Arheologi din Germania au descoperit sabia într-un mormânt din Epoca Bronzului. Arma era într-o condiție excepțională și metalul încă mai strălucea, o raritate pentru astfel de artefacte, mai ales unele atât de vechi.
A fost descoperită o sabie din Epoca Bronzului atât de bine conservată încât strălucește. Artefactul a uimit experții
A fost descoperită o sabie din Epoca Bronzului, ce a reușit să fie atât de bine conservată încât încă „aproape mai strălucește”.
Aceasta are o vechime de 3.000 de ani, scrie Live Science.
Sabia a fost descoperită în orașul Nördlingen, din Bavaria, în mormântul unui bărbat, al unei femei și al unui copil. Se pare că cei 3 au fost înmormântați rapid unul după altul. Încă nu se știe dacă cei 3 erau înrudiți.
A fost descoperită o sabie din Epoca Bronzului atât de bine conservată încât strălucește
O echipă de arheologi a descoperit în oraşul german Nördlingen, din Bavaria, un mormânt datând din secolul XIV î.e.n. În acesta se află rămăşiţele a trei persoane, posibil o familie – un bărbat, o femeie şi un copil. În mormânt se afla şi o sabie într-o stare excelentă de conservare, conform unui material publicat de Live Science, scrie AGERPRES.
O sabie, din Epoca Bronzului, are peste 3 milenii. Arma s-a păstrat atât de bine încât încă străluceşte.
Conform arheologilor, bărbatul, femeia şi copilul aflaţi în mormânt au fost îngropaţi la interval scurt de timp unul după celălalt. Nu se ştie cu precizie dacă sunt membrii aceleiaşi familii, conform unui comunicat emis săptămâna trecută de Biroul de Stat din Bavaria pentru Protecţia Monumentelor.
Află și ce descoperire arheologică inedită a fost realizată în România recent.
Doar artizanii foarte pricepuţi puteau produce mânere octogonale de săbii. Mânerul este prins în două nituri. Acesta a fost turnat peste lamă în cadrul unui procedeu denumit turnare suprapusă. Lama sabiei nu prezintă nicio urmă vizibilă de ciobire sau de uzură. Ceea ce sugerează că această armă a avut probabil o funcţie rituală. O sabie din Epoca Bronzului, într-o condiție atât de bună, e extrem de rară.
Sabia are un mâner octogonal ornamentat din bronz. Acesta a căpătat în timp o nuanţă verzuie. Bronzul conţine cupru, un metal care oxidează atunci când este expus la aer şi apă. Arheologii au datat sabia ca provenind de la sfârşitul secolului XIV î.e.n. Săbiile descoperite din această perioadă sunt extrem de rare. Numeroase morminte din Epoca Bronzului au fost jefuite de-a lungul timpului.
Experții încă nu știu la ce era folosită sabia
E posibil ca sabia să fi fost un obiect ornamental, folosit în ritualuri pentru persoane importante din comunitatea de atunci. În același timp, sabia ar fi putut însă fi folosită şi ca armă, conform arheologilor. Aceștia susţin că are centrul de greutate spre vârf şi că ar fi fost foarte eficientă ca armă.
„Sabia şi mormântul trebuie examinate în continuare pentru ca arheologii noştri să poată clasifica această descoperire cu o mai mare precizie,” a declarat Mathias Pfeil, directorul Biroului de Stat din Bavaria pentru Protecţia Monumentelor, care participă la operaţiunea de conservare după ce a fost descoperită o sabie din Epoca Bronzului extrem de rară.
Află și care a fost imperiul uitat ce era rivalul Egiptului în urmă cu mii de ani.
„Totuşi putem spune că această sabie a fost găsită într-o stare excepţională (de conservare). Astfel de descoperiri sunt foarte rare!” a adăugat el.