Rețelele de socializare au luat amploare în ultimul deceniu. Sute de milioane de utilizatori petrec ore întregi pe aceste platforme, în fiecare zi. Din acest motiv, apar mai multe efecte care îi pot afecta pe termen lung.
Ce se poate întâmpla dacă renunți la rețelele de socializare. Efectele la care puțini utilizatori se așteaptă
Te-ai întrebat ce se poate întâmpla dacă renunți la rețelele de socializare? Experții au un răspuns simplu despre schimbările neașteptate ce pot avea loc.
Dacă petreci mult timp pe rețelele de socializare – sau doar pe telefon – poate e greu să îți imaginezi viața fără acest obicei.
Există, însă, mai multe beneficii care te-ar putea convinge să renunți la ele, potrivit The Healthy.
Ce se poate întâmpla dacă renunți la rețelele de socializare
Atunci când vine vorba de folosirea rețelelor de socializare, acestea pot avea un efect negativ asupra calității vieții utilizatorilor. Cei care renunță la acest obicei pot avea parte de beneficii neașteptate.
Iată ce se poate întâmpla dacă renunți la rețelele de socializare:
Vei termina mai multe sarcini mai repede
Atunci când nu stai cu ochii în telefon și nu ești distras de notificări, nivelul de productivitate poate să crească semnificativ.
„Rețelele de socializare ne întrerup constant,” a declarat Joanne Cantor, profesor de comunicare din cadrul Universității din Wisconsin. „Atunci când ne oprim și verificăm rețelele de socializare, din nou și din nou, devine o nouă formă de multitasking și atunci durează mai mult să faci orice făceai și îndeplinești sarcinile într-un mod inferior.”
Potrivit unui studiu American Psychological Association, atunci când încerci să faci mai multe lucruri în același timp, perioada productivă scade cu până la 40%. Ca urmare, productivitatea poate să crească dacă renunți la rețelele de socializare.
E posibil să simți anxietate
Renunțarea la rețelele de socializare are, în mare, efecte benefice. Un posibil efect secundar care nu e la fel de plăcut e o posibilă stare de stres și anxietate. Aceasta e cauzată de o retragere neurobiologică, ce provine de la faptul că nu mai ești conectat în permanență.
„Dacă folosești rețelele de socializare în mod dependent, așa cum o fac unii oameni, ai un nivel ridicat de dopamină. Așa că atunci când nu mai faci asta, e un pic de sevraj,” a declarat David Greenfield, din cadrul Universității din Connecticut.
Din fericire, această stare nu durează mai mult de câteva zile, dacă renunți la rețelele de socializare.
Nu vei fi la fel de stresat
Chiar dacă e posibil să apară un nivel mic de stres imediat după ce renunți la platforme, pe termen lung, nivelul de stres va fi mai scăzut. Potrivit lui Greenfield, impulsul de a sta conectat la ce se întâmplă online crește nivelul de cortizol, un hormon de stres.
Un nivel ridicat de stres poate duce la numeroase efecte negative la nivelul creierului. Printre acestea se numără o memorie mai redusă și un risc mai mare de depresie.
Vei dormi mai mult
Dincolo de faptul că vei avea mai mult timp să dormi dacă nu stai conectat la rețelele de socializare câteva ore pe zi, nici nu vei mai fi tentat să îți verifici telefonul înainte de culcare. Verificarea unei notificări se poate transforma într-o oră întreagă petrecută pe rețelele de socializare. În schimb, o poți dormi dacă nu ești pe telefon.