Nivelul mării crește la un ritm alarmant, din cauza încălzirii globale. Ritmul aproape s-a triplat, de la 1.4 milimetri anual în cea mai mare parte din secolul 20, la 3.6 milimetri în perioada 2006 – 2015, potrivit datelor National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).
Țările și orașele care ar putea să dispară până în 2100. De ce sunt în pericol
Experții au dezvăluit țările și orașele care ar putea să dispară până în 2100, un risc care ar putea afecta numeroase zone de pe planetă.
Potrivit NOAA, nivelul mării va crește la peste 0.3 față de nivelul din 2000, la începutul următorului secol. United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change estimează că va crește la 40 – 63 de centimetri până în 2100, potrivit Live Science.
Dacă nivelul mării va crește la acest nivel, va produce pagube semnificative la nivel global. 250 de milioane de oameni, de pe toate continentele, ar putea fi „afectați direct”, până în 2100, potrivit unui studiu din 2019, publicat în Nature Communications.
Țările și orașele care ar putea să dispară până în 2100
„Dispariția țărilor și oceanelor depinde de noi, oamenii, și ce putem face pentru a combate riscul,” a declarat Gerd Masselink, din cadrul Universității Plymouth, Marea Britanie. „Cea mai mare parte din Olanda deja se află sub nivelul mării, dar nu dispare. Pentru că olandezii construiesc și își mențin apărarea de pe coastă.”
Nu toate statele sunt la fel de norocoase în contextul încălzirii globale. Mai multe studii au vorbit despre țările și orașele care ar putea să dispară până în 2100.
Potrivit Union of Concerned Scientists, Insulele Maldive reprezintă cea mai plată țară din lume. Altitudinea medie e de doar 1 metru deasupra nivelului mării. Dacă nivelul mării va crește cu doar 45 de centimetri, Maldivele pot pierde 77% din pământ până în 2100. Pe insule trăiesc 540.000 de oameni.
O altă țară care ar putea să dispară e Kiribati. Aceasta se află la dooar 1.8 metri deasupra nivelului mării și are o populație de 120.000. Își poate pierde 2 treimi din pământ dacă nivelul mării va crește.
Mai multe insule din Oceanul Pacific ar putea avea aceeași soartă. Aproximaiv 3 milioane de persoane trăiesc pe coaste și ar fi forțați să se mute.
Creșterea nivelului mării deja a dus la dispariția a 5 „insule de recif cu vegetație”. Acestea au făcut parte din Insulele Solomon în trecut. „Alte 6 insule au avut o micșorare severă a malului”, potrivit unui studiu din 2016. Țările și orașele din pacific se numără printre cele care ar putea să dispară până în 2100.
China va fi una dintre cele mai afectate țări
Potrivit studiilor, China va fi una dintre țările care vor fi grav afectate de creșterea nivelului mării. Aproximativ 43 de milioane de persoane locuiesc pe coasta țării. Alte țări aflate în pericol sunt Bangladesh (32 de milioane de persoane vor fi expuse la acest risc până în 2100) și India (cu 27 de milioane de persoane în această situație).
O altă țară care riscă să dispară e Tuvalu, care a anunțat recent că se va muta în metavers din această cauză.
Printre țările și orașele care ar putea să dispară până în 2100 se numără și capitala Indoneziei, Jakarta. Aici trăiesc aproximativ 10 milioane de oameni. Capitala a fost numită recent „orașul care se scufundă cel mai repede”.
Jakarta se scufundă cu aproximativ 5-10 centimetri pe an, din cauza „drenării în exces a apei din pământ”. La această problemă se adaugă și creșterea nivelului mării. Potrivit World Economic Forum, o mare parte din Jakarta se va afla sub ape până în 2050.
Situația e atât de periculoasă, încât sunt deja discuții ca noua capitală a Indoneziei să fie Nusantara. Orașul va fi construit în curând pe coasta de est a Brneo, la 2.00 de kilometri distanță de Jakarta. Alte orașe aflate în pericol sunt Dhaka (Bangladesh), Lagos (Nigeria) și Bangkok (Thailanda). Un alt oraș care ar putea să dispară în curând e și New York. Până în 2050, 426.000 de locuitori vor trăi pe „pământ periculos”.