O eclipsă lunară parțială va coincide cu o Super-Lună plină, într-o coincidență astronomică vizibilă într-o mare parte din planetă. Fenomenul va avea loc în noaptea de 17 spre 18 septembrie.
Fenomenul astronomic care va schimba cerul. Ce se va întâmpla pe 17 septembrie
Fenomenul astronomic care va schimba cerul va avea loc pe 17 septembrie și va include 2 evenimente inedite.
În acea noapte, Pământul va trece între Soare și Luna Plină, scrie The Independent.
Ca urmare, umbra sa va fi vizibilă pe suprafața Lunii, ce va duce la eclipsa lunară parțială.
Fenomenul astronomic care va schimba cerul
Spectacolul astronomic va fi vizibil în Europa, Africa și anumite părți din Asia, America de Nord și America de Sud.
Pentru că vom avea parte de o Super-Lună, aceasta va părea mai luminoasă și mai mare decât de obicei. Se va afla la cea mai apropiată distanță de Pământ din anul 2024. Cu această ocazie va avea loc fenomenul astronomic care va schimba cerul.
„În seara zilei de 17 septembrie, când va avea loc Luna Plină, atunci când se încheie amurgul, Luna care răsare se va afla la 11 grade deasupra orizontului în est și sud-est. Saturn se va afla în partea dreaptă, la 11 grade deasupra orizontului. Mai spre finalul serii, umbra parțială a Pământului va acoperi o mică parte din suprafața Lunii,” scrie pe site-ul NASA.
Dincolo de faptul că vom avea parte de o Super-Lună și de o eclipsă lunară în aceeași seară, Luna va arăta diferit pe cer. Va avea o ușoară nuanță roșiatică în timpul eclipsei, ce va schimba modul în care arată cerul în numeroase locuri de pe Pământ.
Fenomenul astronomic care va avea loc pe 17 septembrie va schimba cerul cu această nuanță roșiatică, concentrată mai ales pe Lună, în timpul eclipsei.
Luna Plină din septembrie poartă denumirea de Luna Recoltei
Luna Recoltei din acest an e și o Super-Lună. Așa că o să pară mai mare și mai luminoasă pe cer decât în mod obișnuit. Fenomenul are loc pentru că orbita Lunii în jurul Pământului are o formă eliptică. Atunci când Luna atinge perijeul – adică cel mai apropiat punct din orbita sa față de Pământ – va părea mai mare pe cer.
Luna Recoltei din 2024 e a 2-a Super-Lună din acest an. Fenomenul va fi vizibil și în octombrie și noiembrie. Prima Super-Lună din acest an a avut loc în august și a fost și Luna albastră.
După ce admiri Luna Plină, la scurt timp va avea loc și eclipsa parțială, fenomenul astronomic care va schimba cum arată cerul. Luna va intra în penumbra Pământului. Așa că își va pierde luminozitatea în jur de 90 de minute. Fenomenul va începe la ora locală 3:14 dimineața și va dura în jur de 1.5 ore.
După aceea, Luna va trece rapid prin umbra Pământului. Dar doar 8.4% din suprafața sa va ajunge sub umbră, potrivit NASA. Ca urmare, trecerea nu va fi la fel de vizibilă.
Luna Recoltei din 2024 promite un spectacol astronomic inedit. Dincolo de luminozitatea Lunii, vom avea parte și de o eclipsă parțială. Super-Lunile au loc atunci când Luna se află în punctul cel mai apropiat față de Pământ. Dar această iluzie a Lunii – când pare mai mare – are loc în atunci când Luna nu se află în perijeu.