Atunci când vine vorba de speciile preistorice, unele dintre ele includ detalii inedite, ce uimesc experții. În cazul noii descoperiri, specialiștii susțin că acest specimen reprezintă un moment important în evoluția inimii, un organ vital pentru numeroase specii.
Cea mai veche inimă de pe Pământ a fost descoperită. Cărui animal i-ar fi aparținut
Experții au descoperit cea mai veche inimă de pe Pământ, ce ar fi aparținut unui pește preistoric. Acesta a trăit în urmă cu 380 de milioane de ani.
Inima a aparținut unui pește cunoscut drept Gogo, ce e acum dispărut, scrie BBC News.
Descoperirea „uimitoare” a fost publicată în jurnalul științific Science și a fost realizată în Australia.
Cea mai veche inimă de pe Pământ a fost descoperită
Condus de prof. Kate Trinajstic, din cadrul Universității Curtin din Perth, studiul a uimit comunitatea științifică. Potrivit lui Trinajstic, ea și colegii săi au fost extrem de încântați când și-au dat seama că au realizat cea mai importantă descoperire din cariera lor.
„Eram toți adunați în jurul calculatorului și ne-am dat seama că avem o inimă și nu prea ne-a venit să credem! A fost extrem de uimitor,” a continuat ea despre cea mai veche inimă de pe Pământ descoperită până acum.
De obicei, oasele și țesuturile moi devin fosile. În această zonă, însă, în Kimberley, Australia, mineralele au ajutat la conservarea inimii. Formațiunea e cunoscută sub denumirea de Gogo. Alte organe interne ale peștelui au fost conservate, din aceleași motive. Printre acestea se numără ficatul, stomacul, intestinul și inima.
„E un moment crucial în propria noastră evoluție,” a continuat prof. Trinajstic. „Arată baza corpului din care am evoluat în trecut și vedem acest lucru pentru prima dată în aceste fosile.”
Colaboratorul ei, prof. John Long, din cadrul Universității Flinders din Adelaide, a descris reușita drept „o descoperire care te lasă cu gura cascată”.
„Nu am știut nimic despre organele moi ale animalelor atât de vechi, până acum,” a declarat Long.
Această clasă de creaturi a dominat planeta timp de 60 de milioane de ani. Ei au trăit cu 100 de milioane de ani înainte de apariția dinozaurilor. În fosila unui astfel de specimen a fost descoperită și cea mai veche inimă de până acum.
Peștele Gogo e o specie preistorice, dintr-o clasă numită pești placodermi. Aceștia au fost primii pești care au avut mandibule și dinți. Înainte de evoluția lor, peștii creșteau doar până la 30 de centimetri lungime. Acești pești placodermi puteau crește până la 9 metri în lungime.
Inima peștelui Gogo are o structură mai complexă decât anticipau experții
Potrivit analizei inimii, aceasta avea o structură mai complexă decât se așteptau experții în cazul acestor pești primitivi. Aceasta era bicamerală, cu cele 2 structuri așezate una deasupra celeilalte. Structura pentru cea mai veche inimă de pe Pământ descoperită până acum era similară cu cea a inimii oamenilor.
Experții sugerează că inima specimenului era astfel mai eficientă. Acesta ar fi fost un avantaj, care i-a permis să evolueze de la un pește lent la un prădător rapid.
„Acesta era modul prin care puteau avea un avantaj și puteau deveni prădători de temut,” a continuat prof. Long.
În plus, inima era localizată mai în față în corp decât în cazul altor specii de pești primitivi. Această poziție ar fi asociată cu dezvoltarea gâtului peștelui Gogo. Ca urmare, plămânii aveau mai mult loc să se dezvolte.