Creșterea prețurilor la nivel global a atins cel mai mare punct din ultimii 40 de ani în unele țări, precum SUA. Acest fenomen a avut repercusiuni notabile la nivel mondial. Ca urmare, Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii a implementat o politică monetară agresivă, potrivit experților.
Avertismentul lui Elon Musk despre economie. Ce crede că se va întâmpla
Avertismentul lui Elon Musk despre economie a fost publicat de miliardar pe rețeaua de socializare Twitter. În el, cel mai bogat om din lume nu e de acord cu măsurile pe care vor să le ia autoritățile pentru a combate inflația.
Unul dintre elementele politicii din SUA e creșterea ratei dobânzii, scrie The Street.
Economiștii au avertizat că această politică monetară ar crește riscul unui fenomen numit „hard landing”, în economie din SUA. Politica e similară cu cea care a fost folosită în alte zone, precum Europa.
Avertismentul lui Elon Musk despre economie
Ca urmare, economiștii cred că dacă Rezerva Federală va continua să fie atât de agresivă cu această politică, există riscul să apară o recesiune. Numeroase companii au gestionat inflația prin creșterea prețurilor produselor. Astfel, consumatorii suportă costuri mai mari pentru aceleași produse.
În plus, numeroase companii au început să dea afară angajați. Alphabet, compania care deține Google, a avertizat că va da afară mai mulți oameni în viitorul apropiat. Compania speră ca mișcarea să crească eficiența cu 20%.
Recent, Un investitor a avertizat că ar putea urma o „tragedie” financiară, care ar urma să aibă loc.
În acest context a venit și avertismentul lui Elon Musk despre economie.
„Cu cât încercăm să înțelegem mai bine macroeconomia, cu atât de simțim mai nesiguri,” a declarat Sundar Pichai, CEO-ul companiei, în cadrul unei conferințe anuale, în septembrie 2022. „Performanța macroeconomică e corelată cu banii cheltuiți pe publicitate, cât cheltuiesc consumatorii și așa mai departe.”
În ciuda avertismentului economiștilor, Rezerva Federală din SUA continuă lupta împotriva inflației cu această politică monetară. În timpul unei ședințe din septembrie, președintele Rezervei Federale Jerome Powell a susținut aceeași strategie.
„Trebuie să acționăm acum, fără ezitare, cu putere, așa cum am făcut-o, și trebuie să continuăm până când munca e încheiată,” a declarat Powell. „Rezerva Federală are și acceptă responsabilitatea pentru stabilitatea prețurilor.”
Avertismentul lui Elon Musk despre economie a fost publicat pe Twitter la o zi după ce Powell a făcut aceste declarații.
Elon Musk nu e de acord cu planul Rezervei Federale SUA
Economiștii nu sunt singurii care au rețineri privind strategia pe care vrea să o folosească Rezerva Federală.
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, crede că această politică monetară poate fi periculoasă. Potrivit mesajului lui Elon Musk, în care miliardarul a dat avertismentul despre economie, cu o creștere a ratei dobânzii atât de mare, e posibil ca instituția să ducă la deflație. În urma acestui fenomen, bunurile și serviciile devin mult prea ieftine.
Elon Musk a vorbit și despre „Al Treilea Război Mondial” într-un mesaj care a fost făcut public acum.
„O creștere semnificativă a ratei dobânzii din partea Rezervei Federale riscă deflație,” a scris Elon Musk pe Twitter pe 9 septembrie.
Elon Musk continuă să fie unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Averea sa a fluctuat semnificativ în acest an, însă. Sectorul tech a fost afectat de schimbările globale, fenomen care s-a reflectat în valoarea acțiunilor companiilor.