Mașina care se poate transforma în avion în 3 minute. Cum arată mașina zburătoare și cât de rapidă e

Mașina zburătoare se poate transforma în avion și ajunge de pe șosea în aer în mai puțin de trei minute. Vehiculul ”AirCar” a efectuat deja primul zbor între orașe în Slovacia, în care producătorul a demonstrat capacitățile prototipului.

Publicat: 24 octombrie 2021, 7:23 / Actualizat: 25 octombrie 2021, 9:56

Mașina zburătoare AirCar Prototype 1 are un motor de 160 de cai putere. A fost inventată de profesorul Stefan Klein și produsă de compania KleinVision, din Slovacia. Producătorii speră ca vehiculul să poate fi produs pentru publicul larg în următoarele 12 luni.  

Vehiculul a avut recent primul său zbor între două orașe din Slovacia, ce a impresionat martorii. Întregul traseu a fost surprins în imagini, scrie Daily Mail.

Vehiculul a zburat din orașul Nitra înainte să aterizeze în Bratislava, după care a continuat drumul pe șosea. 

Ce viteză impresionantă atinge mașina zburătoare

Producătorul mașinii zburătoare susține că AirCar poate zbura la o altitudine de 2400 m și poate atinge o viteză maximă de peste 161 km/h. 

Zborul vehicului a fost surprins de la condusul pe șosea, până la decolare și drumul până în Bratislava, așa cum se poate vedea în următorul video. 

În momentul în care a aterizat, mașina a pliat aripile și a mers pe șosea înainte să ajungă în centrul capitalei Slovaciei, scrie Daily Mail

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

AirCar poate zbura la o altitudine de 2400 m și poate atinge o viteză maximă de peste 161 km/h / Profimedia Images

Zborul din Nitra în Bratislava cu mașina zburătoare a durat 35 de minute și reprezintă un pas important în progresul prototipului către producția în masă, potrivit KleinVision. 

Dezvoltatorii susțin că AirCar – ce a zburat până acum 40 de ore în teste – va fi potrivită pentru călătorii personale, dar și pentru un serviciu de taximetrie. 

Vehiculul e dotat cu un motor BMW și are două locuri. Încă nu au fost făcute publice detalii despre preț. Producătorii cred că AirCar va ajunge în aer și pe șosele până anul viitor. 

”Acest zbor începe o nouă eră a vehiculelor duale,” a declarat Klein, ce a condus mașina zburătoare. 

”Deschide o nouă categorie de transport și redă libertatea asociată inițial cu mașinile înapoi la individ.” 

”AirCar nu mai e doar dovada unui concept. Atinge o altitudine de 2.500 de m și viteze de 161 km/h. A readus ideile științifico fantastice la realitate,” a declarat Anton Zajac, co-fondatorul KleinVision. 

Cum se transformă vehiculul zburător din mașină în avion

AirCar, mașina zburătoare, are aripi ce se desfac și o elice în spate. Aripile se îndoaie atunci când mașina e pe șosea și vehiculul poate intra într-un loc de parcare obișnuit. 

”Tranziția automată de la vehicul de șosea la vehicul zburător și viceversa, îndoirea și întinderea aripilor și cozii sunt rezultatul entuziasmului, spiritul de inovație și curajului unui pionier. E rezultatul cunoștințelor profesionale și de inginerie,” a declarat dr. Branko Sarh, fost expert Boeing. 

Dezvoltatorii susțin că stabilitatea și controlul AirCar sunt accesibile oricărui pilot, fără să fie necesară pregătirea de specialitate. 

După ce vor fi realizate toate testele de zbor necesare din punct de vedere legal, producătorii speră să schimbe unele caracteristici ale mașinii zburătoare. 

KleinVision vrea să doteze vehiculul cu un motor mai puternic și să îl poată vinde publicului în următoarele 12 luni. 

AirCar prototype 2, modelul de pre-producție al mașinii zburătoare, va fi dotat cu un motor de 300 cai putere. Producătorii anticipează că va avea o viteză de 300 km/h și să poată zbur neîntrerupt 1000 km. 

Recomandările useIt.ro
1
Fun
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
Puțini știu la ce folosește mânerul din plafonul mașinii, pe care mulți pasageri îl folosesc nu pentru rolul său original. Unele componente ale mașinii au roluri specifice, pe care nici măcar șoferii nu le...
2
Luna Roz 2024. Când apare și ce fenomen inedit va avea loc pe cer în același timp
Luna Roz 2024. Când apare și ce fenomen inedit va avea loc pe cer în același timp
Luna Roz 2024 va avea loc în luna aprilie, când pe cer poate fi observat un alt fenomen inedit, ploaia de meteoriți Lyridele.  La doar câteva săptămâni după eclipsa solară de la începutul lunii,...
3
Fun
Cât de grea e limba română pentru americani. Experții au dezvăluit harta celor mai dificile limbi europene
Cât de grea e limba română pentru americani. Experții au dezvăluit harta celor mai dificile limbi europene
Experții au dezvăluit cât de grea e limba română pentru americani și vorbitorii nativi de limba engleză, în comparație cu alte limbi europene.  Pentru vorbitorii de limba engleză, se pare că româna e mai...
4
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
Bill Gates a dezvăluit care sunt singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit propriilor sale estimări legate de modul în care va schimba inteligența artificială societatea. Atunci când vine vorba de avansul...
5
Decizia UE care va afecta toți utilizatorii de smartphone. Ce reguli sunt obligatorii
Decizia UE care va afecta toți utilizatorii de smartphone. Ce reguli sunt obligatorii
Decizia UE care va afecta toți utilizatorii de smartphone din acest teritoriu va schimba și modul în care funcționează unele dintre cele mai mari platforme. Regulamentul UE privind piețele digitale, numit și Digital Markets...
PARTENERI