Emisiile radio care ar putea desluși un „vechi mister cosmic”. Semnalele nu provin din galaxia noastră

Emisiile radio care ar putea desluși un „vechi mister cosmic” au fost surprinse cu ajutorul unui telescop din China. Acestea nu provin din Calea Lactee, ci dintr-o galaxie pitică. 

Publicat: 9 iunie 2022, 12:40
Reclamă

Astronomii au detectat emisii radio rapide ce provin dintr-o galaxie pitică, aflată la aproximativ 3 miliarde de ani-lumină distanță. Obiectul cosmic care le emite e diferit față de altele care emit astfel de semnale, susține o nouă cercetare.

Emisiile radio rapide sunt impulsuri de unde radio, ce durează câteva milisecunde. Impulsurile radio individuale emit o singură dată și nu se repetă, potrivit CNN.

Semnalele radio care se repetă trimit unde scurte de energie, de mai multe ori. Până acum, astronomii au putut urmări sursa unor astfel de semnale către galaxiile din care provin. Nu au reușit, însă, să determina cauza exactă. Cu cât află mai multe informații despre originea acestor semnale, cu atât vor înțelege mai bine ce le creează.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce sunt emisiile radio rapide 

Emisiile radio care au fost detectate în 2019 ar putea desluși un „vechi mister cosmic”, susțin experții. 

De la descoperirea lor în 2007, astrofizicienii au încercat să înţeleagă cauzele fenomenului denumit „emisii radio rapide” (fast radio bursts – FRB). Acesta constă în impulsuri de radiaţii electromagnetice pe frecvenţe radio care provin din diferite zone din interiorul Căii Lactee sau din alte galaxii. Undele radio au cele mai mari lungimi de undă din întreg spectrul electromagnetic.

Reclamă
Reclamă

Astronomii au detectat obiectul, numit FRB 190520, atunci când a emis unde radio, pe 20 mai 2019. 

Semnalele au fost detectate cu ajutorul unui uriaş radiotelescop din China. Acestea le oferă oamenilor de ştiinţă o nouă perspectivă pentru rezolvarea unui „mister cosmic” ce persistă de mulţi ani, transmite miercuri Reuters, scrie AGERPRES

Astronomii au bănuit că aceste emisii rapide şi-ar avea originea în câteva obiecte cosmice extreme. Din această categorie fac parte stelele neutronice (nucleul compactat gravitaţional al unei stele masive ce a explodat în stadiul de supernovă), magnetarii (un tip de stea neutronică, ce posedă un câmp magnetic deosebit de puternic) şi găurile negre active (care devorează o stea aflată în relativa lor apropiere). Acum, emisiile radio care au fost detectate recent ar putea desluși un „vechi mister cosmic”. 

Experții au detectat și un semnal misterios din Calea Lactee – află ce îl cauzează.

Cercetătorii au anunţat miercuri detectarea unei emisii radio rapide (FRB) ce provin de la o galaxie pitică. Aceasta e aflată la aproximativ 3 miliarde de ani-lumină de Soare. Un an-lumină reprezintă distanţa parcursă de lumină într-un interval de timp de un an. Este egal cu 9,5 trilioane de kilometri. Masa stelară a acestei galaxii este de aproximativ 1/2.500 din cea a Căii Lactee, galaxia noastră. 

Emisiile radio care ar putea desluși un „vechi mister cosmic”

Acest fenomen de tip FRB a fost detectat în premieră în 2019, cu ajutorul telescopului FAST. Acesta e amplasat în provincia chineză Guizhou și este cel mai mare radiotelescop cu o singură antenă din lume. FAST dispune de o arie de recepţionare a semnalelor radio cosmice echivalentă cu suprafaţa ocupată de 30 de terenuri de fotbal. Ulterior, acest fenomen a fost studiat şi cu ajutorul telescopului VLA din Mexic.

„Încă putem considera emisiile radio rapide un mister şi asta pe bună dreptate”, susţine astrofizicianul Di Li din cadrul Academiei Chineze de ştiinţe de la Beijing, cercetătorul şef şi coordonatorul echipei FAST şi co-autor al studiului. Cercetarea despre emisiile radio care ar putea desluși un „vechi mister cosmic” a fost publicată în revista Nature.

„Emisiile radio rapide sunt nişte impulsuri scurte şi intense de lumină radio ce sunt suficient de puternice pentru a fi observate dintr-o parte în alta a Universului”, a adăugat celălalt coautor al studiului, astronomul Casey Law de la Caltech. Emisia se produce în aproximativ o milisecundă. Unele surse de FRB emit multiple rafale, în timp ce altele emit cât o singură astfel de rafală.

Profesorul Li a precizat că au fost formulate numeroase ipoteze în încercarea de a explica aceste emisii radio. Acum, emisiile radio care au fost detectate recent ar putea desluși misterele legate de acest fenomen.

Unele semnale radio misterioase din Calea Lactee au uimit astronomii.

„Abundenţa modelelor (teoretice) reflectă puţina înţelegere a (fenomenelor de tip) FRB. Studiul nostru susţine că sursele active şi repetitive provin din evenimente extrem de violente, aşa cum sunt supernovele. Aceste surse active şi repetitive sunt tinere, fiind necesar să fie detectate la puţin timp după evenimentul care le-a dat naştere”, a susţinut el.

Astfel de descoperiri ajută comunitatea ştiinţifică să determine cauzele emisiilor radio din Univers. 

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Gaură neagră, cu margine mov, pe fundal negru. Recent, experții au creat o gaură neagră în laborator
Experții au descoperit o gaură neagră extrem de rară. De ce e atât de diferită
Experții au descoperit o gaură neagră extrem de rară. De ce e atât de diferită
Racheta Ariane 5 a fost lansată cu succes pe 25 decembrie 2021, la bordul ei fiind Telescopul James Webb, ce a ajuns acum în spațiu
Racheta Ariane 6 a fost lansată cu succes. De ce e considerată „lansatorul de suveranitate” europeană
Racheta Ariane 6 a fost lansată cu succes. De ce e considerată „lansatorul de suveranitate” europeană
2 planete cu o stea între ele, una mai mare decât cealaltă, precum cea mai mare planetă descoperită vreodată
Cea mai mare planetă descoperită vreodată. Ce dimensiune fantastică are
Cea mai mare planetă descoperită vreodată. Ce dimensiune fantastică are
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Medicament Ozempic, cu albastru și roșu, pe fundal alb. E medicamentul „pentru slăbit” care îngrijorează doctorii
Medicamentul care întrece Ozempic la slăbit, potrivit unui studiu recent. Cum duce la pierderea în greutate
Medicamentul care întrece Ozempic la slăbit a atras atenția în urma unui studiu recent în care ar fi dat rezultatele mai bune atunci când vine vorba de pierderea în greutate. Ozempic a devenit cunoscut...
Medicamentul care întrece Ozempic la slăbit, potrivit unui studiu recent. Cum duce la pierderea în greutate
2
Samsung a dezvăluit Galaxy Ring, pe ecranul unui telefon, pe fundal de lemn
Samsung a dezvăluit Galaxy Ring. Cât costă primul inel smart al companiei
În cadrul evenimentului Galaxy Unpacked de pe 10 iulie 204, Samsung a dezvăluit Galaxy Ring, noul inel smart al companiei. Samsung Galaxy ring a fost anunțat în cadrul Samsung Unpacked 2024 pe 10 iulie,...
Samsung a dezvăluit Galaxy Ring. Cât costă primul inel smart al companiei
3
2 telefoane Galaxy Z Flip 5, lansate în 2023, pe fundal alb, acum că Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6
Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6. Cum arată și ce prețuri au noile smartphone-uri pliabile
Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6, cele mai recente telefoane pliabile oferite de gigantul tech din Coreea de Sud. La fel precum celelalte smartphone-uri Samsung lansate în acest an, noile dispozitive...
Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6. Cum arată și ce prețuri au noile smartphone-uri pliabile
4
Ploaie de meteoriți, similară cu Lyride, din 2023, pe cer albastru și mov
2 ploi de stele vor avea loc în aceeași zi în iulie 2024. Când va avea loc spectacolul astronomic inedit
Experții au anunțat că 2 ploi de stele vor avea loc în aceeași zi din iulie 2024, într-un spectacol astronomic inedit din această vară. La finalul lunii iulie 2024, vom avea parte de un...
2 ploi de stele vor avea loc în aceeași zi în iulie 2024. Când va avea loc spectacolul astronomic inedit
5
Platforma și logo-ul Facebook pe ecranul unui telefon. Un utilizator dă un like la o postare cu logo-ul Facebook. Mulți se întreabă cum verifici dacă te-a blocat cineva pe Facebook
Cum poți ascunde lista de prieteni de pe Facebook. Puțini utilizatori știu cea mai simplă metodă
Te-ai întrebat cum poți ascunde lista de prieteni de pe Facebook? Există trucuri simple, în funcție de dispozitivul pe care îl folosești.  Pentru utilizatorii rețelelor de socializare care au îngrijorări legate de securitatea datelor,...
Cum poți ascunde lista de prieteni de pe Facebook. Puțini utilizatori știu cea mai simplă metodă
PARTENERI
×