Experții au creat un mic robot similar cu cel din Terminator 2. Robotul se poate topi și reveni la forma inițială la comandă. Ca urmare, poate evada din spații închise. Pentru a-l crea, experții au folosit o metodă inedită.
Robotul umanoid care își schimbă forma la comandă, ca un Terminator. Cum arată când încearcă să scape din „închisoare”
Robotul umanoid care își schimbă forma la comandă a fost asemănat cu un Terminator, din faimoasa serie cinematografică.
Oamenii de știință au introdus mici bucăți magnetice de neodim, boron și fier în galiu lichid. Acest metal are un punct de topire scăzut, potrivit Live Science.
După ce au fost introduse bucățile de metal, robotul a fost lăsat să se solidifice în forma care apare în video.
Robotul umanoid care își poate schimba forma la comandă, ca un Terminator
Precum robotul T-1000 din Terminator, invenția oamenilor de știință are abilități care îi permit să scape ușor din locuri închise sau mici. Experții au folosiți magneți pentru a da comenzi creației. La comandă, robotul umanoid care își schimbă forma, s-a topit, după care a revenit la aspectul inițial.
Experții au surprins momentul în care robotul se topește din forma sa umanoidă, pentru a deveni o baltă amorfă de lichid. În această stare, s-a putut strecura printre gratiile „închisorii” din demonstrație. După ce a trecut de obstacol, robotul a revenit la starea sa inițială, din cea lichidă.
Și Xiaomi a dezvăluit recent un robot umanoid – vezi aici cum arată.
Experții au publicat un studiu despre robot în jurnalul Matter. Pentru demonstrație, specialiștii au încălzit robotul printr-un proces numit inducție magnetică. Au folosit un magnet în mișcare pentru a crea un curent electric în interiorul robotului.
Curentul a topit galiul și elementele magnetice suspendate în el l-au forțat să fie atras către magnet.
„Particulele magnetice au 2 roluri în acest caz,” a declarat conducătorul studiului despre robotul umanoid care își schimbă forma, Carmel Majidi. „Primul e că fac ca materialul să răspundă la un câmp magnetic care se schimbă. Așa, prin inducție, poți încălzi materialul și cauza schimbarea fazei. Dar particulele magnetice pot și să dea mobilitate roboților și abilitatea de a se mișca în funcție de câmpul magnetic.”
Experții s-au inspirat de la castraveții de mare
Potrivit experților, sursa de inspirație nu a fost celebrul film, ci castraveții de mare. Aceștia au fost observați atunci când se schimbau între stările moi și cele rigide pentru a se proteja de mediul înconjurător.
Experții susțin că tehnologia folosită pentru robotul umanoid care își schimbă forma poate fi utilizată și în domeniile medical și tehnologic. Până acum, robotul a trecut de mai multe teste. A putut repara circuite stricate din locuri dificil de accesat, după care s-a transformat în material de lipit.
S-a topit într-o gaură și a devenit șurub mecanic. În plus, a reușit chiar să înlăture un obiect din stomacul unui manechin.
Recent, Elon Musk a prezentat prototipul robotului umanoid Optimus.
„Introducerea abilității de a se schimba de la stare lichidă la stare solidă permite roboților să aibă mai multe funcții,” a declarat Chengfeng Pang, din cadrul studiului. „Acum, încercăm aceste sistem în moduri mai practice, pentru a rezolva probleme medicale și de inginerie foarte specifice.”