SpaceX a efectuat cel de-al treilea zbor test al rachetei Starship în luna martie. Dar compania a pierdut comunicarea cu vehiculul spaţial înainte ca acesta să ajungă la locul planificat pentru amerizare în Oceanul Indian.
SpaceX a lansat Starship. Ce s-a întâmplat cu cea mai mare rachetă din lume în timpul celui de-al 4-lea zbor test
SpaceX a lansat Starship în cadrul celui de-al 4-lea test al celei mai mari rachete din lume, ce ar putea duce oamenii pe Marte pe viitor.
Compania a planificat o nouă lansare pentru începutul lunii iunie, scrie Space.com.
Compania americană a declarat că cel de-al treilea zbor test a realizat deja câţiva paşi foarte importanţi spre un viitor marcat de rachete care pot fi reutilizabile într-un mod rapid şi fiabil.
SpaceX a lansat Starship
Compania SpaceX a lansat gigantica sa rachetă Starship, joi, din sudul statului Texas. Acesta e cel de-al patrulea zbor de încercare. Are drept principal obiectiv revenirea cu bine prin atmosfera terestră. Acesta e un test violent care nu a fost trecut în cadrul celui de-al treilea zbor de încercare, transmite Reuters, scrie AGERPRES.
SpaceX a lansat Starship în cel de-al 4-lea zbor test. Aparatul spaţiul cu două etaje e format din vasul de croazieră spaţială Starship instalat pe racheta portantă Super Heavy. A fost lansat în spaţiu de la baza Starbase, aparţinând SpaceX, din apropiere de Boca Chica Village, pe coasta Texasului.
Racheta e concepută să fie mai ieftină dar şi mai puternică decât racheta Falcon 9. Aceasta e folosită de SpaceX pentru misiuni de alimentare şi schimbare a echipajelor de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).
Sistemul Starship, pe rampa de lansare, are înălţimea de 122 de metri. Reprezintă viitorul acestei companii deţinute de Elon Musk, dar nu numai atât. Starship urmează să fie folosită şi de NASA în următorii ani pentru a-i readuce pe astronauţii americani pe Lună.
Acum că SpaceX a lansat Starship, compania se apropie de planurile ambițioase legate de explorarea spațială.
Lansările Starship nu au avut succes până acum
Fiecare sistem spaţial Starship testat până în prezent a depăşit obiectivele lansărilor anterioare. Dar apoi a eşuat, fie explodând, fie dezintegrându-se în atmosferă.
Primul astfel de sistem spaţial lansat în aprilie 2023 a explodat la câteva minute după desprinderea de sol. SE afla la altitudinea de aproximativ 40 km.
În cadrul celui de-al doilea zbor de încercare, ce a avut loc în luna noiembrie, Starship a ajuns în spaţiu pentru prima oară. Dar a explodat la puţin timp după aceea.
În cel mai recent zbor de încercare, cel din luna martie, Starship a reuşit să ajungă în spaţiu. Apoi a reintrat în atmosfera terestră unde s-a dezintegrat. Acum SpaceX a lansat Starship în cel de-al 4-lea test.
Cel mai recent zbor de încercare îşi propune să bifeze cu succes etapele atinse în zborurile anterioare şi să reuşească să aducă Starship cu bine la sol.
În cel mai recent test, Starship a reuşit să amerizeze cu bine, în apele Oceanului Indian. Amerizarea a avut loc la mai bine de o oră după lansare. Racheta a decolat de la baza spaţială Starbase, din sudul Texasului, deținută de SpaceX, compania lui Elon Musk.