Un grup de experți aflați la bordul unei nave de explorare pe coasta Americii de Sud au făcut o descoperire uimitoare. Au găsit 4 masive muntoase sub apele oceanului. Acestea au înălțimi cuprinse între 1600 – 2400 de metri.
Experții au fost uimiți să descopere 4 munți ascunși în ocean. Cum au rămas ascunși până acum
Experții au fost uimiți când au descoperit 4 munți ascunși în ocean, ce au rămas neidentificați până acum, în ciuda mărimii lor impresionante.
Descoperirea scoate în evidență cât de puține lucruri știm despre oceanele care acoperă mare parte din planeta noastră.
Potrivit estimărilor recente, peste 80% din fundul oceanelor nu a fost cartografiat până acum, scrie Futurism.
Experții au fost uimiți să descopere 4 munți ascunși în ocean
„Cel mai mare are o înălțime de peste 1.5 mile și nu știam că e acolo,” a declarat Jyotika Virmani, expert din cadrul Schmidt Ocean Institute. Virmani și echipa sa au studiat munții oceanici de la bordul navei Falkor.
Atunci când au descoperit cei 4 munți ascunși în ocean, Virmani și echipa sa investigau anomalii gravitaționale în timp ce călătoreau din Costa Risca în Chile. Aceste anomalii sunt cauzate, de obicei, de mase greu de identificat. De această dată, de vină erau formațiuni muntoase de pe fundul oceanului.
„Mă gândeam la 1, poate 2, dar să găsim 4 a fost incredibil,” a declarat Virmani. „Arată cât de puține știm despre ce se află acolo de fapt.”
Datorită marginilor înclinate, munții marini sunt, de obicei, plini de viață. Anul trecut, o echipă internațională de experți din care a făcut parte și Virmani a descoperit o creșă de caracatițe lângă un punct hidrotermal pe un munte aflat pe coasta Costa Rica, necunoscut până atunci.
Virmani și echipa sa au descoperit 29 de munți oceanici până acum. Dar aceștia reprezintă doar o fracțiune din munții pe care încă nu i-au găsit.
Potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration, probabil că există peste 100.000 de munți ascunși în ocean. Cu înălțimi de peste 1.000 de metri.
Experții estimează că peste 24.000 de munți oceanici au fost descoperiți
Un alt studiu a analizat imagini obținute cu ajutorul sateliților. Experții au concluzionat că există cel puțin 20.000 de munți care încă nu au fost descoperiți.
Până acum, doar 24.600 de munți oceanici au fost găsiți și analizați.
„Faptul că nu avem hărți cu fundul oceanului e ireal,” a declarat Kerry Howell, biolog marin în cadrul Universității din Plymouth. O hartă a oceanului ar putea ajuta la identificarea acestor munți ascunși în ocean.
Astfel de formațiuni sunt importante pentru biodiversitatea marină. E mai important ca oricând ca acești giganți ascunși să fie studiați. Din fericire, experții au folosit tehnici noi de cartografiere pentru a obține mai multe informații despre acest mediu misterios. Astfel de cercetări sunt vitale pentru eforturile de conservare.
Unele dintre aceste vârfuri au dimensiuni fantastice. Dacă nivelul mării nu e luat în considerare pentru calcularea înălțimii, atunci cel mai înalt vârf ar fi Mauna Kea, un vulcan inactiv din Hawaii. Acesta are o înălțime de 4.205 metri deasupra nivelului mării, adică aproximativ jumătate din înălțimea Muntelui Everest.
Cea mai mare parte din Mauna Kea e ascuns sub nivelul mării, însă. Măsurat de la bază la vârf, Mauna Kea are o înălțime de 10.211 metri. E mai înalt decât Everest, considerat oficial cel mai înalt munte din lume.