Ce se întâmplă când explodează o bombă nucleară, potrivit experților. Impactul pe care îl poate avea asupra oamenilor și mediului

În contextul invadării Ucrainei de către Rusia, mulți se întreabă ce se întâmplă când explodează o bombă nucleară, una dintre cele mai periculoase arme inventate până acum. 

Publicat: 13 martie 2022, 12:18
Reclamă

Răspunsul la această întrebare e influențat de o serie de factori, potrivit experților. În primul rând, depinde de câte astfel de bombe sunt lansate. Rusia și Statele Unite ale Americii dețin 90% din aceste arme, potrivit Federation of American Scientists.

Russia are 1.588 de arme nucleare, pe rachete intercontinentale, ce pot parcurge o distanță de 5.500 de kilometri, scrie Live Science. SUA au 1.644 astfel de arme. 

În plus, cele 2 țări au aproximativ 5.000 de bombe active, în total, ce sunt funcționale și pot fi lansate în orice moment, susțin experții. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă când explodează o bombă nucleară, potrivit experților

Un război nuclear, însă ar putea duce la un eveniment de extincție ce ar afecta întreaga planetă. Un astfel de efect nu va fi cauzat doar de explozia inițială, ci din cauza unei răciri globale, numite și iarnă nucleară. 

Potrivit unor experți, cel mai probabil scenariu include un conflict nuclear limitat. În cadrul acestuia ar putea fi folosite arme tactice atomice. Potrivit James Martin Center for Nonproliferation Studies, 30-40% din arsenalul SUA și al Rusiei sunt compuse din aceste bombe mai mici, ce au o arie de atac mai mică de 500 de kilometri. Acestea pot avea, însă, un impact devastator asupra zonelor în care sunt lansate. 

Reclamă
Reclamă

Atunci când explodează o bombă nucleară, în contextul armelor moderne, inițial are loc o 

reacție de fisiune. Fisiunea presupune ruperea nucleului atomilor grei în atomi mai ușori. Acest proces emite neutroni, ce se izbesc de nucleul atomilor din apropiere, ceea ce duce la o reacție în lan. 

Explozia care rezultă în urma acestui proces e devastatoare. Bombele cu fisiune, cunoscute și sub denumirea de bombe atomice, au distru Hiroshima și Nagasaki, în Japonia. Acestea aveau forța a 15 kilotone, respectiv 20 de kilotone de TNT. 

Armele moderne, însă, pot produce avarii mult mai periculoase. Bombele termonucleare (cu hidrogen) folosesc puterea fisiunii inițiale pentru a contopi atomii de hidrogen din armă. Reacția duce la emiterea mai multor neutroni, ce creează o fisiune mai accentuată. Acest proces se repetă atunci când explodează o bombă nucleară. Detalii importante despre centrala nucleară Zaporojie.

Rezultatul, potrivit Union of Concerned Scientists, e o explozie ce are temperaturi similare cu cele din interiorul Soarelui. Bombele termonucleare au fost testate, dar nu au fost folosite în niciun conflict. 

Ce efecte poate avea o explozie nucleară

Persoanele care se află în apropierea locului de impact vor muri instant. Cu o armă nucleară de 10 kilotone (echivalentul al celor din Hiroshima și Nagasaki), 50% din persoanele care se află pe o arie de 3.2 kilometri în apropierea impactului vor muri imediat, potrivit unui raport din 2007, realizat de Preventive Defense Project. O detonare în aer va avea o rază de explozie și mai mare. 

Unele dintre persoane vor muri din cauza incendiilor cauzate de explozie, expunerea intensă la radiații și alte răni fatale. 

Unele persoane vor fi rănite din cauza presiunii cauzate atunci când explodează o bombă nucleară. Alți oameni vor fi în pericol din cauza clădirilor care se vor prăbuși, un pericol semnificativ pentru construcțiile aflate pe o rază de 0.8 kilometri. 

Precipitațiile radioactive prezintă un alt pericol. Bombele atomice din Japonia au creat precipitații locale. Bombele termonucleare moderne ar emite material radioactiv până în stratosferă. Ca urmare, precipitațiile radioactive ar putea fi globale. Riscul precipitațiilor e cel mai mare în primele 48 de ore de la explozie. 

Supraviețuitorii aflați în apropierea zonei în care explodează o bombă nucleară au un risc crescut de a suferi de cancer pentru restul vieții. Potrivit ICRC, spitalele din Hiroshima și Nagasaki au tratat peste 10.000 de supraviețuitori ai exploziilor din 1945. Cele mai multe decese din acest grup au fost atribuite cancerului. Cât de departe trebuie să te afli de o explozie nucleară pentru a supraviețui.

Un astfel de eveniment ar putea duce la o catastrofă globală. În funcție de mărimea conflictului nuclear, acesta ar putea afecta clima. Acesta ar putea duce la o răcire globală (iarnă nucleară), ce ar afecta flora și fauna de pe întreaga planetă.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Fetiță blondă cu părul prins, care are un telefon albastru în mână și stă la o masă bej. Experții au dezvăluit până la ce vârstă nu ar trebui copiii să folosească rețelele de socializare
Ce efecte periculoase are expunerea la ecrane în timpul copilăriei. Experții trag un semnal de alarmă
Ce efecte periculoase are expunerea la ecrane în timpul copilăriei. Experții trag un semnal de alarmă
Laser verde, pe fundal negru, pentru a ilustra „raza morții” a lui arhimede
„Raza morții” a lui Arhimede a fost recreată de un băiat de 13 ani. Cum a reușit să o construiască
„Raza morții” a lui Arhimede a fost recreată de un băiat de 13 ani. Cum a reușit să o construiască
Colaj Elon Musk și Vladimir Putin. Provocarea lui Elon Musk pentru Vladimir Putin a devent virală
Cine crede Elon Musk că va câștiga războiul din Ucraina. Sateliții Starlink ai miliardarului sunt implicați în conflict
Cine crede Elon Musk că va câștiga războiul din Ucraina. Sateliții Starlink ai miliardarului sunt implicați în conflict
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Elon Musk, pe covorul roșu la MET Gala 2022, îmbrăcat într-un costum negru, cu o cămașă albă. Cel mai bogat personaj fictiv are o avere mai mare decât a lui Musk
Fun
Elon Musk prezice un viitor fără joburi. Cum vor supraviețui oamenii atunci, potrivit miliardarului
Elon Musk prezice un viitor fără joburi, în care oamenii ar trăi într-un sistem bazat pe un „venit universal ridicat”. Elon Musk a realizat mai multe predicții în ultimii ani despre impactul inteligenței artificiale...
Elon Musk prezice un viitor fără joburi. Cum vor supraviețui oamenii atunci, potrivit miliardarului
2
Femeie blondă îmbrăcată în gri care își acoperă gura, pentru a ilustra cât de periculoasă e încălzirea globală
Singurele țări care au aerul curat, potrivit OMS. Doar 7 state îndeplinesc condițiile necesare
OMS a dezvăluit care sunt singurele țări care au aerul curat potrivit standardelor legate de calitate și poluarea cu microparticule.  OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a dezvăluit că doar 7 dintre cele 134 de...
Singurele țări care au aerul curat, potrivit OMS. Doar 7 state îndeplinesc condițiile necesare
3
Elon Musk, Met Gala 2022, îmbrăcat în costum. Recent, avertismentul lui Elon Musk despre economie a fost publicat pe Twitter
Elon Musk a recunoscut că folosește ketamină „cu rețetă”. De ce crede miliardarul că investitorii i-ar susține obiceiul
Elon Musk a recunoscut că folosește ketamină pe care o ia cu rețetă și crede că investitorii ar trebui să îi susțină obiceiul. Elon Musk susține că „aproape tot timpul” nu folosește medicamente atunci...
Elon Musk a recunoscut că folosește ketamină „cu rețetă”. De ce crede miliardarul că investitorii i-ar susține obiceiul
4
Femeie care e vaccinată de o doctoriță în mâna stângă, ambele purtând mască, pentru a ilustra ce e „boala x”
Virusul pe care îl au 95% dintre oameni. Ce poate face în corpul uman
Virusul pe care îl au 95% dintre oameni nu are vaccin momentan, dar un studiu recent a scos la iveală vulnerabilitățile sale.  Prin identificarea vulnerabilităților virusului Epstein-Barr (EBV), experții speră să găsească un vaccin...
Virusul pe care îl au 95% dintre oameni. Ce poate face în corpul uman
5
Familie cu un bărbat, o femeie și un copil care se joacă, pe canapea, pentru a ilustra cele mai fericite țări din lume în 2023
Fun
Cele mai fericite țări din lume în 2024. Pe ce poziție se află România în top
Raportul Mondial al Fericirii a dezvăluit iar care sunt cele mai fericite țări din lume pentru 2024, cu schimbări notabile în top față de anii precedenți. Ca în fiecare an, Raportul Mondial al Fericirii...
Cele mai fericite țări din lume în 2024. Pe ce poziție se află România în top
PARTENERI
×