E pare că Sam Altman și companiile sale axate pe capitalul de risc ar fi investit în peste 400 de firme. Potrivit The Wall Street Journal, Altman e unul dintre cei mai prolifici investitori individuali. Dar unele dintre firmele în care a investit Altman ar avea conflicte de interese cu OpenAI.
Afacerile secrete ale lui Sam Altman. Ce valoare fantastică au investițiile sale
Recent, au ieșit la iveală afacerile secrete ale lui Sam Altman, CEO-ul controversat al companiei OpenAI, ce a lansat ChatGPT.
OpenAI, compania care a creat ChatGPT, are o valoare de piață de 86 de miliarde de dolari, scrie Business Insider.
Deși e CEO-ul companiei, Altman nu deține acțiuni OpenAI. Primește un salariu anual de 65.000 de dolari, dar averea sa a crescut la peste 2 miliarde de dolari în acest an.
Afacerile secrete ale lui Sam Altman
Cea mai mare parte a averii lui Sam Altman provine din portofoliul de investiții vast pe care îl are. Printre cele mai cunoscute companii din el se numără Reddit și Stripe.
Până acum, afacerile secrete ale lui Sam Altman nu erau publice. Același raport care a scos la iveală investițiile CEO-ului susține că Altman s-a împrumutat de la banca JPMorgan. Aceste împrumuturi i-au permis să investească milioane de dolari în startup-uri.
Dar se pare că unele dintre companiile în care a investit Sam Altman colaborează și cu OpenAI. Ceea ce înseamnă că există potențialul unui conflict de interese pentru CEO-ul companiei.
De exemplu, Reddit a anunțat recent un parteneriat cu OpenAI. După ce vestea a devenit publică, acțiunile Reddit au crescut cu peste 10%, ceea ce a dus la creșterea averii lui Altman cu 69 de milioane de dolari.
În mesajul despre parteneriat, OpenAI a susținut că înțelegerea a fost realizată de COO-ul companiei și aprobată de o comisie independentă de directori. Chiar și așa, afacerile secrete ale lui Sam Altman au ridicat semne de întrebare privind intențiile reale ale CEO-ului.
O fostă directoarea OpenAI a dezvăluit de ce Sam Altman a fost concediat temporar
Helen Toner, fostă membră a consiliului de administrație OpenAI, a ajutat la concedierea CEO-ului Sam Altman în noiembrie 2023. Recent, Toner a dezvăluit exact ce s-a întâmplat în acea săptămână haotică din cadrul companiei.
Toner a dat mai multe exemple despre acțiunile lui Altman care au afectat încrederea consiliului în deciziile lui. Printre acestea se numără faptul că atunci când ChatGPT a fost lansat în noiembrie 2022, consiliul nu a fost anunțat înainte de această mișcare importantă. În schimb, consiliul a aflat vestea de pe Twitter. În plus, Altman nu ar fi anunțat că el deține fondul de startup OpenAI.
Toner a oferit perspectiva sa despre de ce a fost concediat Sam Altman. CEO-ul a fost angajat la loc la mai puțin o săptămână după ce a fost demis.
„Consiliul e non-profit, înființat cu scopul precis de a ne asigura ca misiunea publică a companiei era țelul principal. Deasupra profitului, intereselor investitorilor și altor lucruri,” a declarat Toner în cadrul podcast-ului The TED AI Show.
„Dar ani de zile, Sam a îngreunat dorința consiliului de a ne face munca. Prin împiedicarea informațiilor, reprezentarea greșită a lucrurilor care aveau loc în companie,” a declarat Toner. „Și, în anumite cazuri, prin mințirea consiliului.”
Ca răspuns la aceste acuzații, Bret Taylor, actualul director al consiliului de administrație OpenAI, a susținut că „suntem dezamăgiți că Toner continuă să reviziteze aceste probleme”. Dar nu a negat că aceste acuzații ar fi adevărate.