Aceasta ar fi fost prima navă creată de americani care ar fi ajuns pe Lună, din ultimii 50 de ani. Dar o aselenizare e acum „imposibilă”, potrivit experților, din cauza unei probleme critice. Nava nu își poate îndrepta panourile solare către Soare, pentru a genera energie.
Misiunea americană Peregrine către Lună a eșuat. De ce e „imposibilă” o aselenizare acum
Misiunea americană Peregrine, ce urma să aselenizeze, nu va mai putea ajunge pe Lună, potrivit experților.
În încercarea de a repara această problemă, nava a pierdut cantități considerabile de combustibil, potrivit BBC News.
Salvarea misiunii nu mai e posibilă în acest moment, potrivit cercetătorilor.
Misiunea americană Peregrine către Lună a eșuat
Astrobotic, compania americană care a lansat luni o misiune pe Lună, a anunţat oficial, marţi, că nu mai există „nicio şansă” pentru aselenizarea modulului său din cauza unei scurgeri de combustibil.
„Având în vedere scurgerea de combustibil, nu există, din păcate, nicio şansă de aselenizare uşoară pe Lună„, a precizat compania într-un comunicat postat pe X. Ca urmare, misiunea americană Peregrine nu va ajunge pe Lună.
„Echipa şi-a actualizat estimările, iar în prezent ne aşteptăm să rămânem fără combustibil în aproximativ 40 de ore de acum încolo – o îmbunătăţire faţă de estimarea de aseară. Echipa continuă să lucreze pentru a găsi modalităţi de a prelungi durata de viaţă operaţională a lui Peregrine”, a transmis Astrobotic.
„Nava spaţială Peregrine este acum operaţională de aproximativ 32 de ore. Peste noapte, echipa s-a confruntat cu o altă problemă de orientare a navei spaţiale, dar continuă să persevereze. Nava spaţială a început să se încline departe de Soare şi şi-a redus generarea de energie solară. Echipa a reuşit să actualizeze algoritmul de control. Și să remedieze această problemă”, a explicat compania, precizând că bateriile au reuşit să se încarce complet.
Astrobotic transmite că nu renunţă la proiectul său referitor la Lună şi anunţă că pregăteşte o nouă misiune, Griffin. „Continuăm să primim date valoroase. Care să testeze componentele şi software-ul pentru operaţiunile de zbor spaţial legate de următoarea noastră misiune de aselenizare, Griffin”, arată compania spaţială privată.
Citește continuarea pe observatornews.ro