Roscosmos, agenția spațială din Rusia, a anunțat că ea și NASA vor continua lansările către SSI, cu astronauți și cosmonauți până în 2025. Decizia ar fi fost luată pentru a „menține siguranța SSI”.
Până când vor colabora NASA și Rusia. Zborurile către Stația Spațială Internațională nu vor mai continua din acest punct
Roscosmos a dezvăluit până când vor colabora NASA și Rusia pentru zborurile spre Stația Spațială Internațională.
Un reprezentant NASA a confirmat vestea, scrie Space.com.
Stația Spațială Internațională va fi scoasă din funcțiune la finalul deceniului.
Până când vor colabora NASA și Rusia
Rusia şi NASA au convenit asupra prelungirii zborurilor comune către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) până în 2025, a anunţat agenţia spaţială rusă, Roscosmos, informează AFP, scrie AGERPRES.
„Pentru a menţine fiabilitatea funcţionării ISS în general” şi pentru a garanta prezenţa a cel puţin unui reprezentant al Roscosmos şi al NASA pe segmentele rusesc şi american ale staţiei, „a fost încheiat un acord cu partenerii americani în 2023 pentru extinderea zborurilor comune până în 2025”, a indicat agenţia spaţială rusă într-un comunicat. Astfel, NASA și Rusia vor colabora până în 2025.
Două acte adiţionale la acordul dintre Rusia şi NASA privind zborurile către ISS au fost semnate în aceste scopuri în lunile iulie şi decembrie din 2023, potrivit aceleiaşi surse.
Rusia şi-a anunţat în iulie 2022 intenţia de a se retrage „după 2024” de pe ISS. Acolo se află permanent cosmonauţii săi. Rusia joacă un rol cheie la bordul ISS. Crearea unei noi staţii orbitale ruseşti este prezentată de atunci ca o prioritate de către Roscosmos.
În octombrie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că primul segment al viitoarei noi staţii spaţiale ruseşti ar urma să fie plasat pe orbită în 2027. Putin a promis că Rusia va continua cucerirea spaţiului în ciuda eşecurilor sale recente.
Sectorul spaţial rus a fost din punct de vedere istoric mândria ţării. Dar este afectat de mai mulţi ani de probleme legate de finanţare, scandaluri de corupţie şi eşecuri. Precum distrugerea în luna august a sondei selenare Luna-25. Dar se pare că NASA și Rusia vor mai colabora până în 2025, în ciuda tensiunilor dintre cele 2 țări.
Rusia vrea să lanseze propria stație spațială
ISS e un model al cooperării internaţionale care reuneşte Europa, Japonia, Statele Unite şi Rusia. Stația a început să fie asamblată în 1998. Scoaterea sa din funcţiune era planificată pentru 2024. Însă NASA a estimat că staţia spaţială ar putea funcţiona până în 2030.
Moscova crede că următorul pas logic în dezvoltarea programului de explorare spațială e lansarea primului segment pentru noua stație orbitală. Modulul ar ajunge în spațiu până în anul 2027, potrivit lui Vladimir Putin.
Relațiile dintre Rusia și SUA, ce deține Stația Spațială Internațională, a devenit și mai tensionată după invadarea Ucrainei. Chiar și în acest context, Rusia și NASA vor colabora până în 2025.
„Vrem să evităm orice lacune în programul nostru spaţial cu echipaj uman. Și să lucrăm în mod constant pe măsură ce ISS îşi epuizează resursele. Am văzut astăzi unul dintre segmente. Acesta ar trebui să fie gata de lansare până în 2027”, a susţinut Putin.
În opinia lui Putin, zborurile spaţiale cu echipaj uman sunt esenţiale pentru progresul în domeniul spaţial şi în sectoarele conexe.