Sabia „Excalibur din Franța” a dispărut din piatra în care a fost prinsă 1.300 de ani. Poliția a început o anchetă

Sabia „Excalibur din Franța” a dispărut din piatra în care a fost prinsă peste 1.300 ani, deși era legată și cu un lanț gros. 

Publicat: 5 iulie 2024, 15:34 / Actualizat: 5 iulie 2024, 17:32
Reclamă

Faimoasa sabie Durandal e considerată furată, după ce a dispărut din Rocamadour, un sat din sudul Franței. Sabia era blocată în stâncă și legată cu lanțuri groase, la o înălțime de peste 10 metri. 

Localnicii sunt îngrijorați de furt, mai ales că sabia reprezenta un punct de atracție pentru turiști, scrie Daily Mail

Primarul satului, Dominique Lenfant, susține că localnicii simt că au pierdut o parte din identitatea lor cu acest furt. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sabia „Excalibur din Franța” a dispărut din piatra în care a fost prinsă 1.300 de ani 

Poliția a lansat o investigație, dar autoritățile sunt surprinse de faptul că sabia a putut fi furată, dată fiind poziția sa. 

Lenfant susține că localnicii sunt „devastați” din cauză că sabia cunoscută drept „Excalibur din Franța” a fost furată. 

Reclamă
Reclamă

„O să ne fie dor de Durandal. A făcut parte din Rocamadour de secole,” a declarat Lenfant. „Și nu există niciun ghid care să nu o scoată în evidență atunci când sunt vizite.” 

Află și care e armura din Antichitate care a impresionat forțele armate moderne.

„Rocamadour se simte de parcă a fost furată o parte din el, chiar dacă e doar o legendă, destinul satului nostru și cel al sabiei sunt întrepătrunse.” 

Potrivit legendei, sabia nu a putut fi ruptă și a putut penetra stâncă într-o singură lovitură, tocmai pentru că era cea mai ascuțită sabie din istorie. 

În acest moment, nu se știe exact ce s-a întâmplat cu sabia „Excalibur din Franța”. Autoritățile speră să o găsească și să îi identifice pe făptași. 

Sabia Durandal a fost menționată într-o poezie clasică

Sabia Durandal e cunoscută în întreaga lume. E menționată și într-o poezie epică din secolul 11, numită Cântecul lui Roland. În operă, sunt descrise abilitățile magice ale sabiei. Legendele spun că ar fi conținut și un dinte al Sfântului Petru, sângele Sfântului Vasile și fire din părul Sfântului Dionisie. 

Legendele spun că Roland a încercat să sfărâme sabia în piatră, înainte de moartea sa de la Bătălia din Pasul Roncevaux. Tocmai pentru a se asigura că sabia „Excalibur din Franța” nu ajunge în mâinile dușmanilor. 

Cum nu a putut să rupă sabia, într-un final ar fi aruncat-o într-o vale. Legendele spun că aceasta a zburat kilometri întregi și a ajuns să se înfigă în stânca din Rocamadour. 

Sabia a devenit cunoscută la nivel global pentru că a fost asemănată cu celebra Excalibur, arma legendară a regelui Arthur. Și aceasta avea puteri magice, potrivit legendelor, și era asociată cu dreptul de a conduce Marea Britanie.

Legendele spun că sabia a fost înfiptă în piatră și că doar cel demn să conducă țara o putea extrage. Prima mențiune a unei săbii în piatră apare în poezia franțuzească Merlin scrisă de Robert de Boron în anii 1200. Potrivit acestei poezii Arthur a obținut tronul Marii Britanii pentru că a scos sabia dintr-o nicovală aflată deasupra unei pietre. Aceasta ar fi apărut în curtea unei biserici în Ajunul Crăciunului, susține opera.

Reclamă
whatsapp share pinterest share
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Medicament Ozempic, cu albastru și roșu, pe fundal alb. E medicamentul „pentru slăbit” care îngrijorează doctorii
Medicamentul care întrece Ozempic la slăbit, potrivit unui studiu recent. Cum duce la pierderea în greutate
Medicamentul care întrece Ozempic la slăbit a atras atenția în urma unui studiu recent în care ar fi dat rezultatele mai bune atunci când vine vorba de pierderea în greutate. Ozempic a devenit cunoscut...
Medicamentul care întrece Ozempic la slăbit, potrivit unui studiu recent. Cum duce la pierderea în greutate
2
Samsung a dezvăluit Galaxy Ring, pe ecranul unui telefon, pe fundal de lemn
Samsung a dezvăluit Galaxy Ring. Cât costă primul inel smart al companiei
În cadrul evenimentului Galaxy Unpacked de pe 10 iulie 204, Samsung a dezvăluit Galaxy Ring, noul inel smart al companiei. Samsung Galaxy ring a fost anunțat în cadrul Samsung Unpacked 2024 pe 10 iulie,...
Samsung a dezvăluit Galaxy Ring. Cât costă primul inel smart al companiei
3
2 telefoane Galaxy Z Flip 5, lansate în 2023, pe fundal alb, acum că Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6
Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6. Cum arată și ce prețuri au noile smartphone-uri pliabile
Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6, cele mai recente telefoane pliabile oferite de gigantul tech din Coreea de Sud. La fel precum celelalte smartphone-uri Samsung lansate în acest an, noile dispozitive...
Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6. Cum arată și ce prețuri au noile smartphone-uri pliabile
4
Ploaie de meteoriți, similară cu Lyride, din 2023, pe cer albastru și mov
2 ploi de stele vor avea loc în aceeași zi în iulie 2024. Când va avea loc spectacolul astronomic inedit
Experții au anunțat că 2 ploi de stele vor avea loc în aceeași zi din iulie 2024, într-un spectacol astronomic inedit din această vară. La finalul lunii iulie 2024, vom avea parte de un...
2 ploi de stele vor avea loc în aceeași zi în iulie 2024. Când va avea loc spectacolul astronomic inedit
5
Platforma și logo-ul Facebook pe ecranul unui telefon. Un utilizator dă un like la o postare cu logo-ul Facebook. Mulți se întreabă cum verifici dacă te-a blocat cineva pe Facebook
Cum poți ascunde lista de prieteni de pe Facebook. Puțini utilizatori știu cea mai simplă metodă
Te-ai întrebat cum poți ascunde lista de prieteni de pe Facebook? Există trucuri simple, în funcție de dispozitivul pe care îl folosești.  Pentru utilizatorii rețelelor de socializare care au îngrijorări legate de securitatea datelor,...
Cum poți ascunde lista de prieteni de pe Facebook. Puțini utilizatori știu cea mai simplă metodă
PARTENERI
×