Experți din cadrul Universității Stanford au dezvoltat o piele sintetică, realizată din silicon și polimeri. Aceștia permit materialului să se întindă precum pielea umană, fără să se rupă. Pentru că are și proprietăți magnetice, pielea se poate alinia la loc.
Experții au creat un material „Terminator” care se repară singur. Cum reușește
Experții au creat un material „Terminator”, capabil să se repare singur, ce seamănă cu o piele sintetică. Materialul are proprietăți similare cu pielea umană.
Atunci când sunt încălziți, polimerii se înmoaie și se mișcă. Se solidifică la loc atunci când se răcesc, scrie Daily Mail.
Atunci când ating temperatura de 70 de grade Celsius, procesul de aliniere și reparare are loc în doar 24 de ore.
Experții au creat un material „Terminator” care se repară singur
Potrivit echipei, pielea poate duce la „roboți moi care pot fi reconfigurați și care își pot schimba forma și simți deformarea la comandă”. Ca urmare, ar putea schimba complet modul în care se desfășoară războaiele.
„Am creat ceea ce credem că e prima demonstrație a unui senzor subțire, cu mai multe straturi, care se aliniază automat în timpul vindecării,” a declarat Chris Cooper, coautor al studiului care detaliază cum experții au creat un material „Terminator”. „E un pas foarte important către imitarea pielii umane. Care are multiple straturi, ce toate se asamblează corect în procesul de vindecare.”
Echipa susține că această piele e cel mai apropiat materia de cel purtat de personajul lui Arnold Schwarzenegger în seria The Terminator. Cooper și colegii săi au folosit aceeași tehnică de straturi ale pielii umane pentru a dezvolta propria inovație.
„Un strat ar putea simți presiunea, celălalt temperatura și altul tensiunea,” a declarat Sam Root, un alt coautor al studiului.
Vezi cum arată și robotul umanoid care își schimbă forma la comandă, ca un Terminator.
Straturile pot fi create astfel încât să simtă schimbări termice, mecanice sau electrice. Astfel, experții au creat un material „Terminator”, care se poate adapta la mediul său.
Fiecare strat are lungi lanțuri moleculare, conectate prin legături de hidrogen. Sunt similare cu cele din ADN-ul uman și permit întinderea fără rupere, într-un stil similar cu latexul.
Materialul seamănă cu pielea umană
Experții au folosit silicon și polimeri care au proprietăți mecanice similare și biocompatibilitate. Ambele materiale au fost create pentru a avea răspunsuri de viscozitate și elastice similare la factorii externi.
„Și pielea se vindecă greu,” a declarat Cooper, ce a făcut parte din experții care au creat un material „Terminator”. „Mi-am tăiat degetul acum ceva timp și încă se vindeca după 4-5 zile.”
„Pentru noi, cea mai importantă parte e să se vindece pentru a-și recupera funcțiile fără ajutorul sau efortul nostru,” a continuat el.
Prin adăugarea componentelor magnetice, materialul se poate asambla la loc singur, din bucăți separate.
Află și cum experții au creat un „computer viu”.
„Combinarea unei navigații magnetice ghidate de mediu și prin încălzirea prin inducție, am putea lucra la roboți care se pot reconfigura,” a declarat Renee Zhao, o altă coautoare a studiului.
Pe termen lung, experții speră ca materialul să evolueze până în punctul în care își poate reveni și după deteriorări extreme. De exemplu, dacă un dispozitiv va fi rupt în bucăți, se va putea reconstrui autonom. Într-un video publicat de experți, bucăți din această piele, imersate în apă, erau atrase magnetic una către cealaltă. Treptat, ele s-au asamblat din nou.