Colin Huang a devenit oficial cel mai bogat om din China după succesul înregistrat de Temu, o platformă de e-commerce. Înainte de Temu, Huang a avut mai multe afaceri de succes în domeniul vânzărilor online și gaming.
Fondatorul Temu a devenit cel mai bogat om din China. Ce avere fantastică are Colin Huang
Colin Huang, fondatorul Temu, a devenit cel mai bogat om din China, dar marea platformă de e-commerce nu a fost prima sa afacere de succes.
După aceste afaceri, Huang s-a îmbolnăvit și a decis să se pensioneze. La un moment dat, a stat acasă timp de 1 an, pentru a decide care va fi următorul său proiect, scrie Bloomberg.
Înainte să înființeze una dintre cele mai mari platforme din lume, Huang a fost inginer Google.
Fondatorul Temu a devenit cel mai bogat om din China
Temu nu e prima platformă de e-commerce a lui Huang. El a pornit inițial Pinduoduo (PDD), care vindea produse la prețuri foarte mici, cu promoții constante, în 2015. Cu ajutorul acestei platforme, a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din lume. În 2021, avea o avere estimată la 71.5 miliarde de dolari.
Colin Huang face parte din grupul „miliardarilor Covid-19”, pentru că averea sa a crescut în timpul pandemiei. Dar după acest punct maxim, fondatorul Temu a pierdut 87% din averea sa în mai puțin de 1 an. Scăderea a fost cauzată de o încetinire economică din China, ce a redus semnificativ vânzările, plus investigații naționale în sectorul privat.
După acest moment, compania PDD a început să își revină treptat. S-a extins și în afara Chinei, cu denumirea Temu.
Află și care sunt cele mai bizare obiceiuri de CEO.
În urma acestei expansiuni, Huang, în vârstă de 44 de ani, a devenit cel mai bogat om din China. În acest moment, are o avere estimată la 48.6 miliarde de dolari. Astfel, a ocupat prima poziție, deținută din 2021 până acum de Zhong Shanshan, care și-a făcut averea în domeniul apei îmbuteliate.
Creșterea lui Huang a fost ajutată de o schimbare în comportamentul de cumpărare al consumatorilor din China. Este și prima personalitate tech din China care s-a întors în rândul celor mai bogați oameni din lume în urma investigațiilor guvernului de la Beijing, care a afectat companii precum Alibaba, deținută de Jack Ma.
Huang e o personalitate controversată. A fost acuzat de forțarea prețulor mici și de introducerea unui program de muncă extrem de dificil pentru angajații săi.
Colin Huang a lucrat în cadrul Google
„Ma și Jeff Bezos au fost lideri corporatiști la momentul lor,” a declarat Brock Silvers, din cadrul firmei de investiții Kaiyuan Capital, despre fondatorul Temu. „Dar timpurile se schimbă. Și Huang are un mare succes cu o abordare diferită, mult mai puțin vizibilă.”
Huang face parte dintr-o nouă generație de antreprenori chinezi care au profitat de pe urma oportunităților internaționale. La 12 ani, Huang deja era considerat un talent în domeniul matematicii. A obținut un loc la prestigioasa Hangzhou Foreign Languages School, unde era college cu moștenitorii mai multor oameni politici din China.
El a absolvit Universitatea Zhejiang cu o diplomă în știința computațională. A părăsit China în 2002 și a urmat cursurile de master la Universitatea din Wisconsin.
În 2004, fondatorul Temu s-a mutat înapoi în China pentru a ajuta la lansarea departamentului Google din țara sa natală. Și-a fondat prima companie în 2007. Ulterior, a vândut-o în 2010 pentru a crea alte firme, care își făceau reclamă pe site-uri precum Taobao. O infecție la nivelul urechii l-a forțat să se pensioneze în 2013. Dar atunci a avut ideea de a lansa Pinduoduo.
Huang a descris misiunea companiei sale drept o o încercare de „a ne asigura ca oamenii din Anhui au șervețele de bucătărie și fructe proaspete, nu să ne asigurăm că oamenii din Shanghai au o viață luxoasă ca în Paris.”
„Scopul nu e să fim ieftini, ci să le dăm utilizatorilor senzația că au parte de o ofertă bună,” a continuat Huang.