Compania Neuralink, a miliardarului Elon Musk, a trecut prin mai mult controverse de-a lungul timpului. Printre acestea s-a numărat și modul în care angajații s-au purtat cu animalele și câte dintre ele au murit în urma experimentelor.
Ce ar fi fost forțată să facă o angajată însărcinată în cadrul Neuralink. Compania lui Elon Musk e dată în judecată acum
O angajată însărcinată în cadrul Neuralink a dat în judecată compania lui Elon Musk din cauza condițiilor în care a fost forțată să lucreze.
Acum, Neuralink se confruntă cu altă problemă. Lindsay Short, o fostă angajată a companiei, susține că a fost forțată să lucreze cu maimuțe infectate cu herpes cât timp era însărcinată, scrie Fortune.
Mai mult, Short susține că Neuralink a creat un mediu de muncă ostil în care aveau sarcini și un volum de muncă enorme. La acestea s-ar fi adăugat blamarea angajaților pentru sarcinile care nu erau îndeplinite în timpul limitat dat de companie.
Ce ar fi fost forțată să facă o angajată însărcinată în cadrul Neuralink
Short a fost angajată de Neuralink în august 2022. Ea susține că a fost concediată după ce și-a informat superiorii că e însărcinată.
Short, o fostă angajată în cadrul Neuralink, ce era însărcinată în perioada aceea, susține în proces că a fost forțată să lucreze cu maimuțe infectate cu herpes, fără echipament de protecție adecvat.
În plus, se pare că Short a și fost zgâriată de una dintre maimuțele pe care se efectuau experimente. Potrivit plângerii, compania ar fi amenințat-o cu „repercusiuni severe” atunci când Short s-a dus la doctor pentru a-și trata rănile.
Short a dat în judecată Neuralink pentru discriminare de gen și încetare abuzivă a contractului de muncă, printre altele. Short susține și că Neuralink nu s-a ținut de promisiunea orelor flexibile. În schimb, i-a retrogradat postul la doar 2 luni după ce a primit o promoție în mai 2023.
Compania a fost investigată și de FBI din cauza unor potențiale încălcări ale legilor legate de drepturile animalelor după ce mai mulți angajați s-au plâns că testele sunt grăbite. În urma procesului, animalele ar fi suferit și au fost ucise, deși aceste lucruri ar fi putut fi evitate.
Așa că nu e de mirare că o angajată însărcinată din cadrul Neuralink ar fi putut fi forțată să lucreze în condiții ostile. Investigația federală a fost deschisă în 2022, de către inspectorul general al Departamentului Agriculturii din SUA. Investigația a fost cerută de un procuror federal.
Primul implant uman Neuralink a întâmpinat o problemă
Neuralink a recunoscut că a întâmpinat o problemă cu implantul care a fost introdus în creierul pacientului. Se pare că cipul s-a defectat după ce a fost introdus în primul pacient care a fost de acord cu această procedură.
Sistemul companiei e numit Link. Înregistrează semnalele neuronilor cu ajutorul a 1.024 de electrozi. Aceștia se află pe 64 de fire mai subțiri decât firul de păr uman, scrie pe site-ul companiei.
Pentru a ajunge la acest sistem, mai multe surse susțin că angajații Neuralink au fost împinși la limită. Printre altele, compania e acuzată că a forțat o angajată însărcinată, din cadrul Neuralink, să lucreze cu maimuțe bolnave.
În ianuarie, Neuralink a introdus primul implant în creierul lui Noland Arbaugh, în vârstă de 29 de ani. Acesta a făcut parte din testul companiei pentru a studia siguranța dispozitivului. Ulterior, compania a transmis în direct un video cu Arbaugh în timp ce folosea BCI. În aprilie, Neuralink a susținut că operația lui Arbaugh a mers „extrem de bine”.
Dar în săptămânile următoare, se pare că mai multe dintre firele din creierul pacientului s-ar fi retras. Ca urmare, erau mai puțini electrozi eficienți. Ceea ce a inhibat capacitatea companiei de a măsura viteza și precizia sistemului Link.