„O comandă de distrugere a fost transmisă către H3 în jurul orei 10:52 dimineața, pentru că nu exista nicio posibilitate de îndeplinire a misiunii,” au declarat reprezentanții agenției spațiale Jaxa, la scurt timp de la distrugere.
Japonia a distrus racheta H3 la doar 10 minute după lansare. Proiectul a costat 1.5 miliarde de dolari
Japonia a distrus racheta H3 la doar 10 minute după ce lansarea a eșuat, potrivit agenției spațiale a țării, JAXA.
Potrivit publicațiilor locale, o componentă a rachetei H3 nu s-a aprins, scrie CNN.
Decizia a fost luată pentru a preveni căderea necontrolată a rachetei, potrivit oficialilor.
Japonia a distrus racheta H3 la doar 10 minute după lansare
Racheta japoneză de nouă generaţie H3 a primit marţi ordinul de autodistrugere la puţin timp după lansare. Decizia a fost luată din cauza unei defecţiuni de origine deocamdată necunoscută. Aceasta a făcut ca succesul misiunii sale să devină imposibil, a anunţat agenţia spaţială niponă (JAXA), citată de AFP, scrie AGERPRES.
Astfel, Japonia a distrus racheta H3 la doar 10 minute după lansare.
Acesta este al doilea eşec consecutiv înregistrat de noul lansator spaţial H3, în care inginerii japonezi şi-au pus multe speranţe. La jumătatea lunii februarie, acelaşi model de rachetă nu a reuşit să se ridice de pe rampa de lansare. Eșecul a fost cauzat de o problemă înregistrată la nivelul propulsoarelor de rapel (booster). Astfel, JAXA a fost obligată să amâne zborul său inaugural.
În acest moment, SUA și Japonia vor colabora pentru a trimite primul astronaut japonez pe Lună.
De această dată, racheta niponă a reuşit să fie lansată aşa cum era prevăzut, la ora locală 10:37 (01:37 GMT). Lansarea a avut loc de la Centrul spaţial Tanegashima din sud-vestul Japoniei.
Însă misiunea sa a fost stopată zece minute mai târziu. În acel moment, viteza vehiculului spaţial părea să scadă anormal de mult. Japonia a distrus astfel racheta H3 la scurt timp după lansare.
Proiectul a costat 1.5 miliarde de dolari
În proiect au fost investite 1.5 miliarde de dolari, în ultimii 9 ani. Experții japonezi aveau mari speranțe despre reușita misiunii.
Centrul de comandă a indicat mai întâi că pornirea motoarelor ataşate de a doua treaptă a rachetei „nu a fost confirmată”, înainte să anunţe că a emis un ordin de autodistrugere. Ei au luat această măsură întrucât nu mai exista „nicio posibilitate de reuşită a misiunii”.
Japonia a distrus racheta H3, succesorul rachetelor din gama H2-A. Aceasta urma să îi permită Japoniei să realizeze în viitor lansări spaţiale comerciale mai frecvente, mai sigure şi mai puţin costisitoare. Astfel, ţara asiatică ar fi fost capabilă să rivalizeze în special cu lansatorul Falcon 9 al companiei americane SpaceX în domeniul lansărilor de sateliţi.
JAXA are reputaţia unei înalte fiabilităţi a lansărilor sale. Agenţia niponă se confruntă cu o serie de eşecuri începând de anul trecut. Japonia vrea să introducă gravitația artificială pe Lună.
În octombrie 2022, un alt lansator al său, Epsilon, de talie mai mică, a primit de asemenea ordinul de autodistrugere la puţin timp după lansare. De această dată, decizia a fost luată din cauza unei probleme de traiectorie. Acela a fost primul eşec suferit de o rachetă spaţială din arsenalul JAXA după anul 2003.
Mitsubishi Heavy Industries e principalul contractor pentru rachetă. JAXA și Mitsubishi au investit 1.5 miliarde în proiect, ce a început în urmă cu 9 ani.