Numit 2020 XR, asteroidul a îngrijorat experții în urmă cu mai mulți ani, când se credea că se va izbi de Pământ în 2028. Estimări mai recente au demonstrat că asteroidul nu prezintă un pericol.
Un asteroid spectaculos a luminat cerul. Experții se temeau că se va izbi de planeta noastră
Un asteroid spectaculos care a trecut pe lângă Pământ în noaptea de 4 spre 5 noiembrie a luminat cerul deasupra Rusiei.
2020 XR s-a apropiat la o distanță de 2.2 milioane de kilometri de Pământ, scrie Space.com.
Adică o distanță de 6 ori mai mare decât cea dintre Pământ și Lună. Apropierea a avut loc la exact 4 ani după ce 2020 XR a fost descoperit.
Un asteroid spectaculos a luminat cerul
Un asteroid a iluminat cerul regiunii Iakuţia din Orientul Îndepărtat al Federaţiei Ruse în primele ore ale dimineţii de miercuri. A produs o „minge de foc” înainte de a arde probabil complet în atmosfera Pământului, au anunţat oficiali ruşi şi oameni de ştiinţă, citaţi de Reuters, scrie AGERPRES.
Imagini cu un asteroid imens care a trecut pe lângă Pământ au devenit virale pe rețelele de socializare.
Ministerul pentru situaţii de urgenţă din Yakuţia a anunţat că toate instituţiile oficiale au fost plasate în stare de alertă pe măsură ce asteroidul se apropia de Terra. Însă nu au fost raportate pagube materiale după intrarea acestuia în atmosferă.
„Locuitorii din districtele Olekminsk şi Lensk au putut să observe pe cerul nocturn coada unui obiect cosmic. Asemănător unei comete şi un flash”, a precizat acelaşi minister rusesc.
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a publicat un mesaj pe reţeaua de socializare X. Potrivit agenției, specialiştii săi cred că asteroidul a avut un diametru de 70 de centimetri.
Acesta fusese reperat cu circa 12 ore înainte de apariţia sa pe cerul terestru. A pătruns în atmosferă la ora locală 01:15 (marţi 16:15 GMT).
„Datorită observaţiilor făcute de astronomi din lumea întreagă, sistemul nostru de alertă a putut să prezică acest impact cu un grad de precizie de +/- 10 secunde”, a anunţat ESA despre un asteroid spectaculos care a luminat cerul.
Asteroidul nu a produs pagube
Astronomul Alan Fitzsimmons de la Universitatea Queen’s din Belfast, citat de revista New Scientist, a declarat înainte de apariţia acelei „mingi de foc” că asteroidul era „unul mic, dar cu toate acestea urma să fie destul de spectaculos, vizibil pe distanţe de sute de kilometri”.
Acest asteroid spectaculos a fost un pericol mic pentru planetă. Dar alte roci spațiale pot produce un cataclism. Așa cum s-a întâmplat cu asteroidul care a dus la dispariția dinozaurilor.
Din fericire, NASA a testat recent un sistem de apărare spațială. Asteroidul Dimorphos a făcut obiectul unui experiment inedit ce a vizat devierea traiectoriei sale. El a fost ținta misiunii Double Asteroid Redirection Test (DART), și-a schimbat forma în urma impactului. NASA a investigat recent repercusiunile impactului misiunii DART.
Dimorphos a fost percutat în septembrie 2022 de sonda DART lansată de NASA. Pentru a experimenta capacitatea agenţiei spaţiale americane de a devia de pe traiectoria sa un asteroid care ar risca să se ciocnească cu Terra.
Misiunea a fost realizată la aproximativ 11 milioane de kilometri depărtare de Pământ. Succesul misiunii a putut fi măsurat doar prin impactul asupra orbitei asteroidului Dimorphos în jurul lui Didymos. Dar aucm experții au descoperit că misiunea DART a schimbat forma asteroidului.