Premiul Nobel pentru Literatură în 2024 a fost câștigat de Han Kang. Ce opere inedite i-au adus titlul prestigios

Premiul Nobel pentru Literatură în 2024 a fost câștigat de Han Kang, o autoare din Coreea de Sud, pentru „proza sa poetică intensă, care confruntă traumele istorice și expune fragilitatea vieții umane”. 

Publicat: 10 octombrie 2024, 14:30 / Actualizat: 10 octombrie 2024, 16:30
Reclamă

În vârstă de 53 de ani, Han și-a început cariera cu mai multe poezii publicate într-o revistă din Coreea de Sud. Ulterior, în 1995, a debutat cu o colecție de povești scurte, după care au venit lucrări mai lungi. 

Printre operele sale cele mai cunoscute se numără Vegetarianul, scrie CNN.

Aceasta e și una dintre primele cărți ale lui Han care au fost traduse în limba engleză. Romanul a câștigat și Man Booker International Prize în 2016.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Premiul Nobel pentru Literatură în 2024 a fost câștigat de Han Kang

Laureata din acest an a fost recompensată pentru „pentru proza sa poetică intensă care confruntă traumele istorice şi expune fragilitatea vieţii umane”, precizează comunicatul oficial al Academiei Suedeze, scrie AGERPRES. 

Numele laureatei care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2024 a fost anunţat de secretarul permanent al acestei instituţii, Mats Malm.

Reclamă
Reclamă

„În opera sa, Han Kang se confruntă cu seturi invizibile de reguli. În fiecare dintre lucrările sale, are o conştiinţă unică a legăturilor dintre trup şi suflet, dintre cei vii şi cei morţi. Prin stilul său poetic şi experimental a devenit un inovator în proza contemporană”, a declarat Anders Olsson, preşedintele Comitetului Nobel pentru literatură.

Scriitoarea Han Kang s-a născut în 1970 în oraşul sud-coreean Gwangju înainte de a se muta cu familia la Seul, la vârsta de nouă ani. Ea provine dintr-un mediu social cu profunde afinităţi literare. Tatăl său e un romancier apreciat. Pe lângă scris, Han Kang s-a dedicat totodată artei şi muzicii, un amănunt care se reflectă în întreaga sa creaţie literară.

Han Kang a scris opere precum Love of Yeosu și Your Cold Hands

Şi-a început cariera în 1993 odată cu publicarea unor poezii în revista Literature and Society. Debutul ei în proză s-a produs în 1995 cu colecţia de nuvele „Love of Yeosu”. Aceasta a fost urmată la puţin timp după aceea de alte lucrări în proză, atât romane cât şi nuvele. 

Printre cele mai importante romane ale ei se numără volume precum „Your Cold Hands” (2002). 

„Viaţa este un cearşaf care se arcuieşte peste un abis. Iar noi trăim deasupra lui ca nişte acrobaţi mascaţi”, după cum afirmă o frază de la sfârşitul cărţii.

Marele ei succes pe plan internaţional s-a produs odată cu romanul „The Vegetarian”. Romanul a fost publicat în coreeană în 2007 şi recompensat, după ce a fost tradus în engleză, cu prestigiosul premiu Man International Booker în 2016. Acum, Han a câștigat și Premiul Nobel în Literatură în 2024. 

Scrisă în trei părţi, cartea descrie consecinţele violente care apar atunci când protagonista sa, Yeong-hye, refuză să se supună normelor de consum alimentar. Decizia ei de a nu mai consuma carne este întâmpinată cu reacţii diverse, complet diferite. 

Comportamentul ei este respins brutal atât de soţul ei, cât şi de tatăl ei autoritar. Protagonista este exploatată erotic şi estetic de cumnatul ei, un artist video care devine obsedat de corpul ei pasiv. În cele din urmă, este internată într-o clinică psihiatrică. De acolo, sora ei încearcă să o salveze şi să o readucă la o viaţă „normală”. Cu toate acestea, Yeong-hye se afundă tot mai mult într-o stare psihotică exprimată prin „copaci în flăcări”. E un simbol pentru un regn vegetal pe cât de atrăgător, pe atât de periculos.

Han Kang a impresionat cu opera sa în ultimele decenii 

O carte bazată mai mult pe intrigă este „The Wind Blows, Go” din 2010, un roman amplu şi complex despre prietenie şi artă, în care durerea şi dorinţa de transformare sunt puternic prezente.

Empatia aproape fizică a scriitoarei Han Kang pentru poveştile de viaţă extreme este întărită de stilul său metaforic tot mai încărcat. Romanul său „Greek Lessons” din 2011 este un portret captivant al unei relaţii extraordinare între două persoane vulnerabile. 

Protagonista e tânără care, în urma unui şir de experienţe traumatizante, şi-a pierdut capacitatea de a vorbi. Ea dezvoltă o conexiune cu profesorul ei de greacă veche. Acesta îşi pierde la rândul lui vederea. Din defectele lor respective, se înfiripă o fragilă poveste de dragoste. Cartea este o frumoasă meditaţie despre pierdere, intimitate şi condiţiile supreme ale limbajului. E una dintre operele care a recomandat-o pe Han pentru Premiul Nobel pentru Literatură în 2024. 

În romanul „Human Acts” din 2016, Han Kang foloseşte un eveniment istoric care s-a produs în oraşul Gwangju. Acolo şi-a petrecut copilăria. Tot acolo, sute de studenţi şi de civili neînarmaţi au fost fost ucişi în timpul unui masacru. Acesta a fost comis de armata sud-coreeană în 1980. 

În încercarea sa de a oferi o voce victimelor istoriei, romanul confruntă acel episod cu o actualizare brutală. Și, în acest fel, se apropie de genul literaturii martorilor.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Grup de prieteni care stă la poză, cu o fată în față, care are mâinile ridicate. Toți zâmbesc, ca în cele mai fericite țări din lume
Fun
Cele mai fericite țări în 2025. Pe ce loc se află România în top
Cele mai fericite țări în 2025. Pe ce loc se află România în top
Grup de colegi la birou care vorbesc, pentru a ilustra care e cea mai rapidă limbă din lume
Fun
Țara cu cea mai mare diversitate lingvistică. Aici se vorbesc 840 de limbi
Țara cu cea mai mare diversitate lingvistică. Aici se vorbesc 840 de limbi
Papa Francisc în scaun cu rotile, lângă o mulțime cu mâinile întinse, Vatican, martie 2023, pentru a ilustra adevărul din spatele imaginilor virale cu Papa Francisc
Vaticanul folosește inteligența artificială. Ce serviciu va fi disponibil pentru Bazilica Sf. Petru
Vaticanul folosește inteligența artificială. Ce serviciu va fi disponibil pentru Bazilica Sf. Petru
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Monede Bitcoin pe bancnote de 100 de dolari. Un bărbat a aruncat la gunoi o avere Bitcoin
Ce s-a întâmplat cu singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată. Întreaga populație a fost afectată
Până acum, singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată la nivel național a întâmpinat numeroase probleme.  În 2021, El Salvador a devenit singura țară care a acceptat oficial Bitcoin drept...
Ce s-a întâmplat cu singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată. Întreaga populație a fost afectată
2
Laptop cu Microsoft Word pe ecran, similar cu alternativa gratuită DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs cu noua platformă DOCS, creată în parteneriat de Franța și Germania.  Guvernele din Franța și Germania au anunțat recent DOCS. Acesta e un serviciu...
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
3
Yangwang U9, mașină care poate sări peste obstacole, prezentată la Singapore MotorShow, ianuarie 2025, pe roșu
BYD a depășit Tesla. Ce vânzări record a avut la nivel global
Producătorul auto BYD a depășit Tesla la nivelul vânzărilor globale, cu vânzări anuale record pentru anul 2024.  BYD e un producător auto cunoscut din China. Potrivit celui mai recent raport, BYD ar fi avut...
BYD a depășit Tesla. Ce vânzări record a avut la nivel global
4
Imagine cu clădirile din New York, cer senin, care se numără printre cele mai bogate orașe din lume
Fun
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
În cel mai bogat oraș din lume locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari, potrivit celor mai recente date.  Atunci când vine vorba de cele mai bogate orașe din lume, există câteva locații...
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
5
Colaj cu iceberg și o barcă și pești de gheață, din descoperirea majoră în Oceanul Antarctic
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg enorm s-a desprins în Antarctica, una dintre regiunile cele mai afectate de încălzirea globală.  Pe 13 ianuarie 2025, un aisberg de mărimea orașului Chicago...
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
PARTENERI
×