Zborurile care vin și pleacă din Europa sunt bruiate de forțele Rusiei. Peste 2.300 de zboruri Ryanair au raportat incidente de interferență GPS încă din luna august 2023. 1.400 de zboruri Wizz și 82 British Airways s-au numărat printre miile afectate.
Mii de zboruri din Europa sunt bruiate de Rusia, susțin experții. Și avioanele din România sunt afectate
Experții din Marea Britanie susțin că mii de zboruri din Europa sunt bruiate de Rusia, ceea ce expune avioanele la un risc considerabil.
În total, 46.000 de avioane au avut probleme cu GPS în zona Mării Baltice, în aceeași perioadă, scrie The Guardian.
Și zborurile din România au fost afectate, printre altele, potrivit experților.
Mii de zboruri din Europa sunt bruiate de Rusia, susțin experții
Un bruiaj din timpul zborului presupune picarea semnalului GPS, moment în care se aprinde o lumină pe bord.
E o atenţionare vizuală, urmată de una sonoră, ce le indică piloţilor că aparatura de la bord nu mai funcţionează cum trebuie. Așa au fost bruiate mii de zboruri din Europa de către Rusia.
Ştefăniţă Roman este pilot pe curse charter. Se numără printre miile de piloţi din întreaga Europă care au întâmpinat această problemă în ultimul an.
„Se întâmplă când survolezi Marea Neagră, către anumite destinaţii, se întâmplă să pice sistemul GPS. Poate să-şi revină după un minut, dar câteodată durează şi 5 minute,” a declarat Roman.
Problema nu se resimte doar la zborurile comerciale.
Guvernul Marii Britanii a confirmat că inclusiv un avion care îl transporta pe secretarul apărării, Grant Shapps, a avut probleme cu semnalul GPS. Problema a avut loc în timp ce se întorcea în Marea Britanie din Polonia.
Se pare că bruiajul nu a afectat spațiul aerian din Belarus, unul dintre puținii aliați ai Rusiei, sau Kaliningradul, o provincie rusească separată de țară.
„Forțele armate ruse au un spectru mai vast pentru echipamentul militar destinat bruiajului GNSS (Global Navigation Satellite Systems),” a declarat o sursă din Lituania. „Inclusiv bruiaj, spoofing, de diferite distanțe, durate și intensități.”
Citește continuarea pe observatornews.ro