Starlink a avut o întrerupere globală. Ce s-a întâmplat când a revenit sistemul

Starlink a avut o întrerupere globală săptămâna aceasta, din cauza căreia mai mulți clienți au depus plângeri legate de serviciu.

Publicat: 31 august 2022, 16:02 / Actualizat: 31 august 2022, 13:02
Rețeaua de Internet Starlink se bazează pe constelația de sateliți din orbită / Shuttterstock

Utilizatori Starlink din întreaga lume s-au plâns marți că serviciul de Internet Starlink a fost întrerupt. În unele zone, întreruperea a durat în jur de 30 de minute. Problema a avut loc în jurul orei 3:00 ET.

În acest moment, serviciul Starlink ar fi în modul Degraded Service, pentru numeroși utilizatori, scrie The Verge.

Compania SpaceX investighează problema în acest moment, potrivit aplicației Starlink.

Printre utilizatorii afectați se numără cei din SUA, Noua Zeelandă, Mexic și Europa. Accesul la sistem a revenit la ora 7:00 ET pentru mulți dintre ei. Chiar și așa, numeroși utilizatori au susținut că sistemul nu funcționează acum la capacitate maximă. Unele viteze de conexiune la Internet au scăzut de la 200Mbps / 30Mbps la 32Mbps / 17Mbps. 

După ce Starlink a avut o întrerupere globală, mai mulți utilizatori și-au exprimat nemulțumirea.

Săptămâna trecută, SpaceX a scăzut prețul pentru serviciul Starlink până la 50% în anumite zone. Compania a susținut că decizia a fost luată datorită „condițiilor din piață locale”. Decizia a fost făcută publică după ce Elon Musk și T-Mobile au anunțat o înțelegere prin care vor să aducă această conexiune la Internet pe telefoane mobile, anul următor. 

De ce lansează Elon Musk atât de mulți sateliți Starlink în spațiu

Sateliții Starlink se află în orbita joasă din jurul Pământului. Această poziție permite o viteză de conexiune mai rapidă între sateliți și clienții de la sol. Pentru a acoperit serviciul pe tot globul, sunt necesari mulți sateliți, însă. Săptămâna aceasta, însă, Starlink a avut o întrerupere globală. 

Din 2018, SpaceX a trimis în jur de 3.000 de sateliți Starlink în spațiu. Potrivit lui Chris Hall, din cadrul site-ului tech Pocket Lint, e posibil ca acest număr să crească la 10.000 sau chiar 12.000 pe viitor.

În acest context, mulți se întreabă de ce lansează Elon Musk atât de mulți sateliți Starlink. 

„Folosirea sateliților rezolvă problema conexiunii la Internet în zone izolate, în deșerturi și munți,” susține Hall. „Astfel, nu mai e nevoie de o infrastructură masivă, cu cabluri, pentru a ajuns în acele zone.” 

Acum, Starlink a avut o întrerupere globală. Pentru că oferă Internet cu ajutorul sateliților, serviciul e mai scump decât altele de Internet. În acest moment, abonamentul lunar e de 99 de dolari. Echipamentul necesar pentru Internet costă 549 de dolari. 

Un astfel de Internet nu ar fi necesar, în acest moment, în anumite zone de pe Pământ, însă, ce au deja acces, la un preț mai accesibil.

„Cea mai mare parte din lumea dezvoltată e deja conectată,” a declarat Sa’id Mosteshar, din cadrul Universității din Londra, despre de ce lansează Elon Musk atât de mulți sateliți. „Se bazează pe o parte mică a pieței pentru profit.” 

Potrivit datelor oficiale SpaceX, serviciul Starlink are acum 400.000 de abonați, în 36 de țări. Cei mai mulți se află în America de Nord, Europa și Australia. Acest număr include abonații particulari, dar și afacerile care au optat pentru acest tip de Internet.

Recomandările useIt.ro
1
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
Te-ai întrebat cum găsești iPhone-ul pierdut? Există o metodă prin care îl poți localiza, chiar dacă smartphone-ul e închis.  Atunci când vine vorba de smartphone-ul pierdut, există mai multe soluții prin care acesta poate...
2
Ce se întâmplă după ce te lași de fumat. Experții au dezvăluit schimbările care au loc în corp
Ce se întâmplă după ce te lași de fumat. Experții au dezvăluit schimbările care au loc în corp
Experții au dezvăluit ce se întâmplă în corp după ce te lași de fumat și schimbările rapide care pot avea loc pentru sănătatea ta. Potrivit unui nou studiu, indiferent de vârsta la care te...
3
Telefonul ar asculta tot ce vorbești. Soluția simplă la care poți apela pentru a împiedica acest lucru
Telefonul ar asculta tot ce vorbești. Soluția simplă la care poți apela pentru a împiedica acest lucru
Mai mulți experți susțin că telefonul ar asculta tot ce vorbești, dar există metode prin care te poți proteja.  Dacă ți s-a întâmplat vreodată să vorbești despre un anumit produs la telefon și după...
4
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic s-a vândut cu o sumă record. Cât valorează acum accesoriul lui John Astor
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic s-a vândut cu o sumă record. Cât valorează acum accesoriul lui John Astor
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost scos recent la licitație. Experții estimau că se va vinde cu 150.000 de lire sterline, dar suma finală a întrecut semnificativ așteptările.  Ceasul de...
5
Cofondatorul Facebook susține că Tesla a comis „fraudă la un nivel fantastic”. De ce crede că va duce la închisoare
Cofondatorul Facebook susține că Tesla a comis „fraudă la un nivel fantastic”. De ce crede că va duce la închisoare
Cofondatorul Facebook susține că Tesla a comis „fraudă de consum la un nivel fantastic”, motiv pentru care cineva ar putea ajunge la închisoare.  Dustin Moskovitz, miliardarul care a cofondat Facebook, a făcut unele predicții...
PARTENERI