Riscul ocupării centralei nucleare de la Cernobîl de către forțele ruse. De ce se tem experții

Experții și-au exprimat îngrijorările legate de riscul ocupării centralei nucleare de la Cernobîl de către forțele ruse. Explozia din 1986 a dus la cel mai mare dezastru nuclear din istorie, potrivit specialiștilor. 

Publicat: 25 februarie 2022, 13:24
Reclamă

Potrivit oficialilor din Ucraina, forțele militare ruse au preluat controlul centralei nucleare de la Cernobîl, scrie BBC News. Decizia a fost descrisă drept „un atac complet lipsit de sens”, de către consilierul prezidențial Mykhailo Podoliak. 

Explozia de la Cernobîl din 1986 a dus la cel mai mare dezastru nuclear din istorie, din punct de vedere al costurilor și pierderilor, potrivit BBC News

„Zona Cernobîl – zona de excludere – și toate instalațiile din centrala nucleară de la Cernobîl au fost ocupate de forțele militare ruse,” a declarat Denys Shmyhal, prim-ministrul Ucrainei, scrie The Washington Post

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Forțele militare ruse au ocupat centrala nucleară de la Cernobîl 

Forțele armate ruse au preluat controlul centralei nucleare de la Cernobîl și personalul a fost luat ostatic, potrivit oficialilor din Ucraina, scrie CNN. Mulți experți au vorbit despre riscul ocupării centralei nucleare de la Cernobîl după aflarea veștii. 

Trupele au ajuns la centrală în prima zi a invaziei, potrivit lui Yevgeniya Kuznetsovа, reprezentant al agenției care se ocupă de gestionarea zonei de excludere de la Cernobîl. 

Reclamă
Reclamă

Potrivit lui Mykhailo Podolyak, controlul centralei a fost preluat de forțele ruse după „o luptă feroce”. 

Podolyak a declarat că nu se știe care e starea spațiilor de stocare a deșeurilor nucleare în acest moment. 

„După o serie de atacuri ruse lipsite de sens în acea direcție, e imposibil să spunem dacă Cernobîl e sigur,” a declarat Podolyak. „E una dintre cele mai mari amenințări la adresa Europei azi.” 

Riscul ocupării centralei nucleare de la Cernobîl de către forțele ruse

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a scris un mesaj pe rețeaua de socializare Twitter despre pericolul unui dezastru în zonă. 

„Apărătorii noștri își dau viețile pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete,” a scris Zelensky. „Aceasta e o declarație de război împotriva întregii Europe.” 

Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina susține că atacul Rusiei „ar putea cauza un nou dezastru ecologic”. Potrivit reprezentanților, dacă războiul va continua, dezastrul de la Cernobîl „ar putea avea loc din nou în 2022”, scrie The Washington Post.  

Mai mulți oficiali au vorbit despre riscul ocupării centralei nucleare de la Cernobîl de către forțele ruse. Anton Gerashchenko, consilier în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a declarat că spațiile de depozitare pentru „deșeurile nucleare radioactive” sunt protejate de garda națională. Dacă acestea vor fi atacate, „praf nuclear radioactiv poate fi răspândit peste teritoriul Ucrainei, al Belarus” și al țărilor din Uniunea Europeană, potrivit The Washington Post.  

Experții și-au exprimat temerile legate de riscul ocupării centralei nucleare de la Cernobîl de către forțele ruse. Rafael Mariano Grossi, director în cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat că „urmărește situația din Ucraina cu multă îngrijorare și cere reținere maximă pentru a preveni orice acțiune care ar pune în pericol spațiile nucleare ale țării”. 

„E extrem de important ca operațiunile sigure ce au loc în cadrul spațiilor nucleare din acea zonă să nu fie afectate sau perturbate în vreun fel,” a continuat declarația lui Grossi. 

Deși zona a fost declarată îndeajuns de sigură pentru accesul turiștilor în trecut, există în continuare rezerve de deșeuri nucleare. 

Centrala nucleară de la Cernobîl ar fi în pericol în cazul unei explozii 

„Dacă va fi avariată, acest lucru ar fi foarte, foarte periculos,” a declarat dr. Lydia Zablotska, profesor de epidemiologie din cadrul Universității din California, despre riscul ocupării centralei nucleare de la Cernobîl de către forțele ruse, scrie People

Sarcofagul care acoperă reactoarele nucleare a fost (și care acoperă substanțele nucleare) a fost inaugurat în 2017. Acesta urma să fie demolat până în 2023. Vasili Arkhipov ar fi prevenit războiul nuclear cu o singură decizie.

Vezi mai multe imagini cu sarcofagul de la Cernobîl în GALERIA FOTO

Sarcofagul care acoperă reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. Imagine realizată noaptea
Sarcofagul care ocopera reactorul 4 de la Cernobîl a fost inaugurat în 2017 / Profimedia Images

„Dacă există o explozie în zonă, acele particule vor fi eliberate și vor fi dispersate de vânt,” a continuat dr. Zablotska. „Asta s-a întâmplat în 1986. Vântul bătea către nord-vest și particulele radioactive s-au împrăștiat peste nordul Europei.” 

Potrivit lui Zablotska, expunerea la un un izotop de cesiu ce se găsește în zona Cernobîl crește riscul apariției leucemiei. 

Oamenii care nu știu ce fac, dacă vor interveni în cazul sarcofagului sau spațiilor de stocare, ar putea expune oamenii la doze mari de radiație. Sarcofagul a fost creat pentru a rezista în fața unui uragan, așa că a fost construit să fie foarte, foarte sigur și solid – dar desigur că poate fi compromis de explozii directe.

– Lydia Zablotska

Vorbind despre riscul ocupării centralei nucleare de la Cernobîl de către forțele ruse, dr. Zablotska și-a exprimat îngrijorarea și pentru cercetătorii care au grijă de sit în fiecare zi. 

„Există un personal care menține, monitorizează, care și-a dedicat viața să îl protejeze. Mă tem pentru ei în toată situația asta,” a continuat Zablotska. „E cel mai contaminat loc din lume.” 

Centrala nucleară de la Cernobîl se află la o distanță de aproximativ 94 de kilometri de Kiev. 

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc în anul 1986

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc în aprilie 1986. Atunci, centrala nucleară de la Cernobîl se afla sub controlul Uniunii Sovietice. Doi muncitori au murit în explozie și cantități semnificative de deșeuri radioactive au contaminat zona. 

Porțiuni mari din Europa au fost afectate – un nor radioactiv a ajuns până în Norvegia. În contextul invaziei Ucrainei, experții au vorbit despre riscul ocupării centralei nucleare de la Cernobîl. Află detalii importante despre Cernobîl pe care nu le știai.

Potrivit unui raport al Națiunilor Unite, 134 dintre persoanele care au intervenit imediat după explozie au fost diagnosticate cu sindrom de iradiere acuta. Dintre aceștia, 28 au murit în primele 4 luni de la diagnostic. În următoarele 2 decenii, alți 19 au murit din această cauză. 

Sindromul iradierii acute poate duce la deteriorarea măduvei osoase și la suprimarea sistemului imunitar.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Un avion care încă nu a decolat, pe pământ, cu apusul pe fundal, similar cu „avionul viitorului”
Ce sunt bruiajele GPS și de ce reprezintă o problemă pentru avioane. Rusia e acuzată că folosește tactica în Europa
Ce sunt bruiajele GPS și de ce reprezintă o problemă pentru avioane. Rusia e acuzată că folosește tactica în Europa
Avion privat deasupra unui oraș, similar cu avionul la bordul căruia Starlink a organizat o demonstrație WiFi
Mii de zboruri din Europa sunt bruiate de Rusia, susțin experții. Și avioanele din România sunt afectate
Mii de zboruri din Europa sunt bruiate de Rusia, susțin experții. Și avioanele din România sunt afectate
Avion privat deasupra unui oraș, similar cu avionul la bordul căruia Starlink a organizat o demonstrație WiFi
Peste 1.600 de avioane au avut semnalul GPS bruiat pe teritoriul Europei. Cine s-ar afla în spatele atacului
Peste 1.600 de avioane au avut semnalul GPS bruiat pe teritoriul Europei. Cine s-ar afla în spatele atacului
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Piramidele din Giza și celebrul Sfinx, construite în deșert, cu cerul albastru pe fundal
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții. Anomaliile detectate pot rescrie istoria
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza și mai multe anomalii detectate în apropiere au nedumerit experții.  O structură enigmatică în formă de L a fost descoperită sub pământ lângă Piramidele din Giza....
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții. Anomaliile detectate pot rescrie istoria
2
Explozie pe suprafața Soarelui, pe fundal negru, similar cu un „tsunami solar” care s-a izbit de Pământ
Cea mai puternică explozie solară din ultimii 7 ani are loc săptămâna aceasta. De ce nu se va vedea pe cer aurora acum
Experții au observat cea mai puternică explozie solară din ultimii 7 ani, la doar câteva zile după furtuna geomagnetică extremă care a dus la auroră și pe cerul României. Soarele continuă să prezinte erupții...
Cea mai puternică explozie solară din ultimii 7 ani are loc săptămâna aceasta. De ce nu se va vedea pe cer aurora acum
3
Templu mayaș din belize, în junglă. Experții au dezvăluit recent de ce s-a prăbușit civilizația mayașă
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe. Cercetătorii au dezvăluit adevărul din spatele declinului misterios
Experții au descoperit catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe, ce a fost un mister timp de mai multe decenii. Se pare că un lanț de cutremure masive au dus la declinul și...
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe. Cercetătorii au dezvăluit adevărul din spatele declinului misterios
4
Telefon care are pe ecran logo-ul Facebook Messenger. Criptarea Facebook Messenger și Instagram Direct a fost amânată
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
Te-ai întrebat cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger, fără să își dea seama? E o funcție diferită față de cea de blocare.  Dacă nu vrei să primești mesaje de la anumite persoane...
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
5
Femeie blondă care își ridică ochelarii pentru a se uita în telefon pentru a ilustra soluția apple pentru cum ne afectează smartphone-urile ochii
Telefonul ar asculta tot ce vorbești. Soluția simplă la care poți apela pentru a împiedica acest lucru
Mai mulți experți susțin că telefonul ar asculta tot ce vorbești, dar există metode prin care te poți proteja.  Dacă ți s-a întâmplat vreodată să vorbești despre un anumit produs la telefon și după...
Telefonul ar asculta tot ce vorbești. Soluția simplă la care poți apela pentru a împiedica acest lucru
PARTENERI
×