Ce e un an bisect. Tot ce nu știai despre 29 februarie

Mulți nu știu exact ce e un an bisect sau de ce are loc o dată la 4 ani. Sistemul are o tradiție veche și continuă să fie folosit la nivel mondial.

Publicat: 29 februarie 2024, 15:20
Reclamă

2024 e un an bisect. Ceea ce înseamnă că are 24 de ore în plus, sub forma de 29 februarie, dată care apare doar o dată la 4 ani. Anii bisecți au 366 de zile calendaristice, în locul unui an obișnuit, ce are 365. 

Anii bisecți au loc o dată la fiecare 4 ani în calendarul gregorian, care e folosit de majoritatea lumii, scrie Live Science

Ziua în plus, 29 februarie, există doar în anii bisecți. Fiecare an care e divizibil la 4, precum 2020 sau 2024, e un an bisect. Cu excepția unor ani centenari sau ani care se termină în 00 (precum 1900). 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce e un an bisect

Alte calendare, inclusiv cel chinezesc sau cel islamic, au propria versiune de an bisect. Dar acel an nu apare la fiecare 4 ani. De cele mai multe ori, are loc în alți ani față de calendarul gregorian. 

Calendarul gregorian are și secunde în plus, care sunt adăugate în anumiți ani, precum 2012, 2015 și 2016. Dar acestea vor fi eliminate din anul 2035. În schimb, un an bisect, ce e un sistem vechi, va continua. 

Reclamă
Reclamă

Anii bisecți sunt foarte importanți. Fără ei, de-a lungul timpului, anii ar arăta complet diferit. Anii bisecți există pentru că 1 an gregorian e puțin mai scurt decât 1 an solar (adică perioada necesară pentru ca Pământul să completeze o orbită în jurul Soarelui). 

Un an calendaristic durează exact 365 de zile. Dar un an solar are o durată de aproximativ 365.24 de zile (sau 365 de zile, 5 ore, 48 de minute și 56 de secunde). 

Dacă nu ar fi luată în considerare această diferență, atunci fiecare an care ar trece ar mări diferența cu 5 ore, 48 de minute și 56 de secunde. De-a lungul timpului, asta ar însemna schimbarea sezoanelor. 

Dacă nu am mai avea ani bisecți, în 700 de ani, în emisfera nordică, vara ar începe în decembrie, în loc de iunie. 

Adăugarea unui an bisect e un sistem ce funcționează pe termen lung, pentru că introduce o zi în plus, care poate absorbi această diferență. 

Dar sistemul nu e perfect. La fiecare 4 ani, câștigăm 44 de minute în plus. Sau o zi la fiecare 129 de ani. Pentru a soluționa această problemă, sărim peste anii bisecți la fiecare an centenar, cu excepția celor care pot fi împărțiți la 400 (de exemplu, 1600 sau 2000). 

Ultimul an bisect, înainte de 2024, a fost 2020. Și următorul va fi 2028. 

Cum au apărut anii bisecți 

Ideea introducerii unui an bisect a apărut în anul 45 î.e.n., când Iulius Cezar a creat calendarul iulian. Acesta era compus din 365 de zile, despărțite în cele 12 luni pe care le folosim în continuare în calendarul gregorian. 

Calendarul iulian includea ani bisecți la fiecare 4 ani, fără excepție. Și era sincronizat la sezoane, ca urmare a „ultimului an de confuzie”, adică 46 î.e.n. Acesta includea 15 luni, cu un total de 445 de zile. 

Timp de secole, se părea că acest calendar iulian funcționa perfect, cu un an bisect ce e inclus la fiecare 4 ani. Dar în secolul 16, astronomii au observat că sezoanele începeau cu 10 zile mai devreme decât anticipau. Ca urmare, sărbători importante, precum Paștele, nu mai erau sincronizate cu evenimente specifice. 

Pentru a remedia situația, Papa Grigore al XIII-lea a introdus calendarul gregorian în 1582. E aproape identic cu cel iulian, cu excepția excluderii anilor bisecți pentru cei mai mulți ani centenari. 

Timp de mai multe secole, calendarul gregorian era folosit doar de țările catolice. Dar a fost adoptat treptat de țările protestante, precum Marea Britanie, în 1752. 

De ce a fost aleasă ziua de 29 februarie

În secolul 8 î.e.n., calendarul roman avea doar 10 luni. Începea în martie și se încheia în decembrie. Iarna era ignorată, pentru că nu existau luni pentru ea. Acest calendar avea doar 304 zile. Ulterior, au fost adăugate și lunile ianuarie și februarie.

Cum februarie era ultima lună ce a fost adaugată, e de înțeles de ce a fost aleasă pentru un an bisect. Februarie avea cele mai puține zile. Dar romanii au început să asocieze aceste luni cu începutul anului civil, în jurul anului 450 î.e.n.

Ianuarie a început să fie privită drept prima lună din an. Când a fost introdus calendarul gregorian în 1582, Papa a ales luna februarie pentru că era cea mai scurtă. Astfel a apărut data de 29 februarie o dată la fiecare 4 ani.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Papa Francisc în scaun cu rotile, lângă o mulțime cu mâinile întinse, Vatican, martie 2023, pentru a ilustra adevărul din spatele imaginilor virale cu Papa Francisc
Vaticanul folosește inteligența artificială. Ce serviciu va fi disponibil pentru Bazilica Sf. Petru
Vaticanul folosește inteligența artificială. Ce serviciu va fi disponibil pentru Bazilica Sf. Petru
3 femei, de vârste diferite, care se țin în brațe și zâmbesc, pentru a ilustra secretul longevității femeilor
O nouă emoție umană a fost descoperită oficial. La ce ajută „kama muta” și cum se manifestă
O nouă emoție umană a fost descoperită oficial. La ce ajută „kama muta” și cum se manifestă
Numere prime mici, scrise pe o bucată de hârtie pe un birou, mult mai mici decât cel mai mare număr prim
Fun
Un amator a descoperit cel mai mare număr prim cunoscut. Cum a fost posibilă reușita istorică
Un amator a descoperit cel mai mare număr prim cunoscut. Cum a fost posibilă reușita istorică
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Telefon Android la încârcat, pe fundal galben, cu fir alb. Unele trucuri pot prelungi durata de viață a bateriei dispozitivelor Android
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Experții au dezvăluit metoda de încărcare care protejează bateria telefonului pe termen lung, dar pe care puțini utilizatori o folosesc. Atunci când vine vorba de utilizarea telefonului, protejarea bateriei e unul dintre cele mai...
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
2
Utilizator care stă în fața unui laptop, cu logare pe un ecran verde. Experții au dezvăluit cum îți poate fi furată parola
Cele mai folosite parole în 2024. Hackerii le pot sparge în mai puțin de 1 secundă
Ca în fiecare an, au fost dezvăluite cele mai folosite parole în 2024, care pun conturile în pericol pentru că sunt atât de ușor de spart.  În fiecare an, zeci de milioane de conturi...
Cele mai folosite parole în 2024. Hackerii le pot sparge în mai puțin de 1 secundă
3
Laptop cu pagina Google deschisă pe ecran, cu utilizator care folosește tastatura. Compania a dezvăluit recent top căutări Google în 2022
Lucruri pe care nu trebuie să le cauți vreodată pe Google. Așa îți crești riscul de a fi atacat de hackeri
Experții avertizează că sunt anumite lucruri pe care nu trebuie să le cauți vreodată pe Google, pentru că îți crești riscul de a fi atacat de hackeri. Hackerii au metode din ce în ce...
Lucruri pe care nu trebuie să le cauți vreodată pe Google. Așa îți crești riscul de a fi atacat de hackeri
4
Utilizatoare care ține un telefon în mână, pe care primește un apel, la masă gri. Există metode dacă te gândești cum poți afla cine te sună cu un număr necunoscut
Numerele pe care le folosesc hackerii. Nu răspunde la apelurile care au aceste prefixe, sfătuiesc experții
Experții au dezvăluit numerele pe care le folosesc hackerii frecvent, la care recomandă să nu răspunzi pentru a te proteja de încărcări semnificative la factură, dincolo de alte riscuri. În fiecare zi au loc...
Numerele pe care le folosesc hackerii. Nu răspunde la apelurile care au aceste prefixe, sfătuiesc experții
5
Elon Musk, în cadrul Satellite Conference and Exhibition, din 9 martie 2020. Poartă o geacă neagră, pe un fundal negru. Regula lui Elon Musk ajută angajații să fie mai productivi
Bateriile lui Elon Musk „vor eșua”, susține un nume greu în industria tech. Ce problemă ar avea celulele 4680
Bateriile lui Elon Musk pentru Tesla „vor eșua”, susține directorul unui gigant tech pe piața bateriilor, care a vorbit recent despre celulele 4680 pe care mizează Tesla. Robin Zeng, fondatorul celei mai mari companii...
Bateriile lui Elon Musk „vor eșua”, susține un nume greu în industria tech. Ce problemă ar avea celulele 4680
PARTENERI
×