live Science.
Metalul gri deschis e folosit momentan în producția oțelului.
China a descoperit un minereu care nu a mai fost văzut până acum
Niobiul întărește oțelul fără să adauge o greutate semnificativă. Metalul e folosit și în producerea altor aliaje. Se găsește și în acceleratoarele de particule și alte tipuri de echipament științific avansat. Pentru că e un superconductor la temperaturi scăzute, potrivit Societății Regale de Chimie.
China a descoperit un minereu care conține niobiu în Bayan Obo, în apropierea orașului Boutou, în Mongolia, pe 3 octombrie. Minereul are o culoare maro-neagră E al 17-lea nou tip de minereu găsit în zăcământul Bayan Obo. În zonă au fost găsite 150 de noi minerale, potrivit Corporației Naționale Nucleare a Chinei (CNNC).
Descoperirea ar putea oferi un avans semnificativ pentru China, în acest moment, țara importă 95% din niobiul folosit, potrivit South China Morning Post.
„În funcție de volumul și cantitatea acestui niobiu, China ar putea deveni auto-suficientă,” a declarat Antonio H. Castro Neto, profesor în cadrul Universității Naționale din Singapore.
În acest moment, Brazilia e cel mai mare exportator de niobiu. Canada se află pe locul 2, la o distanță considerabilă. Acum că China a descoperit un minereu care include acest element rar și valoros, ar purea deveni una dintre țările care pot exporta mineralul. Există planuri și de deschidere a unei mine de niobiu în Nebraska, SUA. Elk Creek Critical Minerals Project ar fi singura mină de niobiu din SUA.
Niobiul e un metal foarte căutat
Niobiul e folosit acum în numeroase industrii, inclusiv cea științifică. Cum tehnologia avansează constant, la un ritm rapid, e posibil ca cerea pentru acest metal să crească semnificativ pe viitor.
Mai ales în contextul în care experții vor să creeze baterii niobiu-litiu. Potrivit S&P Global, aceste baterii pot reduce riscul incendiilor atunci când niobiul, un metal ce a fost descoperit de China într-un minereu nemaivăzut până acum, e combinat cu litiu.
Bateriile niobiu-litiu se vor încărca mai repede. În plus, pot fi încărcate de mai multe ori decât cele de litiu folosite momentan.
Potrivit experților din cadrul Centre for Advanced 2D Materials, ce creează baterii niobiu-grafen, acestea pot rezista până la 30 de ani.
Această durată e cu 10 ani mai lungă decât cea pentru bateriile litiu-ion. În plus, s-ar putea încărca în mai puțin de 10 minute.
Bateriile litiu-ion au un număr finit de cicluri de încărcare. Dacă încarci mereu dispozitivul la 100% și lași bateria să ajungă la 0%, consumi un ciclu complet. Prin pragurile de 20 – 80%, poți extinde longevitatea bateriei. Este mai bine să încarci constant telefonul, de-a lungul zilei. E unul dintre cele 5 mituri despre bateria telefonului mobil care sunt crezute de mulți oameni. O baterie litiu-ion nu vrea să ajungă la zero.