Riscul ocupării centralei nucleare de la Cernobîl de către forțele ruse. De ce se tem experții

Experții și-au exprimat îngrijorările legate de riscul ocupării centralei nucleare de la Cernobîl de către forțele ruse. Explozia din 1986 a dus la cel mai mare dezastru nuclear din istorie, potrivit specialiștilor. 

Publicat: 25 februarie 2022, 13:24
Reclamă

Potrivit oficialilor din Ucraina, forțele militare ruse au preluat controlul centralei nucleare de la Cernobîl, scrie BBC News. Decizia a fost descrisă drept „un atac complet lipsit de sens”, de către consilierul prezidențial Mykhailo Podoliak. 

Reclamă

Explozia de la Cernobîl din 1986 a dus la cel mai mare dezastru nuclear din istorie, din punct de vedere al costurilor și pierderilor, potrivit BBC News

„Zona Cernobîl – zona de excludere – și toate instalațiile din centrala nucleară de la Cernobîl au fost ocupate de forțele militare ruse,” a declarat Denys Shmyhal, prim-ministrul Ucrainei, scrie The Washington Post

Forțele militare ruse au ocupat centrala nucleară de la Cernobîl 

Forțele armate ruse au preluat controlul centralei nucleare de la Cernobîl și personalul a fost luat ostatic, potrivit oficialilor din Ucraina, scrie CNN. Mulți experți au vorbit despre riscul ocupării centralei nucleare de la Cernobîl după aflarea veștii. 

Trupele au ajuns la centrală în prima zi a invaziei, potrivit lui Yevgeniya Kuznetsovа, reprezentant al agenției care se ocupă de gestionarea zonei de excludere de la Cernobîl. 

Reclamă
Reclamă

Potrivit lui Mykhailo Podolyak, controlul centralei a fost preluat de forțele ruse după „o luptă feroce”. 

Podolyak a declarat că nu se știe care e starea spațiilor de stocare a deșeurilor nucleare în acest moment. 

„După o serie de atacuri ruse lipsite de sens în acea direcție, e imposibil să spunem dacă Cernobîl e sigur,” a declarat Podolyak. „E una dintre cele mai mari amenințări la adresa Europei azi.” 

Riscul ocupării centralei nucleare de la Cernobîl de către forțele ruse

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a scris un mesaj pe rețeaua de socializare Twitter despre pericolul unui dezastru în zonă. 

„Apărătorii noștri își dau viețile pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete,” a scris Zelensky. „Aceasta e o declarație de război împotriva întregii Europe.” 

Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina susține că atacul Rusiei „ar putea cauza un nou dezastru ecologic”. Potrivit reprezentanților, dacă războiul va continua, dezastrul de la Cernobîl „ar putea avea loc din nou în 2022”, scrie The Washington Post.  

Mai mulți oficiali au vorbit despre riscul ocupării centralei nucleare de la Cernobîl de către forțele ruse. Anton Gerashchenko, consilier în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a declarat că spațiile de depozitare pentru „deșeurile nucleare radioactive” sunt protejate de garda națională. Dacă acestea vor fi atacate, „praf nuclear radioactiv poate fi răspândit peste teritoriul Ucrainei, al Belarus” și al țărilor din Uniunea Europeană, potrivit The Washington Post.  

Experții și-au exprimat temerile legate de riscul ocupării centralei nucleare de la Cernobîl de către forțele ruse. Rafael Mariano Grossi, director în cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat că „urmărește situația din Ucraina cu multă îngrijorare și cere reținere maximă pentru a preveni orice acțiune care ar pune în pericol spațiile nucleare ale țării”. 

„E extrem de important ca operațiunile sigure ce au loc în cadrul spațiilor nucleare din acea zonă să nu fie afectate sau perturbate în vreun fel,” a continuat declarația lui Grossi. 

Deși zona a fost declarată îndeajuns de sigură pentru accesul turiștilor în trecut, există în continuare rezerve de deșeuri nucleare. 

Centrala nucleară de la Cernobîl ar fi în pericol în cazul unei explozii 

„Dacă va fi avariată, acest lucru ar fi foarte, foarte periculos,” a declarat dr. Lydia Zablotska, profesor de epidemiologie din cadrul Universității din California, despre riscul ocupării centralei nucleare de la Cernobîl de către forțele ruse, scrie People

Sarcofagul care acoperă reactoarele nucleare a fost (și care acoperă substanțele nucleare) a fost inaugurat în 2017. Acesta urma să fie demolat până în 2023. Vasili Arkhipov ar fi prevenit războiul nuclear cu o singură decizie.

Vezi mai multe imagini cu sarcofagul de la Cernobîl în GALERIA FOTO

Sarcofagul care acoperă reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. Imagine realizată noaptea
Sarcofagul care ocopera reactorul 4 de la Cernobîl a fost inaugurat în 2017 / Profimedia Images

„Dacă există o explozie în zonă, acele particule vor fi eliberate și vor fi dispersate de vânt,” a continuat dr. Zablotska. „Asta s-a întâmplat în 1986. Vântul bătea către nord-vest și particulele radioactive s-au împrăștiat peste nordul Europei.” 

Potrivit lui Zablotska, expunerea la un un izotop de cesiu ce se găsește în zona Cernobîl crește riscul apariției leucemiei. 

Oamenii care nu știu ce fac, dacă vor interveni în cazul sarcofagului sau spațiilor de stocare, ar putea expune oamenii la doze mari de radiație. Sarcofagul a fost creat pentru a rezista în fața unui uragan, așa că a fost construit să fie foarte, foarte sigur și solid – dar desigur că poate fi compromis de explozii directe.

– Lydia Zablotska

Vorbind despre riscul ocupării centralei nucleare de la Cernobîl de către forțele ruse, dr. Zablotska și-a exprimat îngrijorarea și pentru cercetătorii care au grijă de sit în fiecare zi. 

„Există un personal care menține, monitorizează, care și-a dedicat viața să îl protejeze. Mă tem pentru ei în toată situația asta,” a continuat Zablotska. „E cel mai contaminat loc din lume.” 

Centrala nucleară de la Cernobîl se află la o distanță de aproximativ 94 de kilometri de Kiev. 

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc în anul 1986

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc în aprilie 1986. Atunci, centrala nucleară de la Cernobîl se afla sub controlul Uniunii Sovietice. Doi muncitori au murit în explozie și cantități semnificative de deșeuri radioactive au contaminat zona. 

Porțiuni mari din Europa au fost afectate – un nor radioactiv a ajuns până în Norvegia. În contextul invaziei Ucrainei, experții au vorbit despre riscul ocupării centralei nucleare de la Cernobîl. Află detalii importante despre Cernobîl pe care nu le știai.

Potrivit unui raport al Națiunilor Unite, 134 dintre persoanele care au intervenit imediat după explozie au fost diagnosticate cu sindrom de iradiere acuta. Dintre aceștia, 28 au murit în primele 4 luni de la diagnostic. În următoarele 2 decenii, alți 19 au murit din această cauză. 

Sindromul iradierii acute poate duce la deteriorarea măduvei osoase și la suprimarea sistemului imunitar.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Norul cauzat de bombardamentul atomic de la hiroshima
Bombardamentul atomic de la Hiroshima a avut loc în urmă cu 77 de ani
Bombardamentul atomic de la Hiroshima a avut loc în urmă cu 77 de ani
Ilustrație cu stația spațială Tiangong, unde au ajuns recent trei astronauți
Rusia se va retrage de pe Stația Spațială Internațională. Când va avea loc schimbarea
Rusia se va retrage de pe Stația Spațială Internațională. Când va avea loc schimbarea
Stația Spațială Internațională, pe care vrea să o distrugă NASA, în orbita Pământului, cu planeta pe fundal și negru în conțul dreapta sus
NASA și Roscosmos au ajuns la un acord privind Stația Spațială Internațională. Ce se va întâmpla cu zborurile în spațiu
NASA și Roscosmos au ajuns la un acord privind Stația Spațială Internațională. Ce se va întâmpla cu zborurile în spațiu
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Oraș noaptea, cu lumină portocalie care sare în mai multe locuri. Recordul pentru cea mai mare viteză de transfer de date a fost doborât recent. Recent, Internetul cuantic a fost declarat mai aproape de realitate
Ce e Internetul cuantic. Un experiment a făcut posibil schimbul de informații prin teleportare
Te-ai întrebat ce e Internetul cuantic? Un experiment recent a oferit experților șansa să îl testeze și să realizeze schimbul de informații prin teleportare. Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre...
Ce e Internetul cuantic. Un experiment a făcut posibil schimbul de informații prin teleportare
2
Cum ar fi harta corectă a lumii
Harta corectă a lumii e diferită față de cea pe care ai învățat-o la școală. Cum arată Pământul, de fapt
Harta corectă a lumii e diferită față de cea pe care ai învățat-o la școală, potrivit experților, ce susțin că Pământul nu arată așa. Harta lumii reală este cu totul altfel, iar distanțele greu...
Harta corectă a lumii e diferită față de cea pe care ai învățat-o la școală. Cum arată Pământul, de fapt
3
Patru pahare de vin roșu, care dau noroc, cu siluetele unor oameni pe fundal. Un studiu recent a dezvăluit riscurile consumului de alcool
Riscurile consumului de alcool, potrivit unui studiu finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates. Ce efect are asupra persoanelor cu vârsta sub 40 de ani
Un studiu finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates a dezvăluit riscurile consumului de alcool, mai ales în rândul persoanelor cu vârsta sub 40 de ani. Potrivit unui studiu recent, finanțat de Fundația Bill...
Riscurile consumului de alcool, potrivit unui studiu finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates. Ce efect are asupra persoanelor cu vârsta sub 40 de ani
4
Dispozitiv iPad care stă pe o masă galbenă. Find My e opțiunea care triplează durata bateriei dispozitivului iPad
Opțiunea care triplează durata bateriei dispozitivului iPad. Schimbarea simplă pe care o pot folosi toți utilizatorii
Opțiunea care triplează durata bateriei iPad poate să fie folosită de orice utilizator ce are nevoie ca dispozitivul său să reziste mai mult. Atunci când vine vorba de dispozitivele moderne, numeroși utilizatori susțin că...
Opțiunea care triplează durata bateriei dispozitivului iPad. Schimbarea simplă pe care o pot folosi toți utilizatorii
5
Smartphone ținut în mână, cu aplicația WhatsApp deschisă. Persoana scrie un mesaj și folosește emoji-uri. Opțiunea de grupuri WhatsApp s-ar putea schimba
WhatsApp prelungește timpul în care poți șterge mesajele trimise. În ce perioadă le poți înlătura din conversație
Potrivit unor informații recente, WhatsApp prelungește timpul în care poți șterge mesajele trimise, o opțiune mult așteptată de utilizatori. Schimbarea a fost observată inițial de WABetaInfo. Publicația susține că WhatsApp a actualizat opțiunea Delete...
WhatsApp prelungește timpul în care poți șterge mesajele trimise. În ce perioadă le poți înlătura din conversație
PARTENERI
×