Codul de bare împlinește 48 de ani. Cum a fost inventat

Codul de bare împlinește 48 de ani, după ce un casier a scanat prima astfel de etichetă, pe 26 iunie 1974. Până atunci, nu exista un sistem universal pentru produsele din magazine. 

Publicat: 26 iunie 2022, 7:23 / Actualizat: 26 iunie 2022, 11:55
Reclamă

Primul cod de bare a fost scanat în Troy, Ohio, Statele Unite ale Americii. Acesta aparținea unui pachet de gumă. Înainte de introducerea sistemului universal, angajații magazinelor puneau prețul pe produse. 

Casierii și vânzătorii citeau manual eticheta cu prețul, în trecut, și introduceau manual suma, scrie Wired

Acest sistem era mai lent, plus că nu putea ține cont la fel de eficient de câte unități din fiecare produs era vândut și câte mai erau în depozit. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Codul de bare împlinește 48 de ani

În SUA, existau mai multe moduri prin care era ținut inventarul. Se urmăreau porțiunile goale de pe rafturi și din depozit sau se făcea un inventar la finalul zilei sau săptămânii, printre altele. Bernard Silver și Norman Joseph Woodland, din cadrul Universității Drexel, au început să lucreze la un sistem universal pentru produse încă din 1948. 

Acum, codul de bare împlinește 48 de ani de când a fost introdus în SUA. Silver și Woodland au încercat inițial mai multe metode. Printre acestea s-au numărat tipare de cerneală vizibile doar la lumina ultravioletă. Ei au renunțat la această idee pentru că era scumpă. 

Reclamă
Reclamă

Woodland a fost inspirat de codul Morse pentru codul de bare. Potrivit Wired, expertul s-a gândit la modelul codului de bare după ce ar fi desenat punte în nisip, la plajă, și le-a lungit, până când au devenit linii similare cu cele care se găsesc și azi pe codul de bare. 

Află care sunt locurile ce au camere ascunse, la care nu te-ai fi gândit.

Woodland și Silver au folosit această idee cu o tehnologie folosită în cinematografie – sistemul audio creat de Lee de Forest, în anii 1920. Chiar și așa, sistemul creat de cei 2 era prea mare și scump pentru a fi folosit în toate magazinele din lume. 

Cei doi experți au vândut brevetul pentru invenție către Philco, care l-a vândut către RCA. Acum, codul de bare împlinește 48 de ani. 

RCA a testat brevetul Woodland-Silver cu un cititor de coduri, în perioada 1972 – 1973. Atunci când magazinele au început să aibă standarde privind etichetele de preț, în 1973, a fost preferat sistemul de citire cu laser, creat de IBM.

Codul de bare a fost citit prima dată în Troy, Ohio, în 1974

După mai multe teste, sistemul a fost introdus într-o locație comercială pentru prima dată. A fost ales un magazin din Troy, Ohio, pentru că era aproape de Dayton, unde se afla sediul NCR, cei care au creat tejgheaua casierilor modernă. 

Pe 26 iunie 1974, la ora 8:01 dimineața, Clyde Dawson a cumpărat un pachet de gumă Wrigley’s Juicy Fruit. Achiziția a fost făcută în cadrul magazinului Marsh. Casiera Sharon Buchanan a scanat codul de bare, în context comercial, pentru prima dată în istorie. Acum, codul de bare împlinește 48 de ani. 

Primul produs vândut cu acest sistem a costat 67 de cenți. Dacă suma ar fi ajustată pentru inflație, suma ar fi de 3 dolari azi. În acest moment, guma e expusă în cadrul Muzeului Smithsonian. 

Află care e numărul ilegal care nu poate fi deținut de nimeni – de ce e ținut secret.

Tejgheaua casierei a costat 10.000 de dolari (adică 44.000 de dolari în ziua de azi). Sistemul de scanare a costat 4.000 de dolari (17.600 de dolari azi). Acum, sistemul de scanare creat de aceeași companie costă doar 1% din suma inițială.

Pentru că existau costuri inițiale atât de mari, adoptarea codului de bare a durat mai mult decât se așteptau experții. Acum, însă, e folosit în întreaga lume.

Ce înseamnă cifrele de sub codul de bare

Cifrele de sub liniile unui cod de bare se numesc Global Trade Item Number (GTIN) și identifică producătorul articolului respectiv. 

„GTIN e un număr unic, format din 14 cifre, folosit pentru identificarea bunurilor din comerț, produse sau servicii. GTIN e un termen umbrelă care se referă la întreaga familie din structura UCC.EAN,” scrie pe site-ul GTIN, potrivit USA Today. Acesta se referă la Numărul articolului internațional (sau numele de articol european/EAN). 

GS1 e o organizație non-profit care generează un set de numere pentru codul de bare, care împlinește 48 de ani. Potrivit GS1, GTIN „poate fi folosit de o companie pentru a identifica toate bunurile din comerț pe care le are”. 

Potrivit GS1, UPC (Universal Product Codes) sau EAN sunt „imprimate pe aproape toate produsele din lume”. În plus, sunt „cele mai folosite coduri de bare GS1”. 

Potrivit companiei, prefixul codului de bare (primele 2-3 cifre) nu reprezintă țara de proveniență a produsului.

„Un cod de bare EAN-13 începe întotdeauna cu prefixul GS1, din cadrul GS1 Member Organisation care a alocat acel număr. Prefixul GS1 nu indică dacă produsul a fost creat într-o țară specifică sau de un producător specific. E posibil să fi fost produs oriunde în lume,” scrie pe site-ul oficial. 

În plus, acest număr include și alte informații. Prima cifră dintr-un număr de cod de bare de 12 cifre reprezintă sistemul de numerotare. Primele 5 cifre identifică producătorul. Ultimele 3 cifre identifică produsul, potrivit USA Today. 

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Grup de colegi la birou care vorbesc, pentru a ilustra care e cea mai rapidă limbă din lume
Fun
Care e cea mai rapidă limbă din lume. Puțini pot ghici răspunsul
Care e cea mai rapidă limbă din lume. Puțini pot ghici răspunsul
Femeie cu cohi gri, care se uită în sus, pe fundal alb. Ochii gri au cea mai rară culoare de ochi din lume
De ce au oamenii ochii de culori diferite. Un expert în genetică a dezvăluit procesul la care puțini se gândesc
De ce au oamenii ochii de culori diferite. Un expert în genetică a dezvăluit procesul la care puțini se gândesc
Telefon iPhone cu ora 9:41 pe ecran, care apare în toate reclamele Apple, pe fundal gri
De ce apare ora 9:41 în toate reclamele Apple. Secretul din spatele tradiției gigantului tech
De ce apare ora 9:41 în toate reclamele Apple. Secretul din spatele tradiției gigantului tech
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Elon Musk, pe covorul roșu la MET Gala 2022, îmbrăcat într-un costum negru, cu o cămașă albă. Cel mai bogat personaj fictiv are o avere mai mare decât a lui Musk
Fun
Elon Musk prezice un viitor fără joburi. Cum vor supraviețui oamenii atunci, potrivit miliardarului
Elon Musk prezice un viitor fără joburi, în care oamenii ar trăi într-un sistem bazat pe un „venit universal ridicat”. Elon Musk a realizat mai multe predicții în ultimii ani despre impactul inteligenței artificiale...
Elon Musk prezice un viitor fără joburi. Cum vor supraviețui oamenii atunci, potrivit miliardarului
2
Femeie blondă îmbrăcată în gri care își acoperă gura, pentru a ilustra cât de periculoasă e încălzirea globală
Singurele țări care au aerul curat, potrivit OMS. Doar 7 state îndeplinesc condițiile necesare
OMS a dezvăluit care sunt singurele țări care au aerul curat potrivit standardelor legate de calitate și poluarea cu microparticule.  OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a dezvăluit că doar 7 dintre cele 134 de...
Singurele țări care au aerul curat, potrivit OMS. Doar 7 state îndeplinesc condițiile necesare
3
Elon Musk, Met Gala 2022, îmbrăcat în costum. Recent, avertismentul lui Elon Musk despre economie a fost publicat pe Twitter
Elon Musk a recunoscut că folosește ketamină „cu rețetă”. De ce crede miliardarul că investitorii i-ar susține obiceiul
Elon Musk a recunoscut că folosește ketamină pe care o ia cu rețetă și crede că investitorii ar trebui să îi susțină obiceiul. Elon Musk susține că „aproape tot timpul” nu folosește medicamente atunci...
Elon Musk a recunoscut că folosește ketamină „cu rețetă”. De ce crede miliardarul că investitorii i-ar susține obiceiul
4
Femeie care e vaccinată de o doctoriță în mâna stângă, ambele purtând mască, pentru a ilustra ce e „boala x”
Virusul pe care îl au 95% dintre oameni. Ce poate face în corpul uman
Virusul pe care îl au 95% dintre oameni nu are vaccin momentan, dar un studiu recent a scos la iveală vulnerabilitățile sale.  Prin identificarea vulnerabilităților virusului Epstein-Barr (EBV), experții speră să găsească un vaccin...
Virusul pe care îl au 95% dintre oameni. Ce poate face în corpul uman
5
Familie cu un bărbat, o femeie și un copil care se joacă, pe canapea, pentru a ilustra cele mai fericite țări din lume în 2023
Fun
Cele mai fericite țări din lume în 2024. Pe ce poziție se află România în top
Raportul Mondial al Fericirii a dezvăluit iar care sunt cele mai fericite țări din lume pentru 2024, cu schimbări notabile în top față de anii precedenți. Ca în fiecare an, Raportul Mondial al Fericirii...
Cele mai fericite țări din lume în 2024. Pe ce poziție se află România în top
PARTENERI
×