Sabia „Excalibur din Franța” a dispărut din piatra în care a fost prinsă 1.300 de ani. Poliția a început o anchetă

Sabia „Excalibur din Franța” a dispărut din piatra în care a fost prinsă peste 1.300 ani, deși era legată și cu un lanț gros. 

Publicat: 5 iulie 2024, 15:34 / Actualizat: 5 iulie 2024, 17:32
Reclamă

Faimoasa sabie Durandal e considerată furată, după ce a dispărut din Rocamadour, un sat din sudul Franței. Sabia era blocată în stâncă și legată cu lanțuri groase, la o înălțime de peste 10 metri. 

Localnicii sunt îngrijorați de furt, mai ales că sabia reprezenta un punct de atracție pentru turiști, scrie Daily Mail

Primarul satului, Dominique Lenfant, susține că localnicii simt că au pierdut o parte din identitatea lor cu acest furt. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sabia „Excalibur din Franța” a dispărut din piatra în care a fost prinsă 1.300 de ani 

Poliția a lansat o investigație, dar autoritățile sunt surprinse de faptul că sabia a putut fi furată, dată fiind poziția sa. 

Lenfant susține că localnicii sunt „devastați” din cauză că sabia cunoscută drept „Excalibur din Franța” a fost furată. 

Reclamă
Reclamă

„O să ne fie dor de Durandal. A făcut parte din Rocamadour de secole,” a declarat Lenfant. „Și nu există niciun ghid care să nu o scoată în evidență atunci când sunt vizite.” 

Află și care e armura din Antichitate care a impresionat forțele armate moderne.

„Rocamadour se simte de parcă a fost furată o parte din el, chiar dacă e doar o legendă, destinul satului nostru și cel al sabiei sunt întrepătrunse.” 

Potrivit legendei, sabia nu a putut fi ruptă și a putut penetra stâncă într-o singură lovitură, tocmai pentru că era cea mai ascuțită sabie din istorie. 

În acest moment, nu se știe exact ce s-a întâmplat cu sabia „Excalibur din Franța”. Autoritățile speră să o găsească și să îi identifice pe făptași. 

Sabia Durandal a fost menționată într-o poezie clasică

Sabia Durandal e cunoscută în întreaga lume. E menționată și într-o poezie epică din secolul 11, numită Cântecul lui Roland. În operă, sunt descrise abilitățile magice ale sabiei. Legendele spun că ar fi conținut și un dinte al Sfântului Petru, sângele Sfântului Vasile și fire din părul Sfântului Dionisie. 

Legendele spun că Roland a încercat să sfărâme sabia în piatră, înainte de moartea sa de la Bătălia din Pasul Roncevaux. Tocmai pentru a se asigura că sabia „Excalibur din Franța” nu ajunge în mâinile dușmanilor. 

Cum nu a putut să rupă sabia, într-un final ar fi aruncat-o într-o vale. Legendele spun că aceasta a zburat kilometri întregi și a ajuns să se înfigă în stânca din Rocamadour. 

Sabia a devenit cunoscută la nivel global pentru că a fost asemănată cu celebra Excalibur, arma legendară a regelui Arthur. Și aceasta avea puteri magice, potrivit legendelor, și era asociată cu dreptul de a conduce Marea Britanie.

Legendele spun că sabia a fost înfiptă în piatră și că doar cel demn să conducă țara o putea extrage. Prima mențiune a unei săbii în piatră apare în poezia franțuzească Merlin scrisă de Robert de Boron în anii 1200. Potrivit acestei poezii Arthur a obținut tronul Marii Britanii pentru că a scos sabia dintr-o nicovală aflată deasupra unei pietre. Aceasta ar fi apărut în curtea unei biserici în Ajunul Crăciunului, susține opera.

Reclamă
whatsapp share pinterest share
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Colaj Elon Musk și Bill Gates, unii dintre cei mai bogați oameni din lume, care stau în fotolii
Fun
Elon Musk îl amenință pe Bill Gates. De ce susține că miliardarul va fi „distrus”
Elon Musk îl amenință pe Bill Gates din cauza unei investiții pe care a făcut-o miliardarul legată de Tesla, unul dintre cei mai cunoscuți producători auto din lume.  Elon Musk are o relație tensionată...
Elon Musk îl amenință pe Bill Gates. De ce susține că miliardarul va fi „distrus”
2
Bărbat care e nefericit la birou, cu un laptop în față, îmbrăcat cu o cămașă albastră, pentru a ilustra un bărbat care și-a dat demisia de la jobul lui
Fun
Țara europeană în care angajații vor munci 6 zile pe săptămână. De ce a fost introdus noul sistem controversat
Țara europeană în care angajații vor munci 6 zile pe săptămână se confruntă cu mai multe probleme pe piața muncii, motiv pentru care a fost introdusă regula controversată. Grecia a devenit prima țară din...
Țara europeană în care angajații vor munci 6 zile pe săptămână. De ce a fost introdus noul sistem controversat
3
O fotografie panoramă care surprinde Calea Lactee
Calea Lactee va fi vizibilă cu ochiul liber în curând. Când poți vedea fenomenul inedit
Potrivit experților, Calea Lactee va fi vizibilă cu ochiul liber în această vară, în anumite perioade cheie din următoarele luni. În emisfera nordică, în lunile iulie și august e cea mai bună perioadă pentru...
Calea Lactee va fi vizibilă cu ochiul liber în curând. Când poți vedea fenomenul inedit
4
Colaj cu Elon Musk, care ar fi invidios pe Mark Zuckerberg
Fun
Elon Musk a râs de un video cu Mark Zuckerberg. Ce a publicat pe Internet CEO-ul Meta
Elon Musk a râs de un video cu Mark Zuckerberg, pe care CEO-ul Meta l-a publicat online cu ocazia serbării zilei de 4 Iulie.  Cu ocazia Zilei Independenței din SUA, de pe 4 iulie,...
Elon Musk a râs de un video cu Mark Zuckerberg. Ce a publicat pe Internet CEO-ul Meta
5
Planeta Pământ, tăiată în 2, cu nucleul în prim plan, pentru a ilustra cum interiorul Pământului ar fi înconjurat de un strat subțire
Rotația nucleului Pământului începe să încetinească, susțin experții. Cum se vor schimba zilele
Rotația nucleului Pământului începe să încetinească, susțin experții, ceea ce ar putea avea un efect semnificativ asupra planetei noastre.  Centrul planetei noastre s-a învârtit neobișnuit de lent în ultimii 14 ani, potrivit unei noi...
Rotația nucleului Pământului începe să încetinească, susțin experții. Cum se vor schimba zilele
PARTENERI
×