În trecut, au existat câteva cazuri în care criminalii reușeau să cloneze vocea apropiaților victimelor pentru a le convinge să le dea bani. Acum, problema a devenit atât de răspândită încât autoritățile din SUA avertizează oamenii să fie atenți atunci când răspund la telefon.
Înșelătoria care folosește vocile apropiaților tăi. La ce trebuie să fii atent când răspunzi la telefon
Experții trag un semnal de alarmă privind înșelătoria care folosește vocile apropiaților, pentru a păcăli victimele să le dea bani.
Comisia Federală pentru Comerț din SUA (FTC) a publicat un avertisment pentru consumatori, privind înșelătoriile care folosesc clonarea vocii, scrie Futurism.
Autoritățile au avertizat oamenii că vocea disperată a persoanei dragi care cere bani, de la celălalt capăt al firului, ar putea fi un program cu inteligență artificială, controlat de un criminal.
Înșelătoria care folosește vocile apropiaților tăi
„Un criminal are nevoie doar de o înregistrare audio scurtă cu vocea rudei tale, pe care o poate obține din conținutul publicat online, și un program de clonare a vocii,” susțin experții FTC. „Atunci când criminalul te sună, va avea exact vocea persoanei dragi.”
Înșelătoria care folosește vocea apropiaților devine din ce în ce mai răspândită. În trecut, cele mai multe victime erau persoanele în vârstă. Pe Internet a apărut și o înregistrare cu un criminal care se prefăcea că e nepotul unei doamne în vârstă și care îi cerea bani pentru cauțiune.
Într-o altă înșelătorie, criminalul s-a prefăcut că e avocatul fiului unui cuplu. Acesta a permis părinților să și „vorbească” la telefon cu fiul, care era, de fapt, o persoană străină. „Avocatul” le-a cerut bani pentru a acoperi costurile legale.
Și în România au fost înregistrate astfel de apeluri false, prin care oameni în vârstă au fost păcăliți să dea sume importante de bani criminalilor care s-au prefăcut că sunt rude apropiate.
Află de ce nu trebuie să îți introduci numărul de telefon pe Facebook, potrivit experților.
Acum, sunt folosite programe de clonare pentru înșelătoria care folosește vocile apropiaților tăi. În Canada, astfel de înșelătorii sunt foarte folosite. În doar 3 zile, 8 victime au pierdut 200.000 de dolari canadieni din cauza acestei tehnici.
Tehnologia pentru clonarea vocilor există de câțiva ani
Tehnologia capabilă să cloneze vocile oamenilor există de câțiva ani. A fost folosită și pentru înșelătorii care au vizat mari corporații, dincolo de persoane în vârstă. Acum, însă, tehnologia a devenit mai accesibilă, cu numeroase programe de inteligență artificială.
Ca urmare, înșelătoria care folosește vocile apropiaților a devenit din ce în ce mai comună.
„Înainte, presupunea o operațiune sofisticată,” a declarat Subbarao Kambhampati, profesor din cadrul Universității din Arizona și expert în inteligența artificială. „Acum, orice hoț de rând o poate folosi.”
Printre uneltele cu inteligență artificială care permit o astfel de clonare se numără și cea oferită de ElevenLabs. Prin acest program, utilizatorii pot clona vocile vedetelor și politicienilor. Tehnologia a fost folosită și pentru a accesa conturile bancare ale unor victime.
Află cum îți poți proteja numărul de telefon de hackeri.
Tehnologia poate fi folosită fără prea multă experiență, motiv pentru care criminalii apelează la ea. Pentru a te proteja de astfel de înșelătorii, experții recomandă ca, în situația în care o rudă te sună disperată și îți cere bani, să suni persoana respectivă pe un număr de telefon care îi aparține. În plus, trebuie să fii atent și cum sunt ceruți banii. De multe ori, criminalii cer bani lichizi, criptomonede sau alte metode care nu pot fi urmărite ușor de către autorități.