TikTok și-a anunțat utilizatorii că o parte din personalul din China poate avea acces la conturile lor. Potrivit companiei ByteDance, ce deține platforma, politica de confidențialitate e „bazată pe o nevoie demonstrată ca angajații să își facă treaba”.
Angajații TikTok din China pot accesa datele utilizatorilor din Europa. De ce sunt îngrijorați experții
Angajații TikTok din China pot accesa datele utilizatorilor din Europa, potrivit reprezentanților companiei controversate.
TikTok a atras atenția din partea autorităților, la nivel global, inclusiv Marea Britanie și SUA, potrivit BBC News. Autoritățile sunt îngrijorate că aceste date ar putea fi accesate și de guvernul din China.
TikTok susține că această politică se aplică pentru „aria economică europeană, Marea Britanie și Elveția”.
Angajații TikTok din China pot accesa datele utilizatorilor din Europa
Potrivit lui Elaine Fox, șefa departamentului de confidențialitate din Europa, o echipă globală a ajutat la menținerea unei experiențe „consistente, plăcute și sigure” pentru utilizatori. În acest moment, TikTok ține o parte din datele utilizatorilor europeni în SUA și Singapore.
Chiar și așa, o parte din angajații TikTok din China pot accesa aceste date. Potrivit lui Fox, „permitem anumitor angajați din grupul corporatist din Brazilia, Canada, China, Israel, Japonia, Malaezia, Filipine, Singapore, Coreea de Sud și SUA acces de la distanță pentru datele utilizatorilor europeni.”
„Eforturile noastre sunt axate pe limitarea numărului de angajați care au acces la datele utilizatorilor europeni, să minimizăm fluxul de date din afara regiunii și să depozităm datele utilizatorilor europeni la nivel local,” a continuat Fox.
Potrivit lui Fox, această abordare ar fi fost verificată. În plus, ar include metode conforme cu GDPR.
Declarațiile lui Fox au venit la scurt timp după ce un oficial din SUA a cerut interzicerea TikTok în SUA:
„Nu cred că există un drum înainte pentru altceva în afară de o interdicție,” a declarat Brendan Carr. El e comisar în cadrul FCC (Federal Communications Commission).
ByteDance deține TikTok și a negat, în repetate rânduri, că firma e controlată de guvernul din China. Chiar și așa, o parte din angajații TikTok din China au acces la datele utilizatorilor europeni.
Carr susține că nu există „o lume în care poți găsi suficientă protecție pentru date astfel încât să avem îndeajuns de multă încredere că acestea nu ajung la partidul comunist din China”.
Autoritățile au investigat TikTok
De-a lungul anilor, TikTok a fost investigată de mai multe autorități, printre care se numără și The Irish Data Protection Commission, din cauza unor probleme legate de securitatea datelor.
Comisia vrea să investigheze modul în care TikTok procesează datele personale ale copiilor de pe platformă. În plus, experții vor să verifice dacă TikTok funcționează în conformitate cu legile UE privind transferul datelor către alte țări, precum China. Acum, TikTok susține că unii dintre angajații săi din China pot accesa aceste date.
În 2020, autoritățile din SUA a ordonat ByteDance să își vândă operațiunea din SUA din cauza mai multor îngrijorări. Printre acestea se numără modul în care datele utilizatorilor ar putea ajunge la autoritățile din China.
În iunie 2022, TikTok a susținut că a transferat informațiile utilizatorilor din SUA pe serverele Oracle, din Austin, Texas. În septembrie, TikTok a negat că ByteDance planifică să folosească aceste date pentru a urmări locația cetățenilor din SUA.