Experții au construit aceste organisme sintetice, numite xenoboți. Au un milimetru în lățime și sunt mașinării biologice, cu abilitatea de a se reproduce. Acesta e un pas semnificativ în nișa biologiei sintetice.
Experții au creat organisme sintetice care se pot reproduce. Reușita care a impresionat lumea științifică
Experții au creat organisme sintetice care se pot reproduce singure. Reușita a impresionat lumea științifică, pentru că specialiștii au reușit să creeze materie din nimic.
Studiul despre xenoboți a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.
La cercetare au participat experți din cadrul Universității din Vermont, Universității Tufts și Universității Harvard, potrivit Futurism.
Experții au creat organisme sintetice care se pot reproduce
Experții au folosit celule embrionare ale broaștei Xenopus laevis pentru a construi xenoboții. Munca lor a început în anul 2020, moment în care au fost construiți xenoboții. Echipa dezvoltat un algoritm care a asamblat împreună numeroase celule, pentru a construi diferite mașinării biologice.
Într-un final, experții au hotărât să folosească celule embrionare ale acestei specii de broască. Cu ajutorul lor, experții au creat organisme sintetice care se pot reproduce.
Corpul mașinăriilor au fost asamblate cu ajutorul materialului biologic celular și al electrozilor artificială. Atunci când au fost activate, celulele au început să lucreze împreună. Ele au format un fel de arhitectură, moment în care celulele de piele s-au strâns în „corpuri”. Acestea erau capabile să realizeze anumite sarcini. Printre acestea se numără împingerea unor obiecte microscopice sau organizarea și mișcarea într-o formațiune.
Echipa de cercetare a trecut dincolo de aceste sarcini de bază acum. Studiul a trecut la următorul nivel, cel al reproducerii.
„Cu design-ul potrivit, se vor reproduce singure spontan,” a declarat Joshua Bongard, expert în robotică în cadrul Universității din Vermont. El a făcut parte din echipa de cercetare în care experții au creat organisme sintetice.
Xenoboții se pot reproduce singuri spontan
Potrivit experților, micii roboți înoată și încep să strângă sute de celule în „gurile lor”, a căror formă e similară cu cea a personajului Pac-Man. Peste câteva zile după acest proces, apare un nou xenobot.
„Merge împotriva intuiției. Arată foarte simplu,” a declarat cercetătorul Sam Kriegman. Potrivit acestuia, „acei părinți au construit copii, care au construit nepoți, care au construit strănepoți, care au construit stră-strănepoți”.
După ce experții au creat organisme sintetice, acestea se pot reproduce singure. Potrivit specialiștilor, aceste organisme sintetice nu sunt periculoase. Precum alte tipuri de tehnologie, xenoboții pot fi dezactivați.
După acest punct, în aproximativ 7 zile, se vor biodegrada, precum orice alt tip de celule. În plus, acești xenoboți sunt închiși în laborator, unde sunt studiați pentru a înțelege mai bine modul în care pot fi manipulate celule care trăiesc deja, funcționale.
Recent, experții au creat un deget robot „puțin transpirat” – învelișul e produs din piele vie.
„Dacă am afla cum să spunem colecțiilor de celule ce vrem să facă ele, într-un final, ajungem la medicină regenerativă. Aceasta e soluție pentru leziuni, defecte din naștere, cancer și îmbătrânire,” a declarat Michael Levin, coautor al studiului. „Toate aceste probleme diferite există pentru că nu știm cum să prezicem și să controlăm ce grupuri de celule vor fi construite. Xenoboții reprezintă o platformă nouă care ne poate învăța.”