În urmă cu 25 de ani, Napster era cunoscut pe Internet pentru că permitea oamenilor să facă schimb gratuit de melodii. Acest model era folosit pe platformă cu mult timp înainte ca industria muzicală să creeze un sistem pentru era digitală.
Napster a fost cumpărat pentru 207 de milioane de dolari. Vânzarea a luat prin surprindere Internetul: „E anul 1999?”
Napster a fost cumpărat pentru 207 de milioane de dolari, la 25 de ani după ce a schimbat complet modul în care ascultăm muzică și chiar și Internetul.

Serviciul s-a închis oficial în 2001 în urma unor lupte legale enorme. A intrat în faliment în 2002. Dar se pare că brand-ul încă a supraviețuit, scrie CNBC.
Napster tocmai a fost vândut către Infinite Reality, o companie de tehnologie 3D, pentru suma de 207 de milioane de dolari.
Napster a fost cumpărat pentru 207 de milioane de dolari
John Acunto, CEO-ul Infinite Reality, a declarat că Napster va fi folosit în scopuri de marketing în metavers. De aici și prețul enorm pentru care a fost cumpărat Napster.
Infinite Reality plănuiește să creeze mai multe spații virtuale 3D. Acestea le-ar permite fanilor să asculte concerte virtuale sau chiar să participe la petreceri digitale. În plus, artiștii și casele de discuri vor putea să vândă diferite lucruri virtuale sau fizice în aceste spații.
„Atunci când ne gândim la clienții care au public – influenceri, creatori – cred că e foarte important să aibă un spațiu conectat, axat pe comunitățile muzicale,” a declarat Acunto. „Nu vedem pe nimeni în spațiul de streaming care să creeze spații pentru muzică.”
Napster face parte dintr-o serie de branduri tehnologice folosite acum câteva decenii care au fost „readuse la viață”. Printre acestea se numără Kodak, Nokia și McIntosh.
„Nu cred că există un nume mai bun decât Napster pentru a schimba lucrurile,” a declarat Acunto după ce serviciul a fost cumpărat cu peste 200 de milioane de dolari.
După anunțul oficial, mulți internauți și-au exprimat surprinderea că un serviciu închis de peste 20 de ani a fost vândut pentru o astfel de sumă.
„E anul 1999?” a scris unul dintre ei pe rețelele de socializare.
Napster a fost lansat în 1999
Napster a fost lansat în 1999 de către Shawn Fanning și Sean Parker. A devenit prima platformă de transmitere a fișierelor între utilizatori. Permitea utilizatorilor PC să facă schimb de fișierea MP3. Acestea puteau fi folosite cu platforme precum Winamp. Astfel, utilizatorii puteau face colecții întregi cu melodiile îndrăgite.
Industria muzicală a atacat imediat Napster. A acuzat compania că permite utilizatorilor să facă schimb de fișiere piratate. Trupa Metallica a dat în judecată Napster. La scurt timp, compania a fost dată în judecată și de către Recording Industry Association of America.
După ce a intrat în faliment, activele Napster au fost vândute către mai mulți proprietari, potrivit CEO-ului actual al companiei, Jon Vlassopulos.
Din anul 2016, Napster a devenit o platformă de streaming pentru melodii licențiate. Un abonament costă 11 dolari pe lună. În ciuda notorietății, e un jucător mic pe piața dominată de Spotify și Apple Music.
În anul 2022, Napster a fost cumpărat de compania Algorand, specializată pe blockchain. Napster deține licențe oficiale pentru milioane de melodii, ceea ce a și atras Infinite Reality.



























