Pe măsură ce prețurile se scumpesc, mulți consumatori se întreabă ce trucuri ar putea folosi pentru a scădea facturile. Un sfat la care puțini s-ar fi gândit e menținerea unui congelator plin, susțin experții.
De ce recomandă experții să ții congelatorul plin. Beneficiul la care puțini s-ar fi gândit
Atunci când vine vorba de metode prin care poți economisi, experții recomandă să ții congelatorul plin, pentru că astfel ar consuma mai puțină energie.
Unii consumatori s-ar putea gândi că astfel consumă mai multă electricitate. În realitate, un congelator plin îi ajută să păstreze o temperatură constantă, potrivit Live Science.
Ca urmare, și factura la electricitate va fi mai scăzută, pe termen lung.
De ce recomandă experții să ții congelatorul plin
Cu cât ai un congelator mai plin, cu atât folosești mai puțină energie, potrivit South East Wales Energy Agency. Dacă umpli spațiul, ai mai puțin aer în interiorul congelatorului ce trebuie răcit. În plus, o temperatură scăzută poate fi menținută pentru mai mult timp, în cazul unei pene de curent.
Experții recomandă să ții congelatorul plin, dar și să îl dezgheți periodic. Cu cât se adună mai multă gheață, cu atât va folosi mai multă energie, potrivit jurnalului Measurement.
Potrivit Tech Advisor, experții recomandă ca un congelator să fie plin minim 70%, pentru a funcționa eficient. Temperatura scăzută din interior e menținută de mâncarea care se află în interior și de pereți, nu de aerul rece. Mâncarea înghețată ajută la menținerea temperaturii și înghețarea pachetelor noi introduse.
Dincolo de faptul că experții recomandă să ții congelatorul plin, ei au estimat și care e temperatura optimă pentru el.
Care e temperatura optimă pentru congelator
Chiar dacă unii consumatori cred că un congelator trebuie să păstreze temperatura de 0 grade Celsius, experții recomandă un prag mult mai scăzut.
Punctul de îngheț pentru apă e, într-adevăr, la o temperatură mai joasă de 0 grade Celsius. Temperatura optimă pentru congelator, potrivit experților, e de – 18 grade Celsius. Temperatura scăzută asigură o înghețare completă pentru mâncare, ceea ce previne stricarea acesteia.
Unii consumatori ezită să aleagă o temperatură atât de scăzută pentru congelator pentru că se tem ca alimentele să nu fie alterate de înghet.
Acest fenomen nu e cauzat de temperatura scăzută, însă, ci de expunerea la aer. Pentru a preveni acest fenomen, care afectează textura și gustul mâncării, trebuie să împachetezi cum trebuie alimentele înainte de a le introduce în congelator. Printre opțiuni se numără pungi speciale de congelator. Cel mai important, însă, e să te asigur că ții congelatorul plin, așa cum recomandă experții. Astfel, poți reduce și riscul expunerii la aerul rece.
Fluxul aerului ajută ca fiecare parte a congelatorului să aibă aceeași temperatură. Congelatoarele au nevoie de o bună circulație a aerului, pentru a menține temperatura potrivită.
Un alt element e la fel de important atunci când vine vorba de protejarea alimentelor cât timp sunt înghețate. Experții recomandă să nu blochezi ventilatorul. Blocarea ventilatorului e unul dintre modurile prin care poți scurta durata de viață a frigiderului.
E indicat să dezgheți periodic congelatorul, pentru ca acesta să funcționeze eficient pe termen lung. Poți preveni și strângerea gheții, ce poate ocupa spațiu necesar pentru depozitarea alimentelor.