Multe dintre „semnele vitale” de pe Pământ au atins extreme record. Ceea ce ar indica faptul că „viitorul omenirii atârnă de un fir de păr”, susțin unii dintre cei mai cunoscuți experți în sectorul climei.
Semnele vitale ale planetei sunt în pericol. Experții avertizează că nu mai avem mult timp: „Viitorul omenirii atârnă de un fir de păr”
Experții susțin că semnele vitale ale planetei sunt în pericol și că viitorul speciei umane se află într-un echilibru precar dacă nu se vor lua măsuri drastice.
Din ce în ce mai mulți cercetători investighează acum posibilitatea prăbușirii societății din cauza schimbărilor climatice, scrie The Guardian.
Un nou raport a analizat 35 de semne vitale ale Pământului în 2023. 25 dintre ele au atins un prag mai sumbru decât s-a înregistrat până acum. Printre acestea se numără nivelul de dioxid de carbon și numărul populației umane.
Semnele vitale ale planetei sunt în pericol
Acest echilibru precar denotă „o nouă fază critică și imprevizibilă a crizei climatice”, scrie în raport. Temperatura de la suprafața Pământului și din oceane a atins un nivel extrem. Acest lucru e cauzat de utilizarea record a combustibililor fosili, susține raportul.
Alte dintre semnele vitale ale planetei sunt în pericol. Populația umană crește la un ritm de aproximativ 200.000 de oameni în fiecare zi. Numărul vitelor și oilor crește cu 170.000 pe zi. Ceea ce duce la creșterea nivelului record de emisii de gaze cu efect de seră.
Experții au identificat 28 de cicluri periculoase. Printre acestea se numără creșterea emisiilor de la topirea permafrostului. Ceea ce ar duce la numeroase schimbări extreme, inclusiv colapsul total al calotei glaciare din Groenlanda.
Încălzirea globală cauzată de oameni duce la condiții meteo din ce în ce mai periculoase, în întreaga lume. Printre acestea se numără uragane record în SUA și valuri de căldură de 50 de grade Celsius în India. Miliarde de oameni sunt acum expuși la temperaturi extreme.
Acestea sunt doar unele dintre semnele vitale ale planetei care sunt în pericol. Experții susțin că scopul lor e să ofere „informații clare, bazate pe dovezi, care să inspire răspunsuri de la cetățeni, cercetători și conducători”.
„Vrem doar să acționăm în concordanță cu adevărul și să spunem lucrurilor pe nume,” scrie în raport.
Experții cer luarea măsurilor cât mai curând posibil
Experții recomandă luarea unor măsuri cât mai repede posibil, tocmai pentru a limita suferința umană. Printre acestea se numără reducerea combustibililor fosili și emisiilor de metan. În plus, trebuie să fie limitat și consumul peste măsură și risipa de resurse.
„Deja ne aflăm în cadrul unei lupte climatice severe, care pune în pericol viața pe Pământ într-un mod pe care oamenii nu l-au mai văzut până acum,” a declarat prof. William Ripple, expert din cadrul Universității Oregon State, ce a condus grupul care a analizat semnele vitale ale planetei care sunt în pericol. „Consumul ecologic peste măsură – adică să luam de la Pământ mai mult decât ne poate da în siguranță – a forțat planeta în condiții climatice mult mai periculoase decât au trăit vreodată strămoșii noștri.”
„Schimbarea climatică deja la mutarea a milioane de oameni. Cu potențialul ca sute de milioane sau chiar miliarde să pățească același lucru,” a continuat Ripple. „Ceea ce va duce la o instabilitate geopolitică fantastică. Poate chiar la colapsul parțial al societății.”