Echipajul Shenzhou-17 a aterizat în Regiunea Autonomă Mongolia Interioară pe 30 aprilie, la ora locală 5:46. Zborul de întoarcere a durat 9 ore după ce echipajul a părăsit stația spațială Tiangong.
Echipajul misiunii Shenzhou-17 s-a întors pe Pământ. Cât timp au petrecut astronauții chinezi în spațiu
Echipajul misiunii Shenzhou-17 s-a întors pe Pământ, după mai multe luni petrecute în spațiu la bordul stației spațiale Tiangong.
Din echipaj au făcut parte 3 astronauți chinezi, Tang Hongbo, Tang Shengjie și Jiang Xinlin, scrie Space.com.
Toți cei 3 s-au întors pe Pământ fără probleme de sănătate, potrivit agenției de presă Xinhua, controlată de stat.
Echipajul misiunii Shenzhou-17 s-a întors pe Pământ
Cei trei astronauţi ai misiunii chineze cu echipaj uman Shenzhou-17 au ieşit din capsula cu care au revenit marţi pe Pământ în zona de aterizare Dongfeng din regiunea autonomă Mongolia Interioară. Aceasta e situată în nordul Chinei, transmite agenţia Xinhua, scrie AGERPRES.
Echipajul misiunii Shenzhou-17 a fost format din Tang Hongbo, Tang Shengjie şi Jiang Xinlin. Misiunea a fost considerată „un succes deplin”, potrivit Agenţiei spaţiale chineze pentru misiuni cu echipaj uman (CMSA).
Misiunea spaţială Shenzhou-18 a andocat vineri la staţia spaţială Tiangong a Chinei. Face parte din programul care vizează trimiterea de astronauţi pe Lună până în 2030.
Cei trei astronauţi ai misiunii Shenzhou-18 urmează să rămână pe staţia Tiangong („Palatul Ceresc”) timp de şase luni. Ei sau dus în spațiu pentru a efectua experimente în „domeniile fizicii fundamentale a microgravitaţiei, ştiinţa materialelor spaţiale, ştiinţele vieţii spaţiale, medicina spaţială şi tehnologia spaţială”, conform CMSA.
Tiangong este proiectul emblematic al programului spaţial chinez. În cadrul acestuia au fost trimise rovere robotizate pe Marte şi Lună. Programul a permis Chinei să devină a treia ţară care trimite fiinţe umane pe orbită. Tiangong, a cărei construcţie a fost finalizată în 2022, este de aşteptat să rămână pe orbita joasă a Pământului, între 400 şi 450 de kilometri deasupra planetei, timp de cel puţin zece ani.
Acum că echipajul misiunii Shenzhou-17 a revenit pe Pământ, atenția e îndreptată asupra astronauților din Shenzhou-18.
Misiunea Shenzhou-18 a ajuns la stația spațială Tiangong
China a lansat cu succes cel de-al 7-lea echipaj către stația Tiangong pe 25 aprilie. Racheta Long March 2F a decolat de la Centrul Spațial Jiuquan din deșertul Gobi, la ora locală 20:59. Racheta a dus nava Shenzhou 18 și echipajul de 3 persoane în orbită.
La bordul staţiei spaţiale, echipe de trei astronauţi se înlocuiesc periodic. Echipajul nou l-a înlocuit pe cel al misiunii Shenzhou-17, care a fost trimis pe staţie în octombrie.
China a fost exclusă de la participarea la activităţile Staţiei Spaţiale Internaţionale din 2011, când SUA au interzis ca NASA să colaboreze cu Beijingul. China şi-a dezvoltat apoi propriul proiect de staţie spaţială.
Nava Shenzhou 18 s-a separat de rachetă la 10 minute de la lansare. În acest moment, Administrația Spațială din China a declarat misiunea de succes. Misiunea e condusă de Ye Guangfu, în vârstă de 43 de ani.
China plănuiește să trimită noi module către stația Tiangong în următorii ani. Astfel, volumul și capacitățile stației vor crește semnificativ. Viitoarele planuri pentru Tiangong au fost prezentate în cadrul celui de-Al 47-lea Congres Internațional Austronautic din Baku.