Ce e un an bisect. Tot ce nu știai despre 29 februarie

Mulți nu știu exact ce e un an bisect sau de ce are loc o dată la 4 ani. Sistemul are o tradiție veche și continuă să fie folosit la nivel mondial.

Publicat: 29 februarie 2024, 15:20
Reclamă

2024 e un an bisect. Ceea ce înseamnă că are 24 de ore în plus, sub forma de 29 februarie, dată care apare doar o dată la 4 ani. Anii bisecți au 366 de zile calendaristice, în locul unui an obișnuit, ce are 365. 

Anii bisecți au loc o dată la fiecare 4 ani în calendarul gregorian, care e folosit de majoritatea lumii, scrie Live Science

Ziua în plus, 29 februarie, există doar în anii bisecți. Fiecare an care e divizibil la 4, precum 2020 sau 2024, e un an bisect. Cu excepția unor ani centenari sau ani care se termină în 00 (precum 1900). 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce e un an bisect

Alte calendare, inclusiv cel chinezesc sau cel islamic, au propria versiune de an bisect. Dar acel an nu apare la fiecare 4 ani. De cele mai multe ori, are loc în alți ani față de calendarul gregorian. 

Calendarul gregorian are și secunde în plus, care sunt adăugate în anumiți ani, precum 2012, 2015 și 2016. Dar acestea vor fi eliminate din anul 2035. În schimb, un an bisect, ce e un sistem vechi, va continua. 

Reclamă
Reclamă

Anii bisecți sunt foarte importanți. Fără ei, de-a lungul timpului, anii ar arăta complet diferit. Anii bisecți există pentru că 1 an gregorian e puțin mai scurt decât 1 an solar (adică perioada necesară pentru ca Pământul să completeze o orbită în jurul Soarelui). 

Un an calendaristic durează exact 365 de zile. Dar un an solar are o durată de aproximativ 365.24 de zile (sau 365 de zile, 5 ore, 48 de minute și 56 de secunde). 

Dacă nu ar fi luată în considerare această diferență, atunci fiecare an care ar trece ar mări diferența cu 5 ore, 48 de minute și 56 de secunde. De-a lungul timpului, asta ar însemna schimbarea sezoanelor. 

Dacă nu am mai avea ani bisecți, în 700 de ani, în emisfera nordică, vara ar începe în decembrie, în loc de iunie. 

Adăugarea unui an bisect e un sistem ce funcționează pe termen lung, pentru că introduce o zi în plus, care poate absorbi această diferență. 

Dar sistemul nu e perfect. La fiecare 4 ani, câștigăm 44 de minute în plus. Sau o zi la fiecare 129 de ani. Pentru a soluționa această problemă, sărim peste anii bisecți la fiecare an centenar, cu excepția celor care pot fi împărțiți la 400 (de exemplu, 1600 sau 2000). 

Ultimul an bisect, înainte de 2024, a fost 2020. Și următorul va fi 2028. 

Cum au apărut anii bisecți 

Ideea introducerii unui an bisect a apărut în anul 45 î.e.n., când Iulius Cezar a creat calendarul iulian. Acesta era compus din 365 de zile, despărțite în cele 12 luni pe care le folosim în continuare în calendarul gregorian. 

Calendarul iulian includea ani bisecți la fiecare 4 ani, fără excepție. Și era sincronizat la sezoane, ca urmare a „ultimului an de confuzie”, adică 46 î.e.n. Acesta includea 15 luni, cu un total de 445 de zile. 

Timp de secole, se părea că acest calendar iulian funcționa perfect, cu un an bisect ce e inclus la fiecare 4 ani. Dar în secolul 16, astronomii au observat că sezoanele începeau cu 10 zile mai devreme decât anticipau. Ca urmare, sărbători importante, precum Paștele, nu mai erau sincronizate cu evenimente specifice. 

Pentru a remedia situația, Papa Grigore al XIII-lea a introdus calendarul gregorian în 1582. E aproape identic cu cel iulian, cu excepția excluderii anilor bisecți pentru cei mai mulți ani centenari. 

Timp de mai multe secole, calendarul gregorian era folosit doar de țările catolice. Dar a fost adoptat treptat de țările protestante, precum Marea Britanie, în 1752. 

De ce a fost aleasă ziua de 29 februarie

În secolul 8 î.e.n., calendarul roman avea doar 10 luni. Începea în martie și se încheia în decembrie. Iarna era ignorată, pentru că nu existau luni pentru ea. Acest calendar avea doar 304 zile. Ulterior, au fost adăugate și lunile ianuarie și februarie.

Cum februarie era ultima lună ce a fost adaugată, e de înțeles de ce a fost aleasă pentru un an bisect. Februarie avea cele mai puține zile. Dar romanii au început să asocieze aceste luni cu începutul anului civil, în jurul anului 450 î.e.n.

Ianuarie a început să fie privită drept prima lună din an. Când a fost introdus calendarul gregorian în 1582, Papa a ales luna februarie pentru că era cea mai scurtă. Astfel a apărut data de 29 februarie o dată la fiecare 4 ani.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Doza de suc Coca Cola în nisip, după ce Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Fun
Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Imagine cu o pădure de brazi, surprinsă din aer. Li se văd vârfurile verzi
Câți copaci există în China. Experții au folosit drone și lasere pentru a afla numărul real
Câți copaci există în China. Experții au folosit drone și lasere pentru a afla numărul real
Femeie care bagă în gura 2 tablete de gumă, pentru a ilustra riscul la care te expui când o mesteci
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Mașină electrică albă, la încărcare la pompă. Furtunul e negru, mașina e albă, și o lumină albastră curge. Xiaomi va produce mașini electrice de serie în câțiva ani
Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV. Ce preț are noua mașină electrică
După ce Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV, noua mașină electrică, acțiunile companiei au crescut semnificativ, la un nivel record. Acțiunile Xiaomi au crescut cu 5% și au atins un prag record la o zi...
Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV. Ce preț are noua mașină electrică
2
Băiat blond, care stă în iarbă, cu un telefon în mână. Experții au dezvăluit ce efect poate avea comunicarea prin intermediul tehnologiei asupra copiilor
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Experții au dezvăluit cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon timp de doar 3 zile, cu diferențe surprinzătoare.  În ultimul deceniu, smartphone-urile au devenit un dispozitiv utilizat zilnic de miliarde de oameni....
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
3
Consola Xbox One, pe alb, pe un fundal verde deschis. Microsoft a oprit recent producția pentru această consolă
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Cu o veste care a încântat fanii, Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație a consolei Xbox. Fanii Xbox sunt încântați de cel mai recent anunț Microsoft. Gigantul tech a dezvăluit...
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
4
Stația pațială Internațională, cu Pământul pe fundal. Rusia crede că Stația Spațială Internațională e periculoasă
Elon Musk cere încetarea Stației Spațiale Internaționale mai devreme. De ce e îngrijorat miliardarul
Elon Musk cere încetarea Stației Spațiale Internaționale mai devreme decât planificase NASA, după ce compania sa, SpaceX, a primit proiectul de a o distruge.  Elon Musk iar cere NASA să distrugă Stația Spațială Internațională...
Elon Musk cere încetarea Stației Spațiale Internaționale mai devreme. De ce e îngrijorat miliardarul
5
Telefon mobil cu Apple Intelligence pe ecran și pe fundal, care introduce noile funcții
Cele mai importante vești AI dezvăluite de Apple la WWDC 2025. Ce funcții vor fi introduse în curând
În cadrul evenimentului WWDC 2025, Apple a dezvăluit cele mai importante vești AI, care vor fi integrate în sistemul de operare pe viitor. Anul trecut, evenimentul WWDC a scos la iveală planurile ambițioase ale...
Cele mai importante vești AI dezvăluite de Apple la WWDC 2025. Ce funcții vor fi introduse în curând
PARTENERI
×